Uitgelicht: Said Zahir (HWD)

Uitgelicht: Said Zahir (HWD)

ROTTERDAM – De Rubriek Uitgelicht wint dermate aan populariteit dat spelers het podium gebruiken om de naam van hun nieuwe club te onthullen. Said Zahir is dit seizoen een van de smaakmakers bij HWD Overschie. Zijn keuze om dit seizoen voor de Rotterdamse vierdeklasser uit te komen, is gezien zijn verleden als speler, opmerkelijk te noemen. De technisch begaafde en veel scorende buitenspeler kwam in het verleden onder meer uit voor clubs als VDL, CWO, SVV/SMC en XerxesDZB. Hij zal HWD aan het einde van het seizoen inruilen voor derde klasser AGE. We spraken Zahir over zijn seizoen bij HWD en zijn overgang naar AGE.

Wat voor type speler ben je?

“Ik ben een speler die graag wilt voetballen. Ik ben dan ook een liefhebber van positiespel en aantrekkelijk voetbal. Ik ben sterk in de een tegen een, heb een goed schot in het linker been en scoor makkelijk. In de lucht ben ik niet de sterkste, dat is mijn zwakke punt.”

 Je hebt in het verleden in de hogere regionen van het amateur voetbal gespeeld. Waarom de keuze om dit seizoen voor vierde klasser HWD uit te komen?

“Mijn keuze voor HWD had vooral te maken met de komst van Omar Rziki en de spelers die hij had gehaald. Hij had een duidelijke visie en de ambitie om met HWD hogerop te komen. Ik wilde daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Met zijn voetbalverstand en visie op voetbal had ik er vertrouwen in om bij HWD aan de slag te gaan en voor de prijzen te spelen. Ik wilde dan ook zo snel mogelijk uit de vierde klasse komen en het maximale eruit halen de komende jaren. Ook met de toenmalige spelersgroep zou dit moeten lukken, gezien hun kwaliteiten en spelersverleden.”

Diezelfde trainer vertrok in december naar China. Hoe hadden jullie bij HWD het nieuws ontvangen?

Dit was heel vervelend, vooral omdat hij de reden was voor velen om voor HWD te gaan spelen. We hadden onze doelen uitgesproken en waren goed op weg. We waren op dat moment nog ongeslagen (winterstop). Na een paar dagen hadden we meer begrip voor zijn keuze, hij is nog jong en ambitieus. Voor HWD was dit moeilijk en lastig. Hoe moeten we nu verder gaan? We trainden goed, zal dit nog zo blijven? Misschien komt er een nieuwe trainer met een andere visie, hoe pakt dat uit? Het was een spannend moment voor ons allen.”

Hoe is de situatie nu bij HWD? Is er veel veranderd na het vertrek van Rziki?

Het gewenste antwoord zou ‘nee’ zijn. Echter is er veel veranderd. Omar is iemand die heel veel waarde hecht aan (rand)voorwaarden die een belangrijke impact kunnen hebben op het voetbal. De prioriteit voor die zaken is er nu niet meer, dat is heel jammer. Een mooi voorbeeld hiervan is dat we onder hem iedere thuis wedstrijd analyseerde met videobeelden. Dit was geweldig, maar dat is er nu niet meer. Op wedstrijddagen droegen we normaal gesproken allemaal hetzelfde, inclusief dezelfde loopschoenen. Dit had een geweldige uitstraling, dit gebeurd niet meer. Normaal hadden we een broodmaaltijd op zondag en warm eten op donderdag, afspraken die onder Rziki netjes werden nagekomen.

Het is er niet meer. Ook de trainingen zijn anders met alle respect voor de stafleden die het nu over hebben genomen. Gevolg hiervan is dat spelers niet meer komen trainen op dinsdag. Alleen op donderdag wordt er nog getraind, dan staan we soms met vier spelers. Ook zijn er heel veel spelers gestopt, erg jammer als je je bedenkt dat we met 24 spelers begonnen met het 1e elftal. We hebben nu tijdens wedstrijden soms geen wissels op de bank zitten. Twee weken geleden speelde we zelfs met 10 spelers omdat er een spelerspas om onbekende reden kwijt was. Omar is een hele andere type trainer en deed bij HWD meer dan alleen trainingen geven en het 1e elftal begeleiden.”

Er verscheen onlangs een stuk in het AD over een gebrek aan discipline bij spelers van HWD. Kun jij dit verklaren?

Bij HWD spelen jongens met een winnaarsmentaliteit, die willen koste wat het kost winnen. Dit kan zich soms uiten in nette maar agressieve duels. Dus de grenzen opzoeken op een goede manier. Op een gegeven moment werd er met een vergrootglas gekeken naar HWD. Op dat moment gaat alles opvallen. Ieder klein dingetje werd in de krant geplaatst met foto’s waarbij de tekst niet eens klopt. Zo verscheen er onlangs een foto in de krant waarbij een speler het niet eens was met de scheids, de rest van de groep probeerde hem rustig te houden. In de krant werd gezegd: HWD protesteert massaal bij de scheidsrechter, bizar!

Ondanks alle problemen blijven jullie regelmatig wedstrijd winnen. Hoe kan dit?

“We hebben spelers die op een veel hoger niveau hebben gevoetbald en het verschil kunnen maken. Je hoeft in de vierde klasse geen elf goede voetballers te hebben. We hebben van de overgebleven spelers een aantal die 1e klasse en 2e klasse hebben gespeeld. Eentje heeft zelfs hoofdklasse gespeeld. Dan ben je verplicht om in de vierde klasse regelmatig wedstrijden te winnen. Zo heb ik ook een vrije rol in dit team waardoor ik makkelijk scoor. Mijn medespelers weten wat ze aan mij hebben en zetten mij dan ook in mijn kracht. Met deze samenwerking en wisselwerking weten we wat we aan elkaar hebben en blijven we wedstrijden winnen. We weten ook dat promotie haalbaar is, daar gaan we met z’n allen voor. We winnen, maar vraag niet hoe. Het is niet mooi en er zit geen plan achter, het is puur op basis van individuele kwaliteiten van de spelers. De resultaten verbloemen een hoop.”

Waarom besluit je HWD aan het einde van het seizoen te verlaten en de overstap te maken naar derdeklasser AGE?

“In mijn antwoorden op de bovenstaande vragen zit een groot deel van het antwoord waarom ik HWD verlaat! De doelen zijn naarmate het seizoen verliep gewijzigd. Ik wilde het maximale eruit halen en meerdere malen promoveren met HWD en met zoveel mogelijk dezelfde mensen blijven werken. Ik heb nu het idee dat iedereen bij HWD tevreden is met hoe het nu gaat, als we maar winnen en de nacompetitie halen. Na de winterstop ben ik door een aantal clubs benaderd voor volgend seizoen. Bij AGE had ik het beste gevoel. Ik ken daar een aantal spelers en heb goede gesprekken gehad met de technische staf en trainer Jan Vermulm. Ik vind het belangrijk dat de trainer een duidelijk doel heeft en dat hij me vertelt hoe ik kan bijdragen aan dat doel. De gesprekken zijn mij zeer goed bevallen en wil graag een bijdrage leveren aan promotie naar de 2e klasse. AGE is ook een club wat minimaal in de tweede klasse thuis hoort. Ik wil nog geen uitspraken doen over de toekomst, maar misschien zit er wel meer in dan de 2e klasse. Stap voor stap gaan we bij AGE onze doelen bewerkstelligen.”

 

 

Wat is jouw persoonlijke doelstelling voor het seizoen 2016-2017?

 

Ik wil successen boeken met AGE. Ik wil een belangrijke factor zijn die een grote bijdrage gaat leveren aan de successen die AGE gaat boeken. Verder wil ik lekker fit blijven en mijn voldoening halen uit het voetbal. Plezier speelt daarin een belangrijke rol. Naast het voetballen ben ik een echte familiemens, dus hoop ik vooral gelukkig te zijn met mijn familie en vrienden om mij heen.

 

 

Lees meer over club: HWD