De Taart: Hendrik Sewnandan

De Taart: Hendrik Sewnandan

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website van de Bakker der bakkers www.banketbakkerrijdekker.nl

Bakker Dekker was nog net niet platgebeld, maar er was door verschillende kanten bij hem erop aangedrongen om de Taart van deze week toch vooral aan Hendrik Sewnardan uit te reiken. De scheidsrechter die afgelopen zondag in Rotterdam bij het duel tussen het derde elftal van Steeds Hooger en het zevende van Kocatepe door een speler van de bezoekers werd mishandeld. Een kopstoot van Kocatepe-speler Yildiz na een rode kaart betekende een gebroken neus en een nerveuze vrouw thuis in de Rotterdamse wijk Zevenkamp. “Je gelooft het toch niet, je krijgt een rode kaart, waarvan iedereen het er over eens is dat die terecht was. Het is 2-0 en er is nog vier minuten te spelen. Maar dan neem je een sprint naar de scheidsrechter en dan geef je die een kopstoot. Ik kan er werkelijk met mijn verstand niet bij. We hebben het over Kocatepe-7. Het zevende elftal. Het zevende, waar gaat dit over. Een kopstoot bij 2-0 in de 86-ste minuut. Wat een krankzinnige wereld is dit aan het worden. Een man die voor zijn plezier fluit een gebroken neus bezorgen en er dan ook nog vandoor gaan, voordat de gealarmeerde politie je kan arresteren. Ik heb met mijn hoofd staan schudden toen ik dit allemaal hoorde en las op www.regiorijnmondvoetbal.nl Wat een wereld. Wat een gekte.”

De Bakker der Bakkers schudde het hoofd nogmaals. “Ik kan er met mijn verstand niet bij. Ik was juist zo blij dat de Taart zijn werk had gedaan bij Peggy Calicher van Sportclub Feyenoord. Die hoeft gelukkig niet geopereerd te worden. Maar de blijdschap werd al snel opgevolgd door het bericht van de mishandeling van arbiter Sewnandan. Onvoorstelbaar. Ga maar snel met de Taart naar deze man die voor mij de held is door bij jullie op de site direct te beweren dat hij niet met fluiten stopt. Zelfs niet na wat er is gebeurd. Ik zag items op SBS6 en RTV Rijnmond en had met deze man te doen en tegelijkertijd was ik trots op hem. De club met de meeste strafzaken in de regio Rijnmond krijgt hem niet klein. Deze Taart is dubbel op zijn plaats, omdat Kocatepe helemaal niets van zich heeft laten horen. De club heeft het enige juiste gedaan door het zevende elftal uit competitie te nemen. Misschien wel te veel, want de speler met het rugnummer 66, dupeert met zijn kopstoot het hele team en Kocatepe, maar dat is even niet anders. Maar dat het bestuur van Kocatepe helemaal niets van zich laat horen bij het slachtoffer is onbegrijpelijk en vraagt om een daad van de KNVB. Dit is onbeschoft en daardoor onacceptabel.”

De 60-jarige Sewnandan heeft vijf vrije dagen moeten nemen om te herstellen van de ‘aanslag’ van Kocatepe-speler Yildiz, die op de dag dat de arbiter zich in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam moest melden om zijn neus recht te zetten, nog steeds vast zit. De Rotterdamse spuiter heeft vijf vrije dagen bij zijn werkgever op moeten nemen om te herstellen. Zijn vrouw zegt misschien nog wel het meest te zijn geschrokken. “Ik werd helemaal duizelig van angst toen ik het allemaal hoorde. Echt vreselijk. Ik heb mijn man gelijk gezegd dat hij moest stoppen met fluiten, maar hij luistert niet. Het is zijn hobby, maar ik vind het gewoon gevaarlijk als dit soort zaken gebeuren. Hij fluit op een lager niveau voor zijn plezier.” Ze schudt haar hoofd, terwijl haar man nog kan glimlachen. “Ik heb altijd plezier in fluiten. Ik leid in de zaal wedstrijden voor de KNVB en verder bellen clubs mij als er een wedstrijd moet worden gefloten. XerxesDZB, SV Ommoord, Steeds Hooger en nog een paar clubs bellen mij altijd als ze een scheidsrechter zoeken. Ik fluit al dertig jaar en vind het meestal leuk. Ja, je moet wel een dikke huid hebben voor het gescheld en in de zaal wordt er zelfs wel eens naar je gespuwd. Ook niet prettig, maar nog geen reden om te stoppen. Maar een speler die je een kopstoot geeft voor een rode kaart bij een 2-0 achterstand is mij nog nooit overkomen. Steeds Hooger 3 tegen Kocatepe 7, zondagmiddagvoetbal met een scheidsrechter die volgens het boekje fluit. Al dertig jaar trouwens.”

Sewnardan die nog tekent onder de ogen door de klap van de dader dacht dat Kocatepe-speler Yildiz alleen hard op hem af kwam rennen. “Ik dacht die stopt wel, maar dat deed hij niet. Voor ik het wist lag ik met een pijnlijke neus op de grond. Ik zag sterretjes. Iedereen die langs de lijn stond heeft het kunnen zien. Het eerste elftal van Steeds Hooger dat verzamelde, omdat het uit moest spelen, de vrouwen van de club en nog wat andere toeschouwers. Iedereen heeft gezien wat nummer 66 heeft gedaan. Hij is vervolgens gevlucht met een binnenste buiten gekeerd shirt. Ja, wat moet je daar mee. Het is pijnlijk en kost mij vrije dagen. Zou ik die via de KNVB en Arag kunnen claimen? Ik heb nog heel veel vrije dagen op mijn werk, want ik ben nooit afwezig. Mijn baas weet dat ik er altijd ben en ik was ook liever maandag gewoon naar mijn werk gegaan. Ik was vroeger spuiter van vrachtwagens bij DAF, maar inmiddels al heel lang bij een bedrijf in Vlaardingen, waar we veel zaken spuiten. Voor mijn werk moet ik een masker op, maar dat gaat niet met een masker op. Vreemd, ik ben nooit ziek, maar dit is even iets anders. Nee, stoppen met fluiten doe ik niet. Ik sap dat mijn vrouw is geschrokken, maar ik fluit voor mijn plezier en een speler van Kocatepe verandert daar niets aan. Nou, een week dan.”

“Heel aardig van bakker Dekker dat hij aan mij heeft gedacht. De KNVB belt tweemaal per dag en ook de mensen van Steeds Hooger steunen mij in alles. En ik heb media over de vloer gehad. Ik ben een VIZ, very important Zevenkamper geworden. Niet op de manier waarop ik graag zou willen, maar ik heb hier niet om gevraagd. Eigenlijk had Kocatepe deze taart moeten sturen. Of bloemen of tenminste moeten bellen, maar goed het is niet zo. Bakker Dekker maakt veel goed. We gaan lekker met andere mensen van de Taart genieten. Dank, heel veel dank.”