Uitgelicht: Yordi Eijsberg (PPSC)

Uitgelicht: Yordi Eijsberg (PPSC)

SCHIEDAM – Waar sommige spelers op jonge leeftijd al gearriveerd zijn en in een  eerste elftal spelen, bewandelen andere meer de weg van de geleidelijkheid. PPSC- spits  Yordi Eijsberg is zo’n laatbloeier. De 26- jarige Schiedammer  trad de afgelopen periode meer en meer uit de anonimiteit, om in korte tijd uit te groeien tot het gezicht van “PP”. De Schiedammers wonnen vorige week met 5-1 van Berkel, Eijsberg scoorde vier maal.

Door Mischa Keemink

Eijsberg begon bij PPSC in de F-jeugd  waar hij alle hoogste elftallen tot aan de C1 doorliep. Toen het elftal vol talenten uit elkaar dreigde te vallen besloot de sympathieke Schiedammer de overstap te maken naar stadsgenoot SC Spaland . Na twee jaar in de B1 van Spaland te hebben gespeeld klopte HVO aan de deur. Bij HVO speelde hij twee jaar in de A1 om vervolgens te worden overgeheveld naar de selectie van toenmalig  trainer Danny Molendijk. Tijdens zijn overstap maakte de toen nog tengere goaltjesdief kennis met de harde wetten van het selectievoetbal: “Ik kwam  in het tweede, dat speelde  reserve eerste klasse. Er waren bizar veel spelers gehaald en ik kwam op de bank terecht, na een paar maanden zat ik niet eens meer bij de selectie.” Eijsberg  trok zijn conclusies en keerde  terug naar  Spaland.

Het weerzien met de club uit Kethel voelde voor de inmiddels 21-jarige Schiedammer  als een warm bad, onder leiding van trainer Ronald  Scholte haalde de Schiedammers twee keer de nacompetitie, maar promoveerde niet. Eijsberg had inmiddels wel al een vaste basisplaats veroverd bij de vierdeklasser en had zich ontwikkeld tot een veel scorende spits. “Aan het einde van het seizoen werd Mijn maat Desley de wolf werd benaderd door PPSC,dat net gepromoveerd was naar de tweede klasse. Ik dacht er ook over na om op een hoger niveau te gaan voetballen, ik heb wel lang getwijfeld  of ik de overstap naar de tweede klasse wel aan kon, ik had natuurlijk net het debacle bij HVO meegemaakt, ook had ik  het enorm naar mijn zin bij Spaland. Toen Desley er ook voor koos om naar de promovendus te vertrekken ben ik er toch voor gegaan.” De eerste maanden bij PPSC liepen niet zoals verwacht: “Ik kwam in het tweede en moest echt mijn plaats verdienen, die gasten waren natuurlijk een jaar eerder gepromoveerd.”

Eijsberg begon in het tweede en scoorde aan de lopende band, met 11 doelpunten uit 3 wedstrijden werd hij al snel overgeheveld naar het eerste elftal. Tijdens zijn debuut, enkele weken later,  gaf hij direct zijn visite kaartje af door twee keer te scoren. Hierna was hij niet meer weg te denken uit het elftal van Kapel, wat zich in dat jaar knap zou handhaven. Het jaar hierna zouden de Schiedammers onder leiding van trainer Andre Stafleu alsnog  gedwongen moeten afdalen naar de derde klasse. Een van de  positieve ontwikkelingen dat seizoen bleek Eijsberg, die dat seizoen ondanks de degradatie toch nog veertien keer scoorde. In het seizoen dat volgde werd Eijsberg meer en meer een bepalende speler: “Na de degradatie  veranderde de spelersgroep aanmerkelijk,  je positie  in de groep word hierdoor ook anders, er wordt meer van je verwacht,” aldus de goalgetter. Inmiddels konden de spelers van PPSC zich opmaken voor de derde trainer in drie jaar. Henk Dirven nam, samen met de enthousiaste  people manager  Jody Corver en  leider Wouter van der Windt,  het stokje  over.  Onder  Dirven kenden  de Schiedammers een stroeve start: ”Na 7 wedstrijden hadden we een punt, na de degradatie van het jaar ervoor was dit een geweldige  domper.” Het seizoen kwam uiteindelijk toch nog goed, na de winterstop nam Eijsberg  ‘PP’ bij de hand en zorgde mede door zijn 21 doelpunten dat de  Schiedammers op een haar na de nacompetitie voor promotie miste. Ondanks dit  succes besloot Dirven afgelopen zomer  toch over te stappen naar het Rotterdamse Spartaan’20.

Dit seizoen kent PPSC onder leiding van de van CWO overgekomen trainer Henk Salari een wisselvallige start, hele goed wedstrijden worden afgewisseld met slechte  resultaten. Dat er veel potentie  in de ploeg van zit, is wel duidelijk: “Er zijn  relatief veel nieuwe spelers die ingepast moeten worden, dit heeft tijd nodig. We hebben een hele leuke groep, ik ben afgelopen periode  door meerder clubs benaderd maar ik zie de potentie die in de groep zit. We gaan met elkaar stappen en ik voel me door mijn teamgenoten gewaardeerd, verder is PPSC een fijne  en gemoedelijke club waar ik mij thuis voel. Ik heb het gevoel dat we met dit team zeker bij de top drie kunnen spelen, maar dan moeten we er wel iedere wedstrijd vol voor gaan.” Hoewel de teller dit seizoen ook al weer op 11 staat,  is Eijsberg over zijn persoonlijke ontwikkeling nog steeds kritisch: “Ik maak nog steeds stappen,  ik scoor steeds meer en makkelijker maar op een aantal punten moet ik mijzelf blijven ontwikkelen.” Een belangrijke factor hierin is trainer Henk Salari.  “Ik heb het er  vaak met de trainer over hoe ik mijn spel kan verbeteren, ik laat nog wel eens mijn kop hangen als het tegenzit. Die momenten moeten er bijvoorbeeld uit.” Over de toekomst is Eijsberg  ook helder: “ In principe heb ik het bij PPSC enorm naar mijn zin, maar als er een club komt die, qua niveau,  echt interessant is zal ik daar zeker voor open staan. Dit moet echter wel een zaterdagvereniging zijn, want voetballen op zondag met een kater heb ik wel gehad,” lacht hij het uit.

Lees meer over club: PPSC