Uitgelicht: Rokus den Besten (Lekkerkerk)

Uitgelicht: Rokus den Besten (Lekkerkerk)

LEKKERKERK – Hij is al vijftig jaar lid van de club met het stabiele ledental van ongeveer zeshonderd jeugd, dames, veteranen en senioren op de ledenlijst. Sinds november 2009 is Rokus den Besten (65) voor de tweede maal voorzitter van Lekkerkerk en beleeft naar eigen zeggen nog elke dag plezier aan Lekkerkerk. Een dorpsclub in elk opzicht van het begrip dorpsclub. Een club aan de rand van de dorpskern, een stabiel ledental, nauwelijks mutaties in de overschrijvingsperiode, sportief succes als prettige bijzaak van clubliefde en een grote gepensioneerde werkploeg.

Den Besten moet alleen nog wennen aan het feit dat de vierdeklasser tegenwoordig op zaterdag speelt. “Ik ben een echte man van het zondagvoetbal. De overgang van zondag naar zaterdag is voor Lekkerkerk is eigenlijk vlekkeloos verlopen. Maar 85 jaar zondagvoetbal poets je niet zo maar weg. Ook niet bij de voorzitter. Er zijn nog steeds mensen die graag op zondag spelen. We hebben hier op zondag nog steeds duels om 10.00, 12.00 en 14.00 uur. Maar negentig procent van de leden wilde naar de zaterdag. Voetballen, stappen en op zondag met een seizoenkaart naar Feyenoord. De cultuur in het amateurvoetbal is veranderd. Of de voorzitter het daar mee eens is, is niet relevant als negentig procent van de vereniging van speeldag wil veranderen. We spelen niet meer tegen vaste tegenstanders als Stolwijk, Cabauw, Gouderak en Ammerstol. Maar dat schijnt mij meer te deren dan anderen. Het gros ziet alleen maar voordelen, dus daar schaar ik mij achter.”

Lekkerkerk, dat afgelopen weekeinde onder leiding van Fred van Zon met 4-3 van Siveo’60 won, bestaat inmiddels uit Vijf seniorenteams op zaterdag, een op zondag, een veteranen en damesteam. Een A-elftal, twee B-teams, drie C-elftallen, vier D en E-teams en vijf F-selecties.  Reden voor een grote mate van tevredenheid bij Den Besten. “We hebben een mooie vereniging waar alles is. Een kunstgrasveld, tribune en kantine. In de zomer van 2013 hebben we de accommodatie uitgebreid met kleedkamers, een grotere ruimte voor de fysio en wasruimte. Voor een dorpsclub hebben we eigenlijk weinig te wensen. Wij zijn rijk met het feit dat er hier twee dagen in de week acht mensen in de onderhoudsploeg rondlopen. Dat kunnen zich in Gouda of Rotterdam niet meer voorstellen. Als we na de zomerstop aan het nieuwe seizoen beginnen ziet het complex er vaak als nieuw uit. Een club als Lekkerkerk is voor sommige mensen maar een vierdeklasser, maar in veel andere opzichten zijn wij Topklasse.”

De voorzitter die als gepensioneerde schoorvoetend toegeeft dat hij vaak dertig uur per week aan Lekkerkerk besteedt, is bovendien tevreden over het feit dat het bestuur van de club sinds november vorig jaar weer compleet is. “We hebben een paar maanden zonder penningmeester gezeten. Niet wenselijk, maar gelukkig hebben we in Chris den Hoed, vader van een speler uit de selectie, een goede, capabele man gevonden. Eigenlijk is er op dit moment weinig te klagen. De selectie is jong en kan nog jaren mee. Als ik heel kritisch ben zijn het misschien wat te veel ideale schoonzonen, maar als voorzitter mag ik dat misschien niet zeggen.”