Uitgelicht: Ronald Scholte (KethelSpaland)

Uitgelicht: Ronald Scholte (KethelSpaland)

SCHIEDAM – Ooit scoorde hij in een grijs verleden 99 keer in 1 seizoen als jeugdspeler van SV&HV Schiedam, nu decennia later, is Ronald Scholte (45) een begrip in de Schiedamse trainerswereld. Een aantal weken geleden werd bekend dat de immer goedlachse oefenmeester, na vijf jaar Spaland te hebben getraind, zijn blik gaat verruimen. Scholte zal na ruim 18 jaar het trainingsveld verruilen voor het pluche en als technisch manager aan de slag gaan bij  de nieuwbakken fusievereniging uit Schiedam Kethel.

Door: Mischa Keemink

Vooruitlopend op zijn technische functie zorgde hij hoogst persoonlijk voor zijn opvolger: Frans Schaap werd losgeweekt van Abbenbroek en zal vanaf volgend seizoen de scepter zwaaien over de zondagselectie. Voordat dit echter zover is zal Scholte er alles aan doen om “zijn” zondag afdeling van KethelSpaland te behouden voor de derde klasse. De eerste stap naar lijfsbehoud werd afgelopen zondag gezet: Na een spectaculaire 4-1 winst op directe concurrent Meeuwenplaat werd voor het eerst dit seizoen drie punten aan het totaal toegevoegd en gloort er weer hoop bij de Schiedammers. Scholte wist van te voren dat het een zwaar seizoen zou gaan worden, maar ook dat er in potentie voldoende kwaliteit aanwezig is, mits de groep compleet zou blijven. Dat laatste werd dan ook het grootste probleem. “Na het geweldige seizoen van verleden jaar en de daaraan gekoppelde promotie, waren we wel degelijk van doordrongen dat het een zwaar seizoen zou worden, het is toch een niveau hoger en daar komt bij dat een aantal bepalende jongens zijn weggegaan of gestopt, om dat op te vangen heeft tijd nodig. We zijn nog geen enkele keer helemaal weggespeeld maar we misten net dat beetje extra wat ons de drie punten moest opleveren, zondag was dit eindelijk wel het geval en dit zal niet de laatste keer zijn,” aldus de sympathieke Schiedammer.

Scholte speelde tot zijn 16de in het geel zwart van SV&HV Schiedam waarna hij de overstap maakte naar de betaalde jeugdtak van SVV. In het prachtige rood groen van de Hargaclub speelde hij met iconen als Dean Gore, Winston Bogarde en Roel Liefde. Nadat er in de hoofdmacht, door de moordende concurrentie geen plaats bleek voor de rappe linker buitenspeler, besloot hij om terug te keren naar de hoofdmacht SV&HV Schiedam. Na 3 seizoenen maakte hij de overstap naar het andere zwart geel uit Schiedam DHS, wat toen werd geleid door Martin Schaap. Lang zou dit verblijf echter niet duren, hij kreeg al op jonge leeftijd te maken met de harde wetten van het selectievoetbal en raakte dermate geblesseerd aan zijn knie dat hij al op 26-jarige leeftijd  afscheid moest nemen als actief voetballer.

Door liefde voor het spel gedreven, besloot hij zijn trainerspapieren te halen en aan de bak te gaan als oefenmeester. Op zijn 28st maakte hij zijn debuut als hoofdcoach van het Schiedamse ODC, een fusie tussen Olympus Schiedam en DHS. Scholte begon  zijn trainerscarrière waar hij gestopt was als voetballer en zou uiteindelijk Schiedam nooit verlaten (“ik wil elke club uit Schiedam getraind hebben “), via PPSC (7 jaar)en VVK  (3 jaar) zou de oefenmeester  jaren  weer terugkeren bij de club, inmiddels SC Spaland, waar alles als trainer begon. Dit jaar is Scholte alweer aan zijn vijfde seizoen bezig bij de club uit Kethel, sinds verleden jaar samengesmolten met VVK tot vv Kethel Spaland.

Scholte hoopt vanaf volgend jaar in zijn nieuwe rol als technisch manager bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van de  enorme potentie die binnen de vereniging aanwezig is: “Ik voel mij hier echt enorm thuis, het is een geweldige vereniging waar buiten het sportieve vlak ook menig 2e klasser jaloers zou zijn op de organisatie die er binnen de club heerst. Maar nog steeds zijn er vele zaken te verbeteren en daar ligt mijn uitdaging. Ik heb vele jaren bij zowel het zondag als zaterdag voetbal rond gelopen en hierdoor enorm veel goede contacten over gehouden. Na de fusie van verleden jaar zijn we in een klap de grootste vereniging van Schiedam geworden. We barsten van de jeugdleden en ook op seniorenniveau zit het op zowel de zaterdag als de zondag  meer dan goed. Als klap op de vuurpijl gaan we binnenkort verhuizen naar een spiksplinternieuw sportcomplex op nog te realiseren dak van de A4,”aldus de nieuwbakken manager.

Scholte hoopt vooral  winst te behalen in sportief opzicht, “er moet een kruisbestuiving ontstaan tussen de zaterdag en de zondag afdeling .  A-junioren die de stap naar de senioren maken moeten een keuze kunnen maken tussen zaterdag en zondag voetbal, ook al zal de trend naar de zaterdag zijn, de zondag gaat bij vv Kethel Spaland niet verloren!  Zoals gezegd hebben we een enorm potentie aan jeugdspelers, het doel moet dan ook zijn om beide eerste  elftallen zo hoog mogelijk te laten spelen en daarbij onze eigen identiteit te waarborgen en zoveel mogelijk te profiteren van onze uitstekende jeugdopleiding, capabele jeugdtrainers en een vooruit strevend bestuur. Vooruit kijken is vooruitgang, terug kijken is stil staan en dus achteruitgang!!  Maar zeker ook  tegelijkertijd toegankelijk blijven voor mensen van buitenaf. Ik ga er vanuit  dat ik volgend jaar kan beginnen met twee  derde klassers”, besluit Scholte lachend.