Uitgelicht: Ron Luijten (Sparta)

Uitgelicht: Ron Luijten (Sparta)

ROTTERDAM – Het was een oproep op Facebook die vooral vragen opriep. De amateurs van Sparta zochten naar spelers als versterking voor de selectie van het seizoen 2015-2016. Reden genoeg om even contact op te nemen met de oefenmeester bij ook de D-jeugd van BVCB onder zijn hoede heeft. Een epidimie, blessuregolf, of veel spijtoptanten. Volgens de ex-pof van Cabuur en Sparta een combinatie van die drie. “We hebben zelfs een spelers die zich heeft overgeschreven en daarna nooit meer van zich heeft laten horen. Wij nog appen uit bezorgdheid. Je weet immers nooit wat er aan de hand is. Maar ondanks dat ik kan zien dat hij de berichten heeft gelezen, geen antwoord. Helemaal niks.”

Luijten kan sommige spelers wel begrijpen, zoals een die heeft afgezegd, omdat hij voor zijn gezinssituatie kiest. “Maar ik had er ook in bij die de combinatie tussen voetballen en studie te zwaar vonden. Hij ging er mee stoppen. Jammer, vervelend, maar kan gebeuren. Ware het niet dat hij twee dagen met zijn formulier aan kwam zetten om zich naar zijn oude club SHO terug over te laten schrijven. Wees dan een vent en zeg dat gewoon, maar ik maak mij er niet meer druk om. In mijn tijd was dat ondenkbaar, maar mijn tijd is geweest. Dit is kennelijk de nieuwe manier van doen. Opgeteld bij Chris van den Dulk die aan zijn kniebanden is geopereerd en niet eerder dan april 2016 weer beschikbaar. En er is nog een andere speler die kampt met knieklachten en een terugslag heeft gehad. We dachten een selectie te hebben van 23 spelers, maar hebben er nog achttien over. Wij zijn niet zielig en hebben een goed tweede elftal en daarachter een A-jeugd die goed functioneert, dus we zijn niet zielig.”

Luijten vervolgt. “Maar als je een medium als Facebook kunt gebruiken, waarom niet. Het was geen noodkreet. Meer een middel om te zien of er nog spelers beschikbaar zijn of bij Sparta willen spelen. We willen een stabiele derdeklasser worden na het kampioenschap van het vorig seizoen in de vierde klasse. Dus heb ik gewoon de stoute schoenen aangetrokken en dit bericht geplaatst. Mensen die denken dat de club op omvallen staat moet ik zeggen dat er niets aan de hand is. We zitten alleen minder ruim is de spelers dan we dachten. Wie weet loopt er nog een pareltje los en als die zich niet op Nieuw Terbregge meldt, dan gaan we het gewoon met deze hele jonge groep doen. Maar ik heb deze zomer wel weer iets bijgeleerd. Vroeger was een man een man, een woord een woord. Tegenwoordig is een woord of hand niet veel meer waard. Ze laten je voor tien euro in de maand meer in de steek. Ik zal wel als een oude man klinken, maar ik kan daar moeilijk tegen.”

De oproep reikte overigens verder dan de trainer van de amateurs van Sparta zelf had verwacht. “Hij kreeg direct een bericht uit Afrika. Ik dacht nog even aan een nieuwe Prince Polly en de vader van Daniel Breedijk meldde zich met de vraag of hij in aanmerking kwam. Ja, humor toch. Maar mensen hebben het gelezen en www.regiorijnmondvoetbal.nl besteedt er ook aandacht aan, dus we hebben toch iets goed gedaan.””Luijten waakt er overigens voor om valse verwachtingen te wekken. “Spelers die denken dat er nu een zak met geld op tafel komt, kunnen beter niet reageren. We zijn een club in opbouw en er wordt goed voor de spelers gezorgd, maar betalen hoort daar niet bij. Dus goudzoekers kunnen beter een ander sportpark proberen. We willen een stabiele derdeklasser worden en dat doe je niet met geld, want als dat even minder is, loopt het weer direct van je af. De indeling was heel anders dan ik had verwacht. Ik dacht dat we meer dan de kant van Berkel en zo terecht zouden komen, maar we krijgen te maken met mijn oude club SSS, NSVV en EBOH. VVOR is de enige derby, maar het zal niet makkelijk worden. Er zitten bijna geen zwakke broeders tussen. En wat betreft Sparta denk ik dat we mee kunnen doen. Ik weet dat iedereen juist tegen Sparta vanwege die naam op 120 procent speelt, maar dat zijn we nu wel gewend. En ook zonder nieuwe Prince Polly moeten we gewoon op onze eigen kwaliteiten vertrouwen.”

Lees meer over club: Sparta amateurs
Lees meer over de spelers: