Uitgelicht: Tweeling Van der Sman (IFC)

Uitgelicht: Tweeling Van der Sman (IFC)

ROTTERDAM – Robin en Yannick van der Sman zijn niet alleen een twee-eiige tweeling, maar bovendien gezworen IFC’ers. Een overstap naar buurman ASWH is net zo onbespreekbaar als de traditionele keuze voor korfballen. Daar waar vader, moeder en zus lid zijn van het Sliedrechtse Merwede, kozen de beide broer op jonge leeftijd voor de tweede club in hun woonplaats. “IFC doet echt niet zo veel niet meer onder voor ASWH, dus de tweede club is niet echt de juiste typering. ASWH haalt veel meer spelers van buiten, terwijl IFC het veel meer doet met spelers uit de eigen opleiding. Misschien zijn wij daarom juist wel meer de club van Ambacht dan ASWH.”

De toon van het gesprek is direct gezet. De 18-jarige broers Van der Sman lopen nog over van ouderwetse clubliefde. En bijna uitstervend fenomeen. Alleen Robin, tien minuten jonger dan zijn broer Yannick, heeft in zijn sportieve loopbaan besloten om ‘vreemd’ te gaan. Toen Feyenoord zich meldde zich voor de middenvelder, verhuisde de jonge Ambachter voor zijn voetbaldroom naar het Rotterdamse sportpark Varkenoord. Maar na twee jaar keerde hij toch weer terug naar Hendrik-Ido-Ambacht om zich aan te sluiten bij zijn broer en de andere jeugdspelers van IFC. “Soms denk mijn broer nog wel eens aan die periode terug. Hij heeft voldoende kwaliteiten om daar te slagen, maar hij heeft zijn kans daar gehad, maar wilde terug naar zijn oude club. Ik denk dat hij nu te oud is voor een tweede kans, maar wij zijn hartstikke blij met hem,” aldus Yannick van der Sman.

De oudste van de twee is de verdediger van de twee, terwijl de jongste op het middenveld van IFC is terug te vinden. De Ambachtse tweeling schoof dit seizoen door van de A-jeugd naar de selectie van de debuterende trainer Frank Zwakhals. Die kenden de tweeling al van de jeugd van de Ambachtse club die hij onder zijn hoede had. “Wij zijn in de B-jeugd wel eens door ASWH gevraagd om daar bij de A-junioren te komen spelen. Wij, en nog wat andere jongens uit ons elftal, hebben dat allemaal geweigerd. Wij zijn echte IFC’ers. Wij gaan nooit naar ASWH,” Yannick van der Sman die vorig seizoen al een paar maal met de IFC-selectie meetrainde. De club leek op de titel in de vierde klasse met zeven punten voorsprong niet meer te kunnen ontlopen, maar in het slot van de competitie ging het volledig mis. IFC verspeelde de titel aan Streefkerk en ondanks dat Zwakhals vervroegd werd aangesteld was in de nacompetitie de fut uit de selectie om nog een serieuze gooi te doen naar de derde klasse.

“Ze dachten dat ze er al waren en toen de fut er eenmaal uit was, kon de ploeg het vervolgens in de nacompetitie niet meer opbrengen. Het probleem is dat wij het niet meer ongedaan,” aldus Robin van der Sman. “De selectie is veranderd. Naast ons zijn er nog veel andere jongens uit de A-jeugd naar de selectie doorgeschoven en er zijn wat oud-spelers van de club teruggekeerd.” Mede daardoor gaf IFC in het districtsbekertoernooi haar visitekaartje af door het tweede elftal van ASWH op 2-2 te houden. “ASWH heeft een selectie voor het eerste en tweede elftal van in totaal 44 spelers, dus dan is het voor een vierdeklasser zeker niet zo slecht om daar gelijk te spelen. We moeten alleen niet te optimistisch worden. De buitenwacht denkt dat we de titel gaan pakken, omdat we er vorig seizoen zo dicht bij zijn geweest. Maar dat is geen zekerheid. We richten ons op een plek bij de bovenste zes en hopen op het winnen van een periodetitel,” aldus Robin van der Sman, student logistiek op de Hogeschool Rotterdam.

Die roemt samen met zijn tweelingbroer de sfeer en saamhorigheid bij IFC. “Wij zijn hier een hechte groep. Wij voelen ons thuis bij de club en kennen er iedereen. Wij voetballen er voor ons plezier en de club doet er alles aan om alles voor ons te regelen. Een lunch, een outfit, alles wordt voor ons geregeld. Het komt bij IFC allemaal wat meer van binnenuit. Daarom blijven wij altijd bij deze club,” aldus de derdejaars student Pabo.

 

 

Lees meer over club: IFC