Uitgelicht: Rene Scholts (zonder club)

Uitgelicht: Rene Scholts (zonder club)

DORDRECHT – Rene Scholts is nog steeds kwaad. Niet op het bestuur van het ter ziele gegane Sportclub Amstelwijck. Ook niet op de supporters van de Dordtse vereniging of de vrijwilligers van de fusie tussen Fluks en Merwede. De werkloze trainer is vooral boos op de spelers van de club die eerst met een klap uit de tweede klasse verdween en vervolgens werd opgeheven. “Bij de belangrijkste bespreking op 8 juli waren er nog vijf spelers over. De rest had de club al in de steek gelaten. Alleen aan zichzelf gedacht. Dan is het natuurlijk niet gek dat het bestuur de stekker eruit trekt. Die mensen valt niets te verwijten.”

Scholts stelt onomwonden dat de vertrokken spelers van Sportclub Amstelwijck de vrijwilligers van hun hobby hebben beroofd. En dan heeft de voormalige oefenmeester van onder meer Heinenoord het nog niets eens over zijn eigen tijdsbesteding. Ik ben 52 jaar oud en als 45 jaar op zaterdag bezig met voetballen. Dit wordt het eerste jaar dat ik in het weekeinde niets te doen heb. Mevrouw Scholts weet niet wat haar overkomt. Misschien zegt ze op den duur wel dat ik snel een club moet vinden, maar vooralsnog vindt het prettig dat we de zaterdag anders in kunnen voelen dan we een half leven hebben gedaan. Ja, het wordt wennen een weekeindje weg of op zaterdag gewoon boodschappen doen.” De oefenmeester heeft de keuze om de nieuwe invulling van zijn agenda te voorkomen door met jeugd of een tweede elftal aan de slag te gaan. Maar Scholts typeert zich als een man die daar niet voor geschikt is.

“Je moet niet ergens aan beginnen uit armoede, omdat er niets anders is en je weet dat het je niet past. Dan moet je gewoon wachten tot je weer aan de beurt ben. Toen Sportclub Amstelwijck er in juli mee stopte, was er natuurlijk geen club meer op zoek naar een trainer. Maar nogmaals daar kan ik mee leven. Een trainer is een voorbijganger. Ik vond het veel erger voor het bestuur en vrijwilligers van Amstelwijck. Die mensen is hun club en hobby ontnomen. Ja, daar kan ik mij nog steeds boos om maken. Mensen die zich met hart en ziel voor deze vereniging in hebben gezet. Spelers die feitelijk verantwoordelijk zijn geweest voor het staken van de wedstrijd tegen Heukelum zijn zo de deur uitgelopen. Ze blijven gewoon voetballen en Sportclub Amstelwijck bestaat niet meer. Eigenlijk is het schandalig,” aldus Scholts.

De oefenmeester stipt overigens aan dat de media een rol hebben gespeeld in de beeldvorming van het staken van de finale van de nacompetitie voor een plaats in de tweede klasse tegen Heukelum. “Ik praat niets goed, maar alles is wel veel groter gemaakt. De speler van SC Amstelwijck die vijf jaar is geschorst vanwege het aanvallen van de scheidsrechter is door supporters van Heukelum met bier bekogeld. Daarmee praat ik niets goed, maar ik heb die nuance in de berichtgeving volledig gemist. Alles is volledig opgeblazen, maar de schade is er niet minder groot door. De club bestaat niet meer en mensen in Dordrecht is een hobby afgenomen. Spelers gaan rustig verder alsof er niets is gebeurd. Ze hebben de club als een baksteen laten vallen. Triest.” Zelf heeft Scholts nog contact met zijn voormalige assistent bij de opgeheven Dordtse club. Met het bestuur gaat hij nog een keer eten.

“En dan zit het erop. Het boek is definitief dicht en SC Amstelwijck is geschiedenis. Vreemd, net als al die vrije zaterdag die gaan komen. Mijn zoon heeft op het eiland Goeree Overflakkee een sportzaak, dus daar ga ik gewoon helpen. Het wordt na 45 jaar even wennen zonder voetballen. Natuurlijk ik ga wel kijken, maar niet zagen. Ik ben geen trainer die zich meldt in bestuurskamers als hun selectie slecht presteert of er iets anders aan de hand is. Dus ik wacht rustig af en als er niets komt, dan heeft mevrouw Scholts geluk. Dan is meneer Scholts plotseling op doordeweeks en zaterdag veel meer thuis.”

 

 

Lees meer over club: SC Amstelwijck