Uitgelicht: Roy Waalboer (CKC)

Uitgelicht: Roy Waalboer (CKC)

ROTTERDAM – Achter de deur een van de weinige kantoren in het stadion aan de Krommedijk zetelt Roy Waalboer. Niet belast met financiën, opleidingen, jeugdbeleid, administratie, public relations of ticketing. De Dordtenaar is een van de vijf mensen in vaste dienst van de club uit de Jupiler League en verantwoordelijk voor het maatschappelijke beleid van de club. MVO met een populaire term en zichtbaar door onder meer Street League, Scoren voor Gezondheid, Playing for Succes en andere projecten waarmee FC Dordrecht sinds twee jaar steeds meer zichtbaar is in de wijken.

Waalboer, naast werknemer bij FC Dordrecht ook docent bij de KNVB en bovendien belast met de hoofdmacht van derdeklasser CKC uit Kralingseveer , is sedert twee jaar in dienst aan de Krommedijk. Gedetacheerd via het sportbedrijf Dordrecht, nadat club en gemeente besloten dat de verrassende promotie via de nacompetitie naar de eredivisie het ideale moment was om de FC Dordrecht als katalysator te gebruiken voor projecten in de week. Woorden als obesitas en bewegingsarmoede vormden daarin de basis. Waalboer werd gevraag om beleid te gaan maken en uit te voeren. “Een prachtige kans om 36 uur per week met voetbal bezig te zijn en de club nog meer een gezicht te geven in de stad. Er was aanvankelijk geen budget en beleid, maar wat wil je van een betaald voetbal organisatie met vijf man in dienst en een van de kleinste begrotingen van ons land. Dan wordt elke euro omgedraaid en is maatschappelijke betrokkenheid niet de eerste prioriteit. Dat is financieel en sportief overleven, maar door de samenwerking met de gemeente Dordrecht ontstond er voor beide partij een win-winsituatie.”

Het jaar in de eredivisie gaf de MVO-projecten van FC Dordrecht en Waalboer een vliegende start. “Dat was prachtig, want de club stond op veel manieren in de schijnwerpers, dus ook door de projecten. FC Dordrecht wilde aanvankelijk wel, maar kon gewoon niet. Mede door de promotie naar het hoogste niveau zijn de gemeente en de clubleiding met elkaar om de tafel gaan zitten om te zien wat ze voor elkaar konden betekenen. Je kunt wel veel willen, maar het moet ook wel kunnen. Uiteindelijk is een constructie uitgerold, waarbij de club de stad Dordrecht nog meer een gezicht zou gaan geven. De gemeente heeft goed ingezien welke uitstraling een betaald voetbalorganisatie en haar speler hebben en mij daarvoor vanuit het Sportbedrijf naar voren geschoven om het te organiseren en in te vullen. Een prachtige baan. Ik ben van nul begonnen aan de Krommedijk en gelukkig heeft men besloten om na de degradatie uit de eredivisie terug om de projecten voort te zetten. Toen was immers de meerwaarde van de samenwerking al duidelijk geworden. Daarom betaalt FC Dordrecht inmiddels ook voor een deel mee aan mijn salaris, omdat sponsoren ook wel zien wat de club voor de stad doet en dat die investering op een andere manier weer terug komt naar de Krommedijk.”

Waalboer zegt dat spelers van FC Dordrecht niet standaard elke week de wijk in trekken, maar daar waar mogelijk is de club zichtbaar in de stad. “We doen bijvoorbeeld ook een project met justitie en als het aan mij ligt zou ik graag gaan samenwerken met het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het is goed als spelers hun gezicht laten zien bij kinderen die om welke reden dan ook daar verblijven. En voor die kinderen is zo’n bezoek van een voetballer vaak veel waard. Die zijn door zo’n moment direct fan voor de rest van hun leven. MVO-projecten zorgen ook voor nieuw publiek in het stadion. Dat is al lastig genoeg, want inwoners van deze stad zijn ook hele of halve Feyenoord-fans. Dus moet je die als toch een bepaalde manier FC Dordrecht-supporter maken. Dat begint in hun jeugdjaren. Dan zijn ze gevoelige voor contact met een speler die hun voorbeeld is of wordt. Daar helpen dit soort projecten als Street League en zo ideaal bij. Een bezoek aan een stadion is de tweede stap. MVO-projecten zorgen in zekere zin voor betere contact met de inwoners en nieuwe bezoekers bij wedstrijden. Voor een grotere binding met FC Dordrecht en de stad. En tenslotte is het voor mij prachtig en dankbaar werk.”

 

 

Lees meer over club: CKC