Uitgelicht Ruud Vlak (ZBC’97)

Uitgelicht Ruud Vlak (ZBC’97)

ROTTERDAM – Ruud Vlak weet dat ZBC’97 te boek staat als schopploeg. Toch houdt de voorzitter van de Zwijndrechtse derdeklasser het hoofd koel en weet dat die naam met de tijd zal verdwijnen. Volgens de preses ziet de toekomst er zonnig uit. “Tijd heelt alle wonden. Ook die van vorig seizoen.” 

Vorig seizoen liep BC’97 op de laatste speeldag het kampioenschap mis tegen NSVV, dat daardoor in Numansdorp op de platte kar ging. “Door blessures en schorsingen hebben we het niet makkelijk gehad en door het mislopen van het kampioenschap in de derde klasse waren de verwachtingen voor dit seizoen hooggespannen. Na een moeilijk begin hebben we de stijgende lijn gelukkig weer ingezet en wordt er weer goed gevoetbald,” aldus Vlak. Toch is het op sportpark Bakestein nooit echt rustig. “Helaas hebben we voor de winterstop acht gestaakte wedstrijden gehad. Bij de lagere elftallen om precies te zijn. Vier verschillende teams, waarvan we er ééntje als bestuur uit de competitie hebben gehaald. Het kon zo gewoon niet langer, dat vonden de spelers van dat elftal trouwens zelf ook.”

“Ik heb contact opgenomen met de projectbegeleiders van de KNVB en die vertelden ons dat het een standaard effect is van een eerder incident. Een speler van het eerste elftal beging een overtreding waaruit een vechtpartij uit ontstaan. Hij zou iemand tegen het hoofd hebben geschopt en daarna de scheidsrechter hebben aangevlogen. We hebben zijn lidmaatschap ingetrokken en van de vereniging gestuurd. De KNVB gaf hem levenslang. Het effect hiervan is overgeslagen op andere elftallen binnen de vereniging. Helaas kan ik alleen maar zeggen. Andere clubs uit de regio keken hier naar en we hebben direct het predicaat schoppers op ZBC’97 geplakt. Ze zeggen dat je stil moet zitten als je wordt geschoren. Of hopen dat er iets gebeurt bij een andere vereniging, waardoor de focus wordt verlegd.’

Vlak nam overigens zelfs contact op met de KNVB om de naam van de derdeklasser om te buigen naar een positiever imago. “Na zes gestaakte wedstrijden dacht ik bij mijzelf dat dit te gek was voor woorden. Bij een aantal van die gestaakte duels was ik nota bene zelf aanwezig. Als de scheidsrechter floot voor een penalty en de tegenpartij was het daar niet mee eens, liepen ze gewoon van het veld af. We denken allemaal dat wij het beter zouden doen als die man in het zwart, maar het blijkt in praktijk altijd moeilijker dan je denkt. Ik heb dit probleem aan de KNVB en de verenigingsbegeleiders voorgelegd en al na het weekend zat ik al met ze aan tafel. Onze bond heeft daar adequaat op het verzoek van ZBC’97 gereageerd en de adviezen waren goed. Het beste raad was om vooraf contact op met de tegenpartij om het één en ander uit te leggen. Dan bespreek je dat met het bestuur van de tegenstander en dan wordt er verteld dat er een goede scheidsrechter zal worden aangesteld. Daardoor spreekt feitelijk iedereen het vertrouwen uit over een goede afloop.”

De ZBC’97-voorzitter besluit. “De naam die de club nu heeft, willen we wegwerken. Dat kan alleen maar door te laten zien dat de vork anders in de steel zit. Dat werkt in het dagelijks leven precies hetzelfde. Als je een domme fout maakt kan je je excuses aanbieden, maar het blijft desondanks hangen bij mensen. Dat gaat pas over als diezelfde fout een tijd niet meer voorkomt. We laten het verleden achter ons en focussen ons op de toekomst. Die ziet er zonnig. We staan momenteel onderin de middenmoot van de derde klasse en degraderen niet. Daar hebben wij teveel kwaliteit voor en het contract met trainer Randall Neeskens is verlengd. Daarnaast zijn we bezig met een nieuwe meisjesgroep. Een elftal onder de vijftien jaar en die zijn dit seizoen begonnen met trainen. Er wordt veel plezier gemaakt en we zijn nog opzoek naar nieuwe leden voor dat team. De toekomst lacht ons toe.”

 

Lees meer over club: ZBC'97