De Taart: kampioen Nieuwenhoorn

De Taart: kampioen Nieuwenhoorn

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl Deze week ging de Taart naar de eerste kampioen van West II: Nieuwenhoorn.

“Weet je,” zei bakker Dekker in de bakkerij in Pernis. “Het is al weer twee jaar geleden dat we naar Nieuwenhoorn reden voor de titel in de vierde klasse. Ben Mierop was toe trainer en de clubs was van de zondag naar de zaterdag over gestapt. Dat betekent dat dit de tweede titel binnen drie jaar is en de club volgend seizoen in de tweede klasse speelt. Persoonlijk mag ik als bakker toch ook wel een voorkeur hebben. Is dat vervelend? Nee toch, maar ik vind Steef Buijs een nette vent. Ik ken hem niet en hij is nog nooit in de winkel hier geweest, maar ik vind dat een trainer naar mijn hart. Geen man die probeert populair te doen of bekend staat als een schreeuwerd. Iemand die mij het gevoel geeft dat hij weet waarover hij praat en zijn gelijk niet probeert te halen over de rug van spelers of bestuur. Het lijkt mij gewoon een prettige vent. En als die dan met Nieuwenhoorn kampioen wordt, dan laat ik mijn gevoel spreken. Eerste kampioen en prettige trainer, dan is de keuze snel gemaakt. Vorig seizoen ging de Taart naar Varkenoord, omdat Sportclub Feyenoord daar als eerste de titel had opgeëist. De amateurs van Feyenoord hebben overigens niks te klagen. Bleven het langst ongeslagen dus hebben daar de Taart voor ontvangen en de titel in de tweede klasse kan ze bijna niet meer ontgaan. Komt ook zonder Taart wel goed met Cesco Agterberg en zijn mannen. Nee, de Taart maar naar het buurtschap onder de rook van Hellevoetsluis.”

Met een straatlengte voorsprong op runner-up Rhoon was de titel van Nieuwenhoorn bij buurman FC Vlotbrug in Hellevoetsluis al geen verrassing meer. De vijfde prijs van Steef Buijs als trainer raakte hem echter op een andere manier. “Ik heb als speler en trainer kampioenschappen mee gemaakt dat je weg was bij de rest van de vereniging. Dat is een keuze. Maar wat mij zo opviel was dat dit door de hele vereniging van jong tot oud werd beleefd. Het was een groot feest waarvan veel mensen hebben genoten. Heel veel mensen en dat zegt op dit moment iets over de binding binnen Nieuwenhoorn. Dan merk je ook dat het eerste elftal wordt gedragen door de achterban en niet op zichzelf staat.” De grijzende oefenmeester weet echter ook dat de hoofdmacht van de toekomstige tweedeklasser ook wordt gevuld door spelers van buitenaf. “Maar deel worden van de club heeft ook te maken met het succes van het elftal. Dan word je makkelijker iemand van de club, dan wanneer het elftal ergens onderaan bungelt. Dat is een proces dat door overwinningen net iets makkelijker gaat. En ik heb geen verschil gezien in de beleving bij mensen. Die waren allemaal blij dat de club kampioen was geworden. De titel werd van binnenuit gedragen en dat is ook een compliment naar het bestuur van de vereniging.”

Buijs maakte het tijdens de feestavond overigens niet overdreven laat en werd al helemaal niet dronken. De volgende dag wachtte immers weer een rit naar Kerkrade waar zijn zoon Jordy bij Roda JC speelt. “Ik heb ‘s avonds gezien hoe iedereen genoot en ben op den duur naar huis gegaan. Het is toch een lange dag, waar ondanks de grote voorsprong op de nummer twee toch wat druk stond. Je bent toch vroeg op, voelt dat iedereen er mee bezig is en het is dan alles bij elkaar een lange dag. En ik volg mijn zoon daar waar mogelijk overal, dus het is op zondag eigenlijk altijd een eind rijden. Sommige uitwedstrijden van Roda JC zijn voor mij immers dichter bij huis dan spelen in Kerkrade. Maar dat was bij Heerenveen eigenlijk niet anders. Maar ik heb het er graag voor over. Zo lang hij in het betaalde voetbal speelt, ben ik erbij,” aldus Buijs. Die stond nooit bekend als de grootste feestganger, maar de trainer van Nieuwenhoorn geeft aan van andere aspecten van het succesvolle seizoen te hebben genoten. “Naar mate je ouder wordt, ga je als trainer meer zien en door krijgen. Dat geeft soms een andere kijk op het spelletje. Ik heb bijvoorbeeld van een spits genoten die in de eerste helft van het seizoen vooral op de bank heeft gezeten, maar vervolgens belangrijk werd voor het elftal. Ik heb genoten van het frivole van Jordi Braber en het degelijke van Jan Tuijtel. Maar misschien moet je daar trainer en grijs voor geworden zijn om er zo tegen aan te kijken. Toen ik thuis kwam, was mijn vrouw ook tevreden. Niet onbelangrijk, want ik ben toch drie, viermaal per week met het speeltje en de club bezig.”

Buijs sneed bij het verdelen van de Taart van bakker Dekker overigens een klein stuk voor zichzelf af. De bescheidenheid was hem ook daarin af te lezen. En ook wat betreft de voorspelling voor het volgend seizoen is de ex-prof niet op grootspraak te betrappen. “Dat we kampioen moesten worden in de derde klasse was een gegeven. De verwachting was hoog, maar ik heb nooit druk gevoeld. We hadden een goede groep en het feit dat we soms wedstrijden pas in de slotfase wonnen zie ik gewoon als een vorm van kwaliteit. Dat kan niet altijd geluk zijn. In deze groep zitten ook veel jongens die het nodige hebben meegemaakt. Die hoef je niet gek te maken om dat te bereiken wat je als trainer wil.” Voor volgend seizoen voegt Buijs een nieuwe keeper en extra middenvelder aan de kampioensgroep toe. Daarmee wil hij in de tweede klasse ook scoren. Over een titel wordt in Nieuwenhoorn niet gesproken, maar dat de club wel in de top mee gaan meedoen, wordt wel degelijk uitgesproken. “Deze selectie is goed genoeg voor de top, dus we gaan zien hoe ver we op dat niveau mee gaan doen.”

 

Lees meer over club: Nieuwenhoorn
Lees meer over de spelers: