Taart: Anthara Bik (Albeda College)

Taart: Anthara Bik (Albeda College)

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website van de Bakker der bakkers www.banketbakkerrijdekker.nl

De Bakker der Bakkers was goed geluimd. Zonnetje, Pasen in aantocht en blije mensen. “Je merkt wat de zon doet met mensen. Het gaat in de winkel over het weer en natuurlijk Ajax-Feyenoord. Pernis is een Feyenoord-dorp, dus natuurlijk leeft die wedstrijd. Ja, zou het dan toch gebeuren. Ik moet eerlijk zeggen wat Feyenoord-supporters al zo veel teleurstelling hebben moeten incasseren dat je pas durft te juichen over een titel als hij er echt is. Er is al zo veel en vaak iets mis gegaan. Alleen verliezen zorgt voor stress, maar de rest brengt de cub van Pim Blokland dichter bij de Coolsingel. Ja, sorry, maar Feyenoord is voor mij de club van Pim Blokland. Als hij na de vreselijke nederlaag bij PSV niet was opgestaan hadden we nooit meer een titel veroverd. Dit lijkt op een sprookje, maar laat niemand vergeten waar het begon. Er was eens een Pim Blokland en zo verder. Ik ben bang dat als we iets te vieren hebben er op het bordes van het stadhuis weer heel mensen vooraan staan, maar lang niet altijd degenen dier er horen te staan. Natuurlijk de selectie van Van Bronkchorst, maar eigenlijk zou Feyenoord nu al een ereplaats moeten reserveren voor Pim Blokland. De man waar het allemaal begon. De bescheidenheid zelve, dus hij zal wel ergens achter aan staan. Of er niet zijn, want toen Feyenoord de beker won, heb ik begrepen dat. Ach, laat ik er maar over ophouden en het van de zonnige kant bekijken. Ik heb Pim Blokland al eens de Taart gegund en hij verdient er nog een. Dubbel en dwars als Feyenoord kampioen wordt. Als zoon van een bakker mag hij hem hier in de bakkerij komen opeten. Samen met mij. Het lijkt mij een fantastische man, de deuren van de bakkerij staan voor hem open.”

Bakker Dekker leek even na te denken. “Weet je wat zo mooi is van deze wekelijkse Taart. Nog niet eens de Taart, want dat is mijn werk. Mijn vak, mijn hobby en mijn lust en leven. De Taart is een metafoor voor een blijk van waardering, respect of begrip. Even laten blijken dat je iets f iemand steunt, waardeert of een ander gevoel geeft. Dat je aan hem of haar hebt gedacht, zonder dat daar op werd gerekend. Ik zal heus niet de enige zijn die aan Pim Blokland denkt, maar hij verdient het wel. Weet je wie het trouwens ook verdient, Anthara Bik. Ze is negentien jaar en wordt uit mijn hoofd volgende week twintig maar gaat vanuit Albeda College alles scheidsrechters voor de Coen Moulijn Memorial Cup aanstellen en begeleiden. Geweldig zo’n meid. Natuurlijk krijgt ze steun en hulp van Wim van Til, Cees de Man en Gaby Vink op school en Ruud Kooijmans en Egbert Egberts vanuit de organisatie van het grootste F-toernooi van ons land. Maar toch, het is een hele verantwoordelijkheid voor die meid. Klein minpuntje, ze speelt bij de vrouwen van Soccer Boys en die doen niet mee aan de Coen Moulijn Memorial Cup. Tachtig clubs met hun F-team en haar club ontbreekt. Dat moet echt anders,” de bakker lacht met een knipoog. “Dat valt haar niet aan te rekenen, maar natuurlijk moeten clubs als Soccer Boys met een F-team, of onder negen, zoals dat nu heet meedoen aan deze sportieve hommage aan mister Feyenoord. Zeker als Anthara Bik daar zo veel tijd in gaat steken. Dat bedoel ik, het gaat om de kleine dingen in het leven. Dus laat ik Soccer Boys het goede voorbeeld geven en haar de Taart sturen deze weken. Samen met De Man, Vink en Van Til. Ze gaan alle wedstrijden bezetten met leerlingen van het Albeda College als scheidsrechter. Een hele klus en hun Anthara Bik wordt de spil. Fantastisch zo’n meid. Daar mag Albeda en Soccer Boys wel zuinig op zijn.”

De ontvanger van de Taart van bakker Dekker is er op de zevende etage van het Topsportcentrum naast de Kuip even stil van. Ze moet leerlingen en docenten van het Albeda College met de Taart in haar handen uitleggen waarom ze is geëerd. Ze moet er af en toe van blozen. In het veld is ze stoere middenvelder van Soccer Boys, de nummer twee in de competitie achter DVV’09 uit Dirksland, maar op school weet ze even met de belangstelling geen raad. De knipoog van Wim van Til spreekt waardering uit en de glimlach van branchedirecteur Gaby Vink breekt het ijs. “Wij zijn als Albeda heel gelukkig met de samenwerking met Rotterdamse Sporticonen voor de evenementen. Eendaagse toernooi voor kinderen mede-georganiseerd voor de studenten van onze school. Die kunnen praktijkervaring opdoen, een geweldige samenwerking die aan beide kanten een enorme meerwaarde geeft. Wij zijn in februari begonnen met de Deborah Gravenstijn Classic, maar dat was kort dag. Voor de Coen Moulijn Memorial Cup, gaan we echt een bijdrage leveren in de voorbereiding en uitvoering. Dat wordt de opstap naar een nog hechtere samenwerking met Rotterdamse Sporticonen,” aldus Vink. Wim van Til benadert het nog simpeler. Studenten als Anthara Bik zijn kanjers. Die zijn een uithangbord voor Albeda College en de opleiding Sport en Beweginig niveau vier. Ze doet ook de Streetleague van Feyenoord, het maatschappelijke project in de wijken.”

De in Bleiswijk geboren en getogen Bik snijdt de Taart aan voor collega’s die komen vragen wat er te vieren valt. De studente met uitstroomprofiel BOS, Buurt Onderwijs en Sport, gaat scheidsrechters voor de Coen Moulijn Memorial Cup aanstellen en op de dag van het eerbetoon aansturen. “Ja hartstikke leuk natuurlijk. Ik begreep van Ruud Kooijmans dat er al tachtig teams op de lijst met deelnemers staan. Het wordt heel leuk en druk, maar ik ga mijn best doen en het wordt harstikke leuk. Misschien dat er nog een team van de Feyenoord Street League meedoen. Ik kijk er echt naar uit en wordt natuurlijk geholpen door Cees de Man en Wim van Til. Dat moet wel goed komen. Ik ben niet goed in Taart snijden, maar mensen willen hier graag een stukje proeven.” Ondertussen gaat op de zevende etage ook een discussie over hoe dit weekeinde Ajax-Feyenoord gaat aflopen. Wim van Til speelde voor het laatst in het seizoen 1982-1983 tegen de Amsterdammers. “Ik heb een goed gevoel over de samenwerking met Rotterdamse Sporticonen en Anthara Bik, maar ook over Feyenoord zondag in de Arena. Ik geloof in de ervaring van Feyenoord tegen het talent van Ajax. Verliezen wordt het zeker niet,” aldus de Albeda docent.