Uitgelicht: Ron Luijten (Sparta)

ROTTERDAM – Nooit de Sparta Mars beschamen, strijdend voor iedere meter grond. Deze regels uit het gedicht van Jules Deelder staan symbool voor de missie die trainer Ron Luijten voor ogen heeft. Na drie jaar van afwezigheid in het amateurvoetbal wil de ex-prof met de amateurtak van Sparta weer terugkeren naar de basis, terug naar waar het in 1888 allemaal mee begon. “Spelers moeten weer met trots het spartashirt dragen.”

Door: Mischa Keemink

Ron Luijten kan een rasspartaan worden genoemd, als klein jongetje groeide hij op in volkswijk Spangen en kwam via de open dagen terecht bij de jongste F-jeugd van de kasteelheren. Vervolgens doorliep hij de hele jeugddopleiding. Hierna toonde hij aan dat Sparta terecht over het predicaat “beste jeugdopleiding van Nederland” beschikte, door als 18- jarige zijn debuut te maken in het sterrenelftal van Barry Hughes. Na vier jaar Sparta volgden o.a. Haarlem, Xerxes en Capelle, om uiteindelijk op zijn 34ste zijn loopbaan te beëindigen bij Rijsoord.

Na zijn actieve periode werkte Luijten vier jaar als trainer bij de club uit west om vervolgens de overstap te maken naar een van de grootste amateurclubs van Nederland: Nieuwerkerk. Dat het bloed zoals zo vaak kruipt waar het niet gaan kan, bewees Luijten afgelopen week door, na zeven jaar Nieuwenkerk, te tekenen bij de nieuw op te richten zaterdagtak van Sparta.

De gepassioneerde Luijten is heel duidelijk in zijn missie: “De amateurafdeling van Sparta moet weer het elan van vroeger gaan uitstralen, spelers moeten weer trots zijn om in dat prachtige rood-witte shirt te mogen spelen.” Dat de Sparta amateurs een sleeping giant kan worden genoemd lijkt een understatement: “We hebben hier een schitterende accommodatie, geweldige  trainers en bovendien is de BVO hier nooit ver weg.”

Luijten staat logischerwijs niet alleen in zijn missie: Victor Holleman, Floris Pronk, Frans Kepel en Glenn Snoep zijn z’n medestrijders. “Door hen werd ik benaderd om dit avontuur samen aan te gaan, stuk voor stuk mensen met een groot Sparta hart.” Dat de amateurs afstappen van hun vaste zondag en in het kielzog van menig andere zondagclubs overstappen naar de zaterdag als vaste speeldag heeft een speciale reden: “We willen van de zaterdag weer een echte clubdag maken. Wat is er mooier dan na het affiche Sparta A1 – Ajax A1 nog even te blijven hangen en gezellig met oude bekende te genieten van onze amateurs.”

Het traject dat Luijten met het bestuur voor ogen heeft zal ongeveer vijf jaar in beslag gaan nemen en beslaat meer dan alleen het standaard elftal. “We moeten in principe op nul beginnen, op dit moment houdt de jeugd van de amateurs op bij de B-jeugd. We zullen eerst met de piek beginnen, dat is het eerste elftal, om zo onze jeugd perspectief te bieden. In de loop van het traject zal de gehele bovenbouw van de jeugd ook verder vormgegeven worden.”

Het formeren van het elftal, wat uit zal komen in de vierde klasse zaterdag, heeft logischerwijs de eerste prioriteit, “We gaan bewust op zoek naar jongens die respect, sportiviteit en toewijding heel belangrijk vinden en samen met ons dit avontuur aan willen gaan. We gaan met z’n allen dit traject in en dat doen we het liefst met een vaste basis die hier volledig voor wil gaan. De tijd dat we per jaar 20 wisselingen in de selectie hadden, willen we graag achter ons laten.”

Over de doelstelling van de zaterdag vierdeklasser is Luijten ook duidelijk: “We gaan zoals gezegd eerst de organisatie goed neerzetten en vanuit die basis kijken we van jaar tot jaar verder. Dit alles moet gebeuren zonder het betalen van spelers. “Er is meer dan die paar tientjes per maand, wij bieden een gezellige vereniging in een zeer professionele omgeving en niet onbelangrijk spelen in het mooiste shirt van Nederland,” besluit Luijten lachend.

Spelers die geinteresseerd zijn in dit avontuur kunnen contact opnemen met r.luijten@sparta-rvav.nl