Uitgelicht: Warry van Wattum (Oude Maas)

Uitgelicht: Warry van Wattum (Oude Maas)

POORTUGAAL – Hij en zijn selectie leven na het bereiken van de achtste finale van de strijd om de districtsbeker West II van de KNVB niet op een roze wolk. Maar Oude Maas-trainer Warry van Wattum merkt wel dat er momenteel anders naar zijn selectie en de club wordt gekeken. “Het is prettig om te constateren dat er zowel binnen als buiten de lijnen anders tegen Oude Maas aan wordt gekeken,” aldus de oefenmeester van de runner-up in de derde klasse D achter lijstaanvoeder Rhoon.

Het gat met de stadsgenoot is negen punten, maar Oude Maas heeft in de rangschikking ook een duel minder gespeeld dan de lijstaanvoeder uit Rhoon. “De laatste wedstrijd is Rhoon tegen Oude Maas, dus het wachten op een misstap van de koploper,” aldus van Wattum. “Maar ze ontsnappen de laatste tijd elke keer in de slotfase. Maar dat geluk is toch een keer op. Dus we moeten afwachten en zelf gewoon blijven winnen.” In de laatste acht in het toernooi om de districtsbeker en de tweede plaats op de ranglijst ziet de oefenmeester een bevestigen van het resultaat van de koers die hij vanaf het begin van het seizoen vaart. “Dat was voor spelers en soms ook nieuwkomers best even wennen. Bij Oude Maas waren mensen snel tevreden. Maar de sfeer van gemoedelijkheid is langzaam maar zeker aan het overslaan naar sportief. Het gevoel dat alles wel leuk en goed is, is aan het veranderen naar we doen als club mee. Oude Maas komt in de beweging en dat is leuk om te ontdekken. De selectie heeft daar aan moeten wennen, maar het resultaat is daar wel naar. Iedereen is zich bewust van het feit dat er iets aan het gebeuren is.”

De prestaties van Oude Maas was waarschijnlijk de reden dat drie clubs Van Wattum uit Poortugaal probeerden weg te halen. “Maar ik ben niet van de korte termijn. Nooit geweest.” Aldus de trainer. “Ik heb het hier naar mijn zien en we voelen dat er iets ontstaan is. Daar neem je geen afscheid van omdat een andere club een hoger niveau in de aanbieding heeft. Ik laat mij er ook niet op voorstaan dat ik ben gebleven. Ik had vind het logisch dat je niet weg loopt uit een proces dat je zelf op gang hebt willen brengen,” aldus de inwoner van Schoonhoven, die in het verleden voor Excelsior, SVV, Sparta, FC  Groningen, Veendam en het Belgische Eendracht Aalst speelde. Indien Barendrecht en Capelle bij de eerste nemen van de Topklasse zouden eindigen zou de plaats van Oude Maas bij de laatste acht van de districtsbeker zelfs genoeg zijn voor een plaats in de grote KNVB-beker.

“Dromen is leuk, maar we moeten gewoon met beide benen op de grond blijven staan en zaterdag weer gewoon van FC Vlotbrug winnen. Afgelopen weekeinde heeft de groep het bij SSS ook goed gedaan en maar een kans weg gegeven. Maar tweede in de competitie in laatste acht van de beker is geen prijs. Het is leuk dat je daardoor extra aandacht krijgt, maar aandacht is nog maar het begin. We moeten presteren om prijzen te winnen. Aandacht is prettig, maar een bijkomend effect. Ik gun het de club van harte, want het vraagt ook moed en lef om bepaalde processen te veranderen. Het is soms veel veiliger om alles bij het oude te laten. Het succes van Oude Maas is feitelijk dus ook het succes va het bestuur dat het heeft aangedurfd om met Van Wattum een andere weg in te slaan. Des te leuker dat we mensen Oude Maas opeens opmerken. Wij zijn geen dertien in een dozijn meer.”