Uitgelicht: Henk Sintmaartensdijk (SSW)

Uitgelicht: Henk Sintmaartensdijk (SSW)

DORDRECHT – Samen met de voorzitter Pruijmboom, die hij steevaat Pruijmenboom noemt, is Henk Sintmaartensdijk al ruim anderhalve eeuw oud. Desondanks zijn de beide senioren het kloppend en bestuurlijk hart van SSW. Maar ondanks het feit dat hij al 76 jaar oud is, heeft Sintmaartensdijk zich neergelegd bij het feit dat zijn voetbalpensioen nog lang niet in zicht is. “De jeugd wil het niet over nemen. Het is natuurlijk niet normaal dat ik op mijn leeftijd nog de vereniging moet besturen met Jan Pruijmenboom. Die is net zo oud als ik. Maar als niemand anders het doet, kan ik de boel toch niet in de steek laten.”

Sintmaartensdijk heeft zich neergelegd bij het feit dat hij en SSW vergroeid zijn met elkaar. Hij kwam een kwart eeuw geleden bij de Dordtse vijfdeklasser aan de Zeehavenlaan en is daar nooit meer vertrokken. “Ik werkte bij scheepswerf De Biesbosch en daar werkte ook Van Kooten van SSW die inmiddels is overleden. Toen hij hoorde dat ik bij mijn vereniging stopte, heeft hij gevraagd om ik bij zijn club iets in het bestuur wilde doen, ben ik wedstrijdsecretaris geworden.” Die functie bekleedt de Dordtenaar inmiddels een kwart eeuw en is daarnaast ook nog secretaris van de zwart-witten. Tegen wil en dank, maar geen dag met tegenzin. “Ik ben meer dan twintig uur per week bij de club. Vrijdagvond, zaterdag, zondag, maandagmorgen en dinsdagavond. Ja, het is mijn weekritme en ik ben graag bij de club. SSW hoort bij mij en mijn leven, ik laat alle mensen daar niet in de steek, maar ik had natuurlijk al lang gestopt moeten zijn.”

Sintmaartensdijk beleeft het voetballen overigens als vrijgezel. Zijn vrouw gaat namelijk nooit mee naar het complex aan de Zeehavenlaan. Daar waar op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen direct weer alle schijnwerpers op werden gericht. De thuiswedstrijd van SSW tegen TPO werd gestaakt door een vechtpartij die de gemoederen nog weken bezig hield. De wedstrijdsecretaris zucht er van. Hij wil de zaak laten rusten en praat liever over de aanwas bij de jeugd. “We zitten nu op de 250 leden. In de toptijd waren dat er 350, maar we groeien gelukkig weer. Ze komen vooral uit de Wielwijk en Oud-Krispijn en wij zijn er hartstikke blij me. Dat jonge grut op zaterdag is prachtig om te zien. De toekomst van de club, want het wordt richting 2019 spannend. Als ik het goed heb begrepen mogen er dan in Dordrecht alleen nog maar grote clubs spelen. Dan heb je volgens de gemeente minstens vijfhonderd leden nodig.”

De trouwe Dordtenaar zucht in de wetenschap dat er inmiddels al veel Dordtse clubs ter ziele zijn gegaan. Zelf speelde hij bij Geluksvogels, dat ophield te bestaan. “ODS redde het ook niet en Merweboys is met de PTT samen gegaan in Stadspolders, maar die club is er ook niet meer. We moeten zorgen dat dat SSW niet overkomt. Het is een mooie club. Ik heb het er altijd naar mijn zin gehad en ga nog elke dag met plezier naar het complex. Zonder mijn vrouw, want die heeft echt niets met voetballen. Als ik weg ben doet die andere dingen, zoals naar de kinderen. Maar naar SSW krijg ik haar echt niet mee. Dat hoeft ook niet. Voetballen is mijn ding, dat was het al voor die 25 jaar bij SSW en dat blijft het net zo lang als mogelijk is. Maar het is natuurlijk van de gekke dat voorzitter Pruijmenboom en ik de club leiden. Maar ja, de jongere generatie wil het niet van ons overnemen. En we kunnen ze ook niet dwingen, dus ik blijf gewoon mijn werk doen voor de club. SSW kan altijd op mij rekenen, maar ik had natuurlijk al lang met voetbalpensioen gemoeten. Ik ben 76 jaar.”

 

 

Lees meer over club: SSW