Uitgelicht: Rob Jacobs (NeptunusSchiebroek)

Uitgelicht: Rob Jacobs (NeptunusSchiebroek)

ROTTERDAM – Ondanks dat zijn staat van dienst het feitelijk zou verplichten, verdwijnt Rob Jacobs zondag zonder al te groot eerbetoon uit het amateurvoetbal. De trainer van de op te heffen zondagafdeling van NeptunusSchiebroek is zeventig en vindt het mooi geweest. “Voetbal is nooit een straf geweest, maar ik ben blij als ik straks niet meer in weer, wind, regen, storm, en vrieskou hoeft te staan. Zeker niet als duidelijk is dat een groot vaak moeite heeft om tweemaal per week te trainen. Tijden zijn veranderd en ik kan er soms maar moeilijk aan wennen. En voordat ik voor oude man wordt uitgemaakt is het goed zo.”  

Gezeten aan zijn vaste tafel in cade De Gouden Snor in Rotterdam is Jacobs verguld met het feit dat www.regiorijnmondvoetbal.nl de prijs van beste trainer van de regio Rijnmond naar hem heeft vernoemd. “De Rob Jacobs Award. Klinkt niet slecht toch. Ja ik ben er best wel een beetje trots op, net zo goed als toen ik de Erasmus-speld kreeg. Waardering is altijd leuk. Ik geloof niet dat er ooit een trainer komt die kan zeggen dat hij in het betaalde voetbal SVV, Sparta, Excelsior en Feyenoord heeft getraind. Alleen FC Dordrecht ontbreekt nog in het Rijnmond-rijtje, maar dat gaan we niet meer meemaken.”

Met de kranten op tafel is Roda JC nog even onderwerp van gesprek. Jacobs kan het niet laten om plagerig vast te stellen dat onder zijn bewind de Limburgers nog Europees voetbal halen. “Die Tomasson kan nog wat van mij leren,” zegt de Rotterdammer met een vette knipoog. De andere aanwezigen aan tafel, waaronder Henny Brugman en Jan Smit knikken instemmend.”‘ Jacobs noemt ze zijn gabbers en vindt het leuk dat ze op zaterdag 17 mei naar de VIPRoom komen om hem de prijs met zijn eigen naam aan de trainer van het jaar uit te zien reiken. Volgens Smit, die Jacobs voor zijn  magazine Friends in Business een column laat schrijven, verdient de oefenmeester al deze eer. “Bep van Klaveren, Coen Moulijn, Willem van Hanegem, Gerard Meijer en Rob Jacobs zijn iconen van deze stad. Opgerolde mouwen en niet zeuren. Daar moet je zuinig op zijn, of ze alle eer gunnen die er te vergeven is.”

Jacobs lacht en constateert dat het voetbal door de jaren heen is veranderd. De zondag stelt als wedstrijddag weinig meer voor en de beleving is anders. “De hele wereld verandert, maar als spelers moeite hebben om tweemaal per week te trainen, wat verwacht je dan nog. Het probleem van NeptunusSchiebroek is dat er geen jeugd is, dus soms moet je spelers zonder de vereiste aantal trainingen wel laten spelen, omdat er geen alternatief is. Ik heb moeite om dat te accepteren, maar ik kan niet anders. Je moet gewoon werken met het materiaal dat er is en niet wat je zou willen hebben.”

Jacobs graaft in het verleden toen Neptunus naar de eerste klasse promoveerde en het seizoen erop een punt tekort kwam voor promotie naar de hoofdklasse. “Mooi tijd. Dat neemt niemand mij meer af. Niet gek voor een ventje dat ooit als speler/trainer bij Smeetland begon. Negen van de tien mensen kennen die club niet eens meer. Daarna DHS, FC Ommoord en toen als assistent begonnen bij Excelsior. Ik heb prachtige dingen meegemaakt. Ja ook de successen met FC Groningen en Roda JC. Ook daar zullen ze nog wel eens aan die ouwe trainer denken. Het was toen toch allemaal niet zo slecht wat die Rotterdammer met dat cluppie deed. Ik stop als trainer en ga voorlopig eens een jaar niets doen. Maar kan ik hier en daar nog wel een advies uitbrengen. Misschien herinneren mensen nog wel het programma van de KRO om Tricht in de derde klasse D te redden. Dat was leuk om te doen. Samen met Doesburg hield ik die club er toen in. Met een keeper die net zo breed was al het doel waarin hij stond. Man wat hebben we toen ook een plezier gehad.”

“Dat wil ik nog wel doen, een beetje plezier aan het voetbal beleven. Af en toe een weekeinde Barcelona met de vrouw en een wedstrijdje in Nou Camp. En een eigen rubriek bij www.regiorijnmondvoetbal.nl Maar verder hoeft er even niets meer. Jacobs heeft het allemaal wel gezien. Gewoon zondag die laatste wedstrijd winnen en gezellig met de jongens afsluiten. Dan gaat het boek NeptunusSchiebroek zondag dicht en begint er een nieuw hoofdstuk alleen op zaterdag. Dat is de realiteit.”