Wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 20)

Wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 20)

ROTTERDAM – De Nederlandse school in Hongarije. Een mooie nieuwe uitdaging, kan je een wekelijkse column schrijven over je belevenissen in Hongarije als trainer coach uit de regio, was de vraag? Ik ga het weer proberen. Deze week: korfbal

Afgelopen zaterdag heb ik de korfballers van PKC de Europacup zien winnen hier in Budapest. In de ochtenduren werd ik er op geattendeerd dat de Europacup korfbal voor clubteams in Budapest was. Speuren op het internet leverde me de locatie en tijdstip op van de finale die middag. Bij binnenkomst was de strijd om de derde plaats bezig (Benfica uit Portugal won). Wat gelijk opviel was het groen van de PKC supporters. Meegereisd om hun helden aan te moedigen. Ballonen werden opgeblazen en de tribune versierd. Hongaren kennen deze sport niet zo goed en keken verbaasd toe, vooral ook omdat nog geen 10 meter verderop alles blauw werd gemaakt door de Belgische supporters. De wedstrijd ging in de eerste helft gelijk op met een klein voordeel steeds voor de Belgen. Toch was voor mij duidelijk, als leek in het korfbal, dat de vaardigheden bij PKC beter waren dan die van de tegenstander. Vooral het verschil in reboundkracht onder de korf was groot. Op wilskracht hielden de Belgen vol. Aan het eind van de eerste helft kwam de ommekeer; de krachten vloeiden weg bij de Belgen. Een klein verschil werd gemaakt. Na de pauze liepen de Papendrechters gestaag uit naar een onoverbrugbaar verschil. De spanning was eruit en de hoogstandjes volgden elkaar op, nu er vrijuit gespeeld kon worden. Het feest na afloop was prachtig om te zien, het is een echte familiesport. Uitbundig werd de overwinning met vrienden en familie gevierd. Het ‘Kleine café aan de haven’ galmde door de sporthal. Erg grappig was dat mijn neef uit Papendrecht thuis via een live stream mij zag staan kijken en me ging appen. Hij maakte daarbij een foto van het scherm op het moment dat ik zijn bericht las. Hij stuurde deze foto met de mededeling dat ik wel moest opletten en niet de hele tijd met mijn telefoon bezig moest zijn. Deze foto met tekst heeft hij uiteraard ook naar de rest van de familie gestuurd.

Een groot aantal jaren terug ben ik wel eens bij een trainng van PKC geweest op uitnodiging van Ben Crum, toentertijd mijn docent op Trainer-Coach 1 voor het onderdeel begeleiden. Crum is nu opnieuw de trainer van PKC. Het is mooi om te zien dat de zeer ervaren coach zijn spelers motiveert en stimuleert met een enthousiasme van een beginnend coach. Hij doet dit op een zeer rustige wijze langs de lijn met alleen gebruik van zijn stem en een ‘driftig’ looppatroon. Na afloop stond hij gelijk de pers te woord en liet de grootste feestvreugde aan zich voorbij gaan. Missie volbracht en alweer op naar het volgende doel (als coach moet je altijd vooruit denken was één van zijn slogans toen). Hij blijft voor mij legendarisch door zijn uitspraak om een toen in Nederland werkende toptrainer te vergelijken met een autohandelaar. Zijn beeldspraak om dingen duidelijk te maken is van geweldig niveau.

De intensiteit waarmee topkorfbal gespeeld wordt, is zeer hoog. Toentertijd in de training viel mij al op hoeveel explosieve arbeid er geleverd werd. Nu in een finale van een Europacup werd me dat nog duidelijker. De heren en dames zijn van hoog atletisch niveau en hebben een enorme lichaamscoördinatie om op snelheid en wendbaarheid dit zo lastige spel te spelen. Op dit niveau is korfbal geweldig om naar te kijken. Voetballers kijken vaak raar aan tegen korfbal en de vooroordelen zijn nooit van de lucht, maar het is echt aan te raden om een topwedstrijd te gaan kijken en voor een coach om informatie uit te wisselen over hoe je sporters tot zulke explosieve en goed gecoördineerde atleten kan maken.

Tot volgende week, Jasper

Lees meer over de spelers: