Ex Van der Gijp doet boek open

Ex Van der Gijp doet boek open

DORDRECHT – Rene van der Gijp staat als analist bekend als iemand die mensen met een gulle lach bekritiseer. Het boek van zijn ex-vrouw Jacqueline Laats zal echter niet om te lachen zijn.

In een nieuw, onthullend boek laat zij weinig heel van de sporter die thuis in niets leek op de vrolijke voetbalanalist van het programma VI. Zeven jaar lang, van 1988 tot 1995, was Laats getrouwd met de ex-speler van Sparta. De twee hebben zelden nog contact. Hun zoon Sanny komt bij zowel zijn vader als moeder over de vloer. De ex-voetbalvrouw omschrijft haar periode met de voormalig PSV’er als stormachtig. In 1986, rondom de landstitel van PSV, ging het mis. “Daar waren de nodige spanningen aan voorafgegaan. Hij was steeds vaker van huis, zonder te zeggen waar hij was. En met de regelmaat van de klok kwam hij aangeschoten, dronken thuis. Dat was ook niet zo gek want eigenlijk kon hij helemaal niet tegen drank, na twee glazen begon hij al moeilijk te praten.”

“Maar het probleem was dat hij niet kon weigeren als hem wat te drinken aangeboden werd. En er wérd hem wat aangeboden! Iedereen wilde met hem omgaan. In die tijd is er tussen ons wel wat veranderd. Als hij dan thuiskwam, kon hij zó agressief zijn dat ik bang van hem werd. Voor de veiligheid ging ik hem dan maar een paar dagen uit de weg.” Het ging uiteindelijk van kwaad tot erger. “Na de viering van het vijftigjarig bestaan van De Kuip ging het goed mis. Ik had mijn rijbewijs nog niet en tegen René had ik al een paar keer gezegd dat hij moest stoppen met drinken, omdat hij nog naar Eindhoven moest rijden. Eenmaal buiten werd hij daar meteen zó boos over; dat ik het had gewaagd hem tussen zijn maten tot de orde te roepen!”

“Onderweg bij een benzinepomp was hij nog steeds zo kwaad dat hij me op mijn neus sloeg. Het bloed stroomde eruit! Thuis sloot ik me op in de slaapkamer, ik was zo bang! Maar de volgende ochtend deed hij weer normaal. We zouden bezoek krijgen, en hij zei bij het zien van mijn gezicht en blauwe enkel: ’je verzint maar wat’. Dat heb ik gedaan; gevallen over de hondenmand”, aldus Laat. Van der Gijp Van der Gijp voelt niet de behoefte om op het verhaal van zijn ex te reageren. “Kom op hé, je praat hier over 25 jaar geleden! Ik had toen nog meer haar dan Hans Klok! Ik vind het best, heb wel andere dingen aan mijn bolletje. Jacqueline heb ik de laatste jaren niet meer gezien en daar is ook geen reden toe. Mijn zoon is inmiddels midden twintig. Met hem heb ik dagelijks contact”, aldus de analist in De Telegraaf