Uitgelicht: Ton Pattinama (Deltasport)

Uitgelicht: Ton Pattinama (Deltasport)

VLAARDINGEN – Willem II voor de KNVB beker met 2-1 uitschakelen of niet, mevrouw Pattinama liet op woensdag haar Ton gewoon de vuilnisbak naar binnen halen. “Het leven gaat een dag na zo’n prachtige wedstrijd weer gewoon verder, maar van deze overwinning blijven we nog even genieten. Die zal met een gouden randje in de geschiedenis van de club worden bijgeschreven. Ik heb met niemand ook over de competitiewedstrijd van zaterdag willen spreken. Eerst deze roes blijven voelen, donderdagavond rustig trainen, want deze groep heeft alles gegeven en pas dan komt de wedstrijd van zaterdag weer.”

Met de spectaculaire 2-1 overwinning op Willem II in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB beker zette Deltasport zich als eersteklasser niet alleen op de kaart, het werd bovendien de enige vertegenwoordiger uit het Rijnmond-gebied die als amateurclub de derde ronde wist te bereiken. Barendrecht, Capelle, ASWH en Excelsior Maassluis dolven stuk voor stuk het onderspit tegen ogenschijnlijk op papier minder zware tegenstanders. “Willem II was in de weken voor deze wedstrijd in Vlaardingen niet bepaald het lelijke eendje van de eredivisie. De overwinningen op Feyenoord en NAC waren daar een bewijs van,” aldus Pattinama. De zege van zijn selectie op de Tilburgers was in de Broekpolder niet eens geflatteerd te noemen. “We hebben vooraf een strijdplan opgesteld en niet met dat gelul van genieten. Ik heb de spelers voorgehouden dat als het goed zou aflopen er na afloop voldoende te genieten was. Gewoon de strijd aan gaan en voetballen. Niet ingraven, want dan verliezen we waarschijnlijk door een vervelende goal in de slotfase. Dus uitgaan van eigen kracht en de strijd aangaan.”

De ex-prof van onder meer Excelsior en FC Utrecht concludeert dat Deltasport uiteindelijk ook de beste kansen in de wedstrijd heeft gekregen. “Natuurlijk was het scoreverloop in ons voordeel. De 1-0 voor de pauze, terwijl we daarvoor nog op de paal hadden geschoten. We speelden gewoon goed en waren niet de mindere. Toen Willem II tien minuten na de rust io gelijke hoogte kwam, was de verwachting dat we in elkaar zouden storten, maar ook toen bleven we gewoon ons eigen spel spelen. We zakten niet in elkaar, maar dat had ik ook wel durven voorspellen. Ik ken mijn spelers. En natuurlijk hebben een paar jongens boven hun krachten gespeeld, maar daar zijn dit soort wedstrijd ook het ideale podium voor. We hebben in de competitie nog niet zo goed gespeeld als in de voorbereiding. Maar tegen Willem II stond iedereen op de manier waarop je als trainer wat rustiger achterover kunt gaan zitten. Na het inzetten van Armenteros zetten zij wel meer druk, maar kregen ze niet meer kansen. Je ziet dan langs de kant het vertrouwen van de jongens binnen de lijnen als het ware zichtbaar groeien,” aldus Pattinama.

Na de winnende 2-1 in blessuretijd genoot de trainer net zo goed als zijn selectie van de ontlading. “Geweldig om dit mee te maken. Harde gewerkt, gestreden en hard gefeest. Man, er waren gasten die totaal op waren, maar toen het laatste fluitsignaal had geklonken kennelijk niks meer voelden. Geweldig om te zien. De kleedkamerdeur is op slot gegaan en pas vijf kwartier later kwam de eerste eruit. De muziek is aan gegaan en er is gefeest, gedanst, gelachen en gedronken. Prachtige om mee te maken, maar vraag me niet welke muziek er op stond. Geen flauw idee. Het was hard en al die gasten vonden het geweldig. Maar dit soort zaken maak je in je carrière misschien maar een keer mee. Dus heb ik iedereen voorgehouden om er vooral van te genieten. Niks wedstrijd van zaterdag, de zege van nu. Donderdagavond gaan we weer verder in de eerste klasse.” Daar wil Pattinama met de Vlaardingers de degradatie uit de hoofdklasse binnen een seizoen compenseren. “We praten hier niet over een titel, maar wel over een terugkeer naar de hoofdklasse. Nacompetitie is ook goed, als we daar maar weer terugkomen.”

En voor wat betreft de meest gestelde vraag van de afgelopen 36 uur, is de Deltasport-trainer heel simpel. “Ik vind alles goed. Feyenoord kan het niet worden, dus hebben we vooral een wens. Een thuiswedstrijd in de derde ronde. In Vlaardingen hebben we gevoelsmatig meer kans en met een thuiswedstrijd maken we de penningmeester stilgelukkig. We gaan vanavond in de kantine met z’n allen in de kantine samen met onze nieuwe buurman CION kijken wie het wordt, maar eigenlijk hebben we niets te verliezen. En daarna gaan we weer over zaterdag praten.”