Uitgelicht: Ruud Heijser (Zwervers)

Uitgelicht: Ruud Heijser (Zwervers)

ROTTERDAM – De krantenknipsels die hij uit zijn eigen archief kan opdiepen, laten de wellicht ondergewaardeerde carrière van Ruud Heijser zien. Voorbeschouwingen op donderdag van Rotterdamse hoofdklasse derby’s als CVV – De Musschen en Spartaan’20 – De Musschen waren in die tijd heel gebruikelijk. Zoals ook duizenden toeschouwers op Rotterdam Zuid langs de kant bij de burenruzies aan de Oldegaarde en Groene Kruisweg. “Het waren mooie tijden, maar het voetbal is veranderd. Zeker op Rotterdam Zuid,” aldus de gewezen doelman van CVV en De Musschen.

Heijser is nooit een man van de voorgrond geweest, maar werd deze zomer nieuws, toen hij als keeperstrainer en assistent de overstap maakte van WCR naar Zwervers. En niet omdat de trainer waarmee hij werkte van club veranderde, maar omdat de Capelse eersteklasser de hoofddeclarant al eerder had geprobeerd los te weken in Rhoon. Op sportpark Couwenhoek werd Heijser de rechterhand van Ron van den Berg en trainer van de keepers. Een wat ongebruikelijke combinatie waar de ex-sluitpost al jaren in gewend is om te werken. Hij is niet anders gewend en bovendien ook verantwoordelijk voor de training van de jeugdkeepers van de Sportclub Feyenoord. “Mijn agenda heeft altijd in het teken van voetbal gestaan. Mijn vrouw Carla weet niet anders. In de tijd dat ik bij De Musschen speelde trainde ik ook al vier keer, omdat Rene de jong als trainer van de club, maar bovenal oud-doelman van Anderlecht en Seiko Hong Kong een van de eersten was om keepers op een andere manier te trainen.”

Heijser denkt met weemoed terug aan de onlangs overleden Rotterdamse ondernemer. “De Jong was een man die voor mijn loopbaan in het amateurvoetbal grote waarde heeft gehad. Vroeger was het goed als een keeper op een training duizend ballen had tegen gehouden, maar naar techniek werd niet gekeken. Hij was een van de eerste die op een andere manier met zijn keepers om ging en de trainingsmethodes aanpaste. Daar heb ik niet alleen veel aan te denken gehad, maar ook veel van geleerd.” Ook van Edwin van Zwieteren (keeperstrainer bij Feyenoord) en Ricardo Kieboom (tweede doelman op het Kasteel) met wie hij bij de voetbalschool XS4U-Academy samenwerkte, stak Heijser veel op. “Het zij n jongere trainers met moderne trainingsmethodes die werken op betaald voetbalniveau. De assistent van Ron van den Berg is van mening dat niet alleen de training, maar het hele keepersvak drastisch is veranderd. “Vroeger ging het vooral om ballen tegen houden, maar vandaag de dag ook om mee voetballen. De aanval begint feitelijk al bij de keeper. Het spel is ook complexer geworden voor de man onder de lat. In mijn jaren kon je net zo vaak terugspelen op de keeper als je wilde, want die kon de bal gewoon oprapen. Dat is nu allemaal anders. Ik weet in mijn tijd de loopladders werden geïntroduceerd, maar het keepersvak is pas echt veranderd toen mannen als Frans Hoek en Maarten Aarts van keepen een echte studie maakten.”

De 54-jarige Heijser kreeg in het verleden vaak aanbiedingen die hij in verband met zijn werk moest afslaan. “Bij mijn vorige baas was op maandag eerder weg gaan voor de training of een wedstrijd onbespreekbaar. In mijn huidige baan is dat gelukkig allemaal wel mogelijk. Ik had al een keer met Zwervers gesproken en toen elftalleider Rob Naaktgeboren zich weer meldde, heb ik besloten om het gewoon te doen. Bij WCR hadden we op zondag een keeper. Daar moest ik voorzichtig mee omgaan, want hij moest in het weekeinde weer onder de lat staan. Nu werk ik met onder andere Michel Franken en Jorik Schot, twee prima doelmannen. Bovendien kent Zwervers een aantal praktische voordelen zoals dichter bij huis en bovendien hoger niveau en prachtig nieuw complex. Ik ben de jongste niet meer, dus heb besloten om de stap te wagen. Puur voor mijzelf, want ik kende Ron van den Berg alleen van naam.” Maar de samenwerking op sportpark Couwenhoek goed. Net als de filosofie van het bestuur van Zwervers. “Je merkt dat ze daar een stap verder zijn dan WCR. Geen verwijt, maar gewoon een constatering. De club wil een stabiele eersteklasser worden en heeft daar bewust Van den Berg en mij bij gezocht. Dat is altijd leuk om te horen. Ik heb het prima naar mijn zin, dus vooralsnog de juiste beslissing genomen.”

Lees meer over club: WCR
Lees meer over club: Zwervers
Lees meer over de spelers: