Uitgelicht: Peter van Buren (Dilettant)

Uitgelicht: Peter van Buren (Dilettant)

KRIMPEN AAN DE LEK – Met zijn vertrek bij Dilettant heeft Peter van Buren na twee seizoen geen moeite. Feitelijk zaten hij en het bestuur van de Krimpense zaterdag vierdeklasser met hun conclusies op een lijn. Er zijn te weinig spelers voor de selectie, waardoor een smalle basis te weinig progressie boekt. “Dus als je een mening deelt, kan er geen discussie ontstaan. Het gesprek was inhoudelijk dus ook kort, maar duurde langer, omdat ik het vervelend vond om te moeten constateren dat het bestuur al met twee potentiele opvolgers had gesproken, voordat ze met mij het gesprek zijn aangegaan. Het werd eerlijk toegegeven, dus dat moet ik het nieuwe bestuur nageven. Maar prettig vond ik het niet.”

Van Buren werkte voor Dilettant bij Stolwijk en heeft zijn vizier inmiddels op twee clubs gericht om zijn loopbaan in het amateurvoetbal voort te zetten. “Ik heb inmiddels twee sollicitaties de deur uit gedaan. Heel bewust heb ik gekozen voor clubs waar ik een andere situatie zou aantreffen dan bij een relatief kleine dorpsclub. Geen kwaad woord over Stolwijk en Dilettant, maar het lijkt mij heerlijk om eens bij een vereniging werkzaam te zijn , waar je kan beschikken over een brede selectie en wordt gedwongen tot het maken van keuzes. Die luxe heb ik mij feitelijk bij deze verenigingen in twee dorpen in de Krimpenerwaard nooit echt kunnen veroorloven. Dat is overigens geen klacht, maar een constatering. Weinig spelers is geen verklaring voor minder presteren, maar resultaten zijn er in de regel wel op terug te voeren. Veertien spelers is te weinig om in een competitie overeind te blijven. En als bestuur en trainer dan hetzelfde over een situatie denken, dan is een vertrek feitelijk alleen maar logisch.”

De voormalige speler van DCV en Excelsior werd na de bekendmaking van het nieuws direct gekoppeld aan tweedeklasser DCV, maar Van Buren ontkracht het verhaal uit de wandelgangen direct. “DCV is mijn oude club, maar er zitten aan het Waalplantsoen nog mensen die om het beleefd te zeggen geen fan van Peter van Buren zijn. Dan heeft solliciteren geen enkele zin. De club doet het goed en zou een goede optie zijn, maar gezien het verleden, ontbreekt daarvoor de basis. Forceren is het domste wat je dan kunt doen,” aldus de begrafenisondernemer. De man wiens achtertuin nota bene bijna grenst aan het complex van DCV is overigens niet wanhopig dat hij geen nieuwe werkgever zal vinden. “Natuurlijk zijn er meer trainers dan clubs, maar aan de andere kant, is het nog net december 2014, dus er moet nog veel gebeuren. Natuurlijk zou ik graag werkzaam blijven in het voetbal, maar als je eerlijk bent weet je ook dat mannen als Ronald Klinkenberg, René Vermunt en Klaus Lingen momenteel nergens als trainer van een selectie aan de slag zijn. De spoeling wordt steeds dunner. Meer trainers, minder clubs.”

Van Buren zou een gedwongen afscheid betreuren, omdat hij grif toegeeft feitelijk niet zonder het spelletje te kunnen. “Het is niet zo belangrijk als mijn werk, of tegenwoordig moet ik zelfs eigen bedrijf zeggen. Maar het zit qua gevoel wel dicht tegen werk aan. Mijn vrouw zegt wel eens dat ik gek ben en dan heeft ze nog gelijk ook. Maar ik doe het graag, ik hoop alleen bij een club terecht te komen die mijn passie en ambitie deelt. Geen kwaad woord over Dilettant, een prachtige club, maar een trainer kan het niet alleen. Bestuur en trainer moeten wel de zelfde visie en verwachting hebben om met elkaar tot resultaat te komen. Ook de overstap van zondag- naar zaterdagvoetbal en een nieuw bestuur heeft niet, of nog niet, voor een ommekeer kunnen zorgen. Ik hoop uiteindelijk dat die er gaat komen, want Dilettant is een prachtige club. Maar trainers zijn voorbijgangers, dus gaat Peter van Buren op zoek naar een nieuwe club. En die zal er in mijn gevoel ook wel komen. 2014 eindigt dus zeker niet in mineur. Ben je gek, ik ben een eigen bedrijf begonnen, heb een prachtig gezin en beleef veel plezier aan het voetballen. 2014 was een prima jaar.”