Uitgelicht: RCD zonder Walter Fortuin

Uitgelicht: RCD zonder Walter Fortuin

ROTTERDAM – RCD veroverde in het Paasweekeinde de periodetitel als debutant in de derde klasse. Toch is het voor de Dordtse club nog steeds een seizoen met een zwart randje door het overlijden van Walter Fortuin. Zijn vaste plaats aan de zijkant van de bar, blijft voor eeuwig leeg. RCD is nooit meer dezelfde sinds clubicoon op 9 januari op 59-jarige leeftijd plotseling overleed.

Fortuin was een echte RCD’er en laat sinds zijn overlijden een grote leegte achterop het complex aan de Krommedijk. Zijn lijst met werkzaamheden en verdiensten is lang. Op zeer jonge leeftijd kwam Fortuin al in aanraking met het RCD. Samen met zijn vader Kees, ooms en andere familieleden bracht hij al jong veel tijd door bij de club. Hij was om te beginnen een verdienstelijk voetballer bij de zwart-witten. Als linker middenvelder speelde hij lang in het tweede elftal. Later was hij voornamelijk keeper in lagere elftallen. Bovendien was Fortuin van oktober 1988 tot oktober 2015 bestuurslid van de Dordtse derdeklasser. Gedurende die 27 dienstjaren beheerde het gezicht van RCD de portefeuille technische zaken. Hij had ook zitting in de elftalcommissie, dat later de voetbalcommissie werd. Binnen het bestuur van de Dordtse club was hij van 1989 tot 1990 ook een jaar jeugdvoorzitter.

“Iedereen leerde hem kennen als een zeer kundige bestuurder,”’ aldus Ad Wevers. “De onmisbaarheid van Walter Fortuin voor de club blijkt uit de vele zaken die hij naast zijn bestuurslidmaatschap ook nog aanpakte als vrijwilliger, bijvoorbeeld als barmedewerker, leider eerste elftal, scheidsrechterbegeleider eerste elftal, het als bestuurslid en later als wedstrijdsecretaris vertegenwoordigen van RCD bij uit- en thuiswedstrijden van het eerste elftal, clubscheidsrechter, medeorganisator van het jaarlijkse mixed toernooi voor senioren en junioren, contactpersoon voor het Sportbedrijf Dordrecht en de Gemeente Dordrecht, bijhouden standenborden in het clubhuis, materiaalbeheerder, contactpersoon met de KNVB en overige instanties zoals Sportcentrum Dordrecht, beheerder van het clubhuis.

Wat misschien nog wel het allerbelangrijkste was, is dat Walter Fortuin bij al deze activiteiten altijd voor iedereen, van jong tot oud, aanspreekbaar was en waar het maar kon de helpende hand bood.” Vanwege zijn grote betekenis voor RCD werd Walter Fortuin benoemd tot Lid van Verdienste en bij zijn aftreden in oktober 2015 zelfs erelid. De KNVB waardeerde zijn verdiensten voor het voetbal in het algemeen met de Gouden speld van Verdienste. Het plotselinge heengaan van Walter Fortuin volgens secretaris Janneke van Kersen een zeer diepe krater binnen het verenigingsleven geslagen. Zij typeerde hem op de website in een woord: onvervangbaar. ”Eén ding is daarom zeker, het zal nooit meer worden zoals het was.

“Deze mokerslag dendert nog steeds door binnen de vereniging. Het bestuur van RCD had in overleg met de familie Fortuin besloten om de begrafenisplechtigheid in het clubhuis van RCD te houden. De kist van Walter was opgesteld tegen de muur van de bestuurskamer en talloze bloemstukken waren rondom de kist gedrapeerd. Het is voor de eerste maal dat een begrafenisplechtigheid in het clubhuis werd gehouden. Een plechtigheid geworden die niet snel vergeten zal worden. In het bomvolle clubhuis namen meer dan 200 leden, vrienden en bekenden op een zeer indrukkende wijze afscheid van haar clubicoon Walter Fortuin. De plechtigheid werd opgeluisterd door een vijftal sprekers, uitstekende muziekstukken een dvd over het leven van Fortuin. Na afloop van de plechtigheid werd de kist door een erehaag van leden en brandende fakkels van de gehele  A-selectie naar de auto gebracht en verliet hij voor de laatste ‘zijn terrein’. Daarna is Fortuin besloten familiekring begraven op de Algemene begraafplaats Essenhof te Dordrecht. Een bijzondere dag,” aldus Van Kersen. Sindsdien blijft de vaste plaats van Fortuin aan de zijkant van de bar leeg. Een leegte die nooit meer zal worden opgevuld.

Tegelijkertijd, een vreselijke dooddoener, gaat de wereld gewoon door. RCD maakt via de nacompetitie kans op promotie naar de tweede klasse en heeft inmiddels Pippi Pruymboom voor volgend seizoen aangesteld als opvolger van Frank Zwakhals.

Lees meer over club: RCD