Uitgelicht: Raymond Sponselee (GSCODS)

Uitgelicht: Raymond Sponselee (GSCODS)

DORDRECHT – Om heel eerlijk te zijn, had Raymond Sponselee er geen rekening mee gehouden. De trainer van GSCODS had een weekeinde met de kinderen gepland, maar dat heeft hij door de gewonnen tweekamp met Wilhelmina’26 noodgedwongen moeten verzetten. Zijn club gaat op donderdag, Hemelvaartdag, en zaterdag tweemaal de strijd aan met GVV’63 uit Gameren voor een plaats in de tweede klasse. “Voor mijn gevoel ligt de druk bij hen,” aldus Sponselee. “Zij moeten degradatie uit de tweede klasse voorkomen en wij kunnen van de derde naar de tweede klasse opklimmen. Wij hebben voor ons gevoel dus alleen maar iets te winnen. Dit seizoen was al boven verwachting en de nacompetitie een feestje. Dat het feestje na twee wedstrijden tegen Wilhelmina’26 een vervolg heeft gekregen, is al prachtig. Maar nu we zo dicht bij deze prijs zijn, willen we hem ook winnen.”

Sponselee (36) geniet van het verloop van de competitie en nacompetitie. Zeker in de wetenschap dat het eerste seizoen van de fusie tussen GSC en ODS een zaak van wennen zou worden. “Daar was ook de doelstelling op afgestemd. Eerst maar een van twee clubs een nieuw maken en dan verder zien. Handhaven in de derde klasse was het uitgangspunt. Ik was al trainer van ODS toen we met die club die de nacompetitie van de vierde naar de derde klasse opklommen. Toen kwam de selectie van GSC erbij en ontstond er een nieuwe situatie. Ik heb toen afscheid moeten nemen van spelers waar ik bij ODS nota bene nog samen mee in het veld heb gestaan. Niet makkelijk, maar als trainer heb je een doe en het resultaat is belangrijk. Dan kan je alleen maar eerlijk naar spelers zijn die afvallen. Dat is geen makkelijk verhaal, maar het moet wel worden verteld. Daar ben je ook trainer voor.”

Die aanpak loonde, GSCODS presteerde boven verwachting en pakte via de tweede plaats in de eindrangschikking de vervangede periodetitel. Met dank aan het Zwijndrechtse ZBC’97, dat in de slotfase van de competitie zo veel punten verloor dat GSCODS naar de tweede plaats opklom. “We hebben niets gestolen. Zelf winnen is altijd een eerste voorwaarde om succes te hebben. Te kunt pas profiteren van puntverlies van andere clubs als je zelf wint. Dat deden we en zo zijn we in de nacompetitie terecht gekomen. Het is ons een beetje overkomen, maar de nacompetitie is niet te danken aan de mindere reeks van ZBC’97. Wij hebben het vooral zelf afgedwongen en zijn nu twee wedstrijden van promotie naar de tweede klasse af. We hebben niets te verliezen en dat was misschien wel ons grote pluspunt in de wedstrijden tegen Wilhelmina’26. We vonden het een feest om er te staan en nu we gewonnen hebben, wordt het wel wat serieuzer.”

“We hebben nauwelijks informatie over GVV’63, maar daar ga ik morgen eens rustig voor zitten. We hadden ons helemaal niet voorbereid op dit deel van de competitie, dus ook geen tegenstanders bekeken. Ik ga wel eens even op de computer naar wedstrijdverslagen zoeken en bij Groote Lindt navragen. Die hebben van GVV’63 verloren, dus die zullen best wel wat informatie over deze tegenstander hebben. We hebben in mijn idee twee pluspunten. Zij strijden tegen degradatie uit de tweede klasse en wij zijn bezig aan een feestje. Wij spelen bovendien op donderdag eerst in Gameren en zaterdag thuis voor eigen publiek. Die dag is er een groot toernooi, dus dan is hopelijk al lekker druk op het complex. Dit zijn wedstrijden die er toe doen en waar je naar uit kijkt. Tweede klasse is prachtig en we zijn er nu dicht bij. Ik heb begrepen dat er spelers zijn die overwegen om voor GSCODS te gaan spelen als we promoveren. In twee seizoenen van de vierde naar de tweede klasse. Niet gek voor een club die dit seizoen vooral wilde gebruiken om van twee culturen een te maken.”