Uitgelicht: Ron van den Berg (Zwervers)

Uitgelicht: Ron van den Berg (Zwervers)

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Er zijn trainer in het amateurvoetbal die een overeenkomst voor onbepaalde tijd tekenen, maar in het contract dat Zwervers afgelopen weekeinde met Ron van den Berg afsloot, viel vooral de duur van drie jaar op. “De club heeft voor een toekomstvisie en beleid gekozen waarin ze een bepaalde periode met een groep spelers wilden werken en een trainer wilde werken. Ik ben blij dat ze mij daar voor hebben gekozen. Een overeenkomst voor drie straalt een voor van rust en vertrouwen uit. Het is wel eens lekker om te weten dat je de tijd wordt gegund om aan de toekomst van de club te werken.”

Van den Berg is in Rotterdam bezig aan zijn eerste seizoen bij Kocatepe. De van origine Turkse club speelt in dezelfde eerste klasse als de nieuwe werkgever van de ex-Spartaan. “Sterker nog, Kocatepe boekte dit seizoen juist tegen Zwervers haar eerste zege. Ik heb toen vooral naar de club als tegenstander gekeken. Maar wat ik er van kan zeggen is dat ze een meer dan redelijk ploeg hebben, maar tegen ons behoorlijk wat kansen misten. Kocatepe daarentegen schoot ze er op het juiste moment in. Gelukkig wel, want die zege was in die fase van de competitie hard nodig,” aldus de man met misschien wel een van de meest karakteristieke bijnamen in het betaalde voetbal: witlof. Toen de voormalige oefenmeester van Leonidas, Sportclub Feyenoord, Sliedrecht en ARC het gevoel kreeg dat hij bij Kocatepe niet verder zou gaan dan een samenwerking in het seizoen 2014-2015, orienteerde hij zich op de markt.

Toen Ben Spork bij de Capelse eersteklasser zijn vertrek aankondigde en voor Brielle koos, besloot de voormalige speler van FC Groningen om zich op sportpark Couwenhoek te melden. “Zaterdag- of zondagvoetbal maakt mij niet uit. Er zijn wel wat andere zaken die meespelen in de keuze. De club beschikt over een prachtig nieuw complex. Het ledental groeit en de sponsoren melden zich bij de club. Zwervers zit in de lift en heeft een beleid om de komende jaren een stabiele eersteklasser te worden. Het is, nogmaals, prettig om daar van uit te maken. en dan zijn er nog wat praktische zaken die in de keuze om te solliciteren een rol hebben gespeeld. Ik woon en werk in Rotterdam en zit in tien minuten in Capelle aan den IJssel. Dat is een stuk aangenamer dan je elke trainingsavond opnieuw een half uur drie kwartier in de auto zit,” aldus Van den Berg. De in Rotterdam woonachtige trainer hield een goed gevoel over aan de gesprekken met de club. “Zowel met het bestuur, de man van de technische commissie en een afvaardiging van de spelersgroep. Feitelijk groeide het gevoel per gesprek dat we bij elkaar pasten. Dat was wederzijds, waardoor we uitkijken naar de samenwerking die we voor drie jaar aan gaan.”

Van den Berg heeft voor de overstap naar sportpark Couwenhoek overigens nog een missie te volbrengen. “Ik heb het bestuur van Kocatepe keurig gemeld dat ik na dit seizoen naar Zwervers overstap en zij hebben mij daarmee gefeliciteerd. Maar ik vind het een erezaak om bij deze club afscheid te nemen in de wetenschap dat ze ook in 2015-2016 weer in de eerste klasse spelen. Daar gaan we alles aan doen. De spelersgroep en ik. Iedereen gaat daar zijn schouders onder zetten. Zo hoort het. Kocatepe is nu, Zwervers pas vanaf volgend seizoen. Maar wel een seizoen waar ik naar uitkijk.”