Uitgelicht: Paul Bestebreur (NBSVV)

Uitgelicht: Paul Bestebreur (NBSVV)

NIEUW-BEIJERLAND – Afgelopen week werd bekend dat Paul Bestebreur na bijna twintig jaar afscheid neemt als selectievoetballer bij derdeklasser NBSVV. De clubman vindt het genoeg en doet bewust een stap terug. ,,Dit besluit is goed overwogen waarbij verschillende factoren een rol speelden,” geeft hij direct aan.

Door Michael de Vogel

Het besluit om te stoppen is niet over een nacht ijs gegaan. Dat is mede ingegeven door de sportieve malaise dit seizoen bij NBSVV – de club strijdt in de derde klasse tegen degradatie – en gebeurtenissen tussen de club en technische staf en spelersgroep. Er is bijna een boek over te schrijven.  Na het treffen met titelkandidaat Oude Maas ging het eigenlijk compleet mis met het elftal van interim-trainer Wim Schouten. ,,Arbiter Knüppe deelde te makkelijk kaarten uit en gaf ons meerdere rode kaarten,” weet Paul Bestebreur nog. ,,Dat heeft ons al die tijd achtervolgt, want spelers stonden op scherp. Daardoor hebben we eigenlijk nooit echt in de sterkste formatie kunnen spelen. Later werd er, mijn inziens, niet goed omgegaan met de situatie waarbij de toenmalige trainers Wim Tijl en Henk van der Horst besloten te stoppen. Wat er precies gebeurt is, daar wijdt ik mij niet over uit. Alleen ga je zo niet met mensen om.”

De clubman zegt het niet zelf, maar dit seizoen is voor NBSVV één grote flop geworden. ,,Sportief draaien we met dit team normaal gesproken top zes, maar nu vechten we tegen degradatie. Dat hoort niet bij een club met de statuur die NBSVV normaal heeft,” merkt de middenvelder op. ,,Wel ben ik vol vertrouwen dat we onszelf gaan handhaven ondanks de moeilijke situatie en het moeizame voetbal dat we spelen. De kwaliteiten zijn ervoor aanwezig.” Bestebreur miste acht duels doordat hij geschorst was. ,,In het duel met FC Binnenmaas liet ik bewust een speler van hen struikelen en de rode kaart was meer dan terecht,” biecht hij eerlijk op. ,,Maar acht duels sloeg nergens. Twee tot drie had ik nog kunnen inkomen, maar acht wedstrijden uitsluiting sloeg nergens op. Ik heb veel meegemaakt als voetballer, alleen dit raakte kant noch wal.” Komend weekend mag de middenvelder eindelijk weer meedoen. ,,Ik heb er zin in en ga alles doen om mijn ploeg te helpen in de strijd tegen degradatie.”

Kruit

De middenvelder debuteerde alweer twintig jaar geleden in het eerste elftal toen NBSVV onder leiding stond van trainer Jerry Kruit, die tot afgelopen maanden coach was bij WCR. ,,Op jonge leeftijd was dat de trainer die het in mij zag zitten en mij de kans bood in het eerste elftal,” weet de clubman nog. ,,Sindsdien ben ik altijd betrokken geweest en voornamelijk als basisspeler. Ik heb inderdaad veel meegemaakt bij NBSVV.” De carrière van Bestebreur kende een hoop hoogtepunten. ,,Ik denk dat weinig voetballers kunnen zeggen dat zij driemaal kampioen zijn geworden,” zegt hij terecht. ,,Vooral aan de twee keer met trainer Cor Bak bewaar ik warme herinneringen aan. We promoveerden voor het eerst in de clubhistorie naar de tweede klasse, maar we vlogen er ook direct weer uit. Maar vooral het feit dat we dat hebben mogen meemaken, vond ik bijzonder.”

Alleen maakte de routinier het zelf niet actief mee. ,,Mijn eerste kampioenschap onder leiding van Cor Bak was prachtig. Ik speelde veel en we voetbalden goed. Daarom pakten we verdiend de titel. Maar ik heb het jaar moeten laten schieten vanwege een hernia. Daar baal ik nog altijd van. Ook was het een jaar van uitersten, omdat mijn jongere broer destijds overleed. En zo’n gebeurtenis hakt er mentaal hard in.”

Toekomst

Nu zijn afscheid nadert, wordt het tijd om na te denken over de toekomst. Alleen weet de clubman nog niet wat hij precies wil. ,,Ik stop zeker met selectievoetbal, maar ik weet niet wat ik daar buiten ga doen. Ze hebben mij gevraagd om de jeugd te gaan trainen of voor het veteranenteam te gaan spelen. Dat moet ik even bekijken in de komende  tijd.”

Wat hij in de toekomst verwacht van NBSVV, weet hij ook niet. ,,Allereerst hoop ik dat we in de derde klasse blijven, maar dan wordt het volgende jaar – als Hans de Heer terugkeert als trainer – enorm zwaar. Een negental bepalende spelers vertrekt en die kwaliteit en ervaring ga je missen. Dan wordt het misschien opnieuw vechten tegen degradatie. Mocht je nu degraderen, dan wordt een terugkeer naar de derde klasse bijna een utopie. Vanwege de verloren kwaliteiten, maar ook doordat andere clubs gaan domineren. Veel hoger spelende zondagteams gaan komend seizoen ook op zaterdag spelen en die hebben vaak meer kwaliteit. Kijk maar naar de leidende voorbeeld als SC Feyenoord en Nieuwenhoorn. Daarnaast stroomt er weinig jeugd door. Ik vermoed dat NBSVV dan noodgedwongen een pas op de plaats moet maken. Ik ben wel blij dat het nu nog niet zover is,” besluit Bestebreur.