Uitgelicht: Wouter Swart (VVGZ)

Uitgelicht: Wouter Swart (VVGZ)

ZWIJNDRECHT – Nadat hij was gekroond tot beste VVGZ-speler van het seizoen 2014-2015 kreeg Wouter Swart precies… nul aanbiedingen. “Ik kan het niet zo spannend maken als ik wil, maar de waarheid is dat geen enkele club zich bij heeft gemeld. Dat is overigens ook nooit mijn doel geweest. Ik moet bij mijn eigen club nog veel leren, dus heb geen plannen om te vertrekken. Aan de andere kant is belangstelling van andere clubs toch vaak een vorm van waardering voor je spel. Misschien moet het dan toch nog beter,” aldus de 18-jarige HALO-student.

Swart (foto rechts) is een kind van VV Geluksvogels Zwijndrecht. Hij werd op zijn zesde jaar lid van de club en bleef er spelen totdat trainer Johan van der Werff hem van de A-jeugd versneld liet doorstromen naar de hoofdmacht van de club. Aan de andere kant is de eigen kweek de eerste om nuchter te relativeren. “Je moet soms ook een beetje geluk hebben. Door blessures en ziekte werd ik als eerstejaars A-junior door de opvolger van Van der Werff, Gerrie Schaap, bij de selectie gehaald. Ik debuteerde als zeventienjarige en ben vervolgens niet meer uit de basis verdwenen. Ja, dat was natuurlijk boven verwachting. Aan de andere kant weet ik dat ik mijn spel snel kan aanpassen aan het niveau waarop ik speel. De titel van beste speler van het jaar maakt bovendien duidelijk dat ik ook constant heb gepresteerd. De beoordeling van de beste zestien wedstrijd was de basis voor het gemiddelde cijfers dat mij aan de titel hielp. Niet het belangrijkste, maar zeker ook niet onbelangrijk.”

Aan Swart is overigens door de liefde voor VVGZ wel een badmintontalent verloren gegaan. Tot zijn twaalfde levensjaar combineerde de inwoner van Zwijndrecht deze sport met voetballen. “Ik mag zeggen dat ik goed uit de voeten kon met racket en shuttle, maar het probleem was dat trainingen begonnen samen te vallen, waardoor ik werd gedwongen tot een keuze. Dat werd uiteindelijk toch voetballen, omdat ik dat toch leuker vond dan badminton. Ik kan het niet goed beargumenteren, maar mijn gevoel koos voor VVGZ. Ik had het er als jonge jongens uitstekend naar mijn zin en dat is nog steeds zo.” Swart zag de eersteklasser in de loop der jaren overigens wel veranderen. “Ten goede,” voegt hij er snel aan toe. “De club is gelukkig meer bezig met de eigen jeugd. Er komen steeds betere trainers, ook voor de allerkleinsten en dat is een goede investering. VVGZ is nooit een vereniging geweest die actief was op de transfermarkt. Het streven naar een eerste elftal met vooral eigen jongens is op de lange termijn ook veel beter vol te houden.”

Maar de filosofie kent tegelijkertijd ook haar beperkingen. Swart schat de ploeg net als zijn trainer Gerrie Schaap in als een kandidaat voor de onderkant van de subtop. “Er zijn drie hoofdklasser afgedaald naar onze afdeling. Tel daar Oranje Wit, Brielle en Nieuw Lekkerland bij, dan realiseer je je dat het eindigen in het linker rijtje een knappe prestatie wordt. Maar daar gaan we dan ook echt, inclusief een periodetitel. Meer dan dat is te hoog gegrepen voor deze selectie. En dat is geen schande om dat toe te geven. De top drie is voor VVGZ met deze selectie nog te veel gevraagd. En wie weet vallen alle puzzelstukjes wel in elkaar en zijn we in staat om lang mee te blijven doen, dan zou dat fantastisch zijn. We willen allemaal winnen en zullen nooit opgegeven, maar plaats zes, zeven is een prachtig resultaat voor een club die in de eerste klasse het vooral met eigen jongens doet.”

 

 

Lees meer over club: VVGZ
Lees meer over de spelers: