Uitgelicht: Patrick Mans (Oranje Wit)

Uitgelicht: Patrick Mans (Oranje Wit)

ROTTERDAM – Een zaterdag zonder zijn Oranje Wit is voor Patrick Mans ondenkbaar. Of hij moet voor zijn werkgever iPS in het buitenland verblijven. Maar anders is de eerste dag van het weekeinde gereserveerd voor zijn club. Het lid van de uit drie personen bestaande Technische Commissie van de Dordtse eersteklasser is vergroeid met Oranje Wit. Vader en opa prijkten al op de ledenlijst en toen de dochter van Mans vorig jaar rond deze tijd werd geboren werd ze direct aangemeld bij de club die in het bloed van de familie zit. Zelfs zijn vriendin is nagenoeg over stag. “Ze is van huis uit een korfbalster, Olympia uit Spijkenisse, dus ook een verenigingsmens. Maar langzaam maar zeker begint Oranje Wit ook deel van haar leven te worden. En eigenlijk kan ze in onze familie niet anders.”

De oud-speler van het Dordtse vereniging en aanvoerder van het tweede elftal lacht, wetende dat zijn vrouw meeluistert. Oranje Wit loopt als een oranje draad door het leven van de familie Mans. De kleine Patrick werd door zijn vader al mee naar de club genomen vanaf het moment dat hij kon lopen. “Mijn vader was leider van de A-jeugd en ook mijn opa was een echte Oranje-Witter. We woonden eerst in de Vogelbuurt en later in de wijk Stadspolders, dus ik ben altijd kind aan huis geweest. Een andere club? Ik moet er niet aan denken. Nog even los van hoe mijn vader dat zou vinden. Er is Oranje Wit en verder niets. Ik ben op zaterdag altijd bij de club, of ik moet voor iPS in het buitenland verblijven. Ik besteed door mijn gezin soms iets minder tijd op zaterdag aan de club, maar dat compenseer ik doordeweeks,” aldus Mans. Samen met Edward Hoogendoorn en Erwin Louwman vormt Mans sinds kort het technisch geweten van de club.

In november moet het beleidsplan voor senioren selectie elftallen door de leden worden goedgekeurd. “Wij zijn clubmensen en hebben brede steun”. Dat helpt als je een visie voor de toekomst wilt gaan vastleggen. Krediet is prettig als basis voor de uitvoering van een beleid. Bij de jeugdafdeling is reeds een beleidsplan aanwezig, bij de senioren was dit nog niet het geval. Daar zijn we met het oog op de toekomst van Oranje Wit aan begonnen. Mede omdat veel knowhow bij trainer Pippy Pruymboom en zijn staf zit. Als die nog eens de poort achter zich dicht trekt, willen we niet opnieuw moeten beginnen. De continuïteit van de vereniging staat voorop. ” Mans en de twee andere leden willen dat de Dordtse club structureel in de top drie van de eerste klasse speelt of opklimt naar de hoofdklasse, maar het doel heiligt niet alle middelen”. Oranje Wit wil de gestelde doelen voor de toekomst toch vooral met zelf opgeleide spelers zien te verwezenlijken, waar dit niet mogelijk blijkt zullen spelers van buitenaf de kwaliteit aanvullen.

Samen met Hoogendoorn en Louwman buigt Mans zich over de status van het eerste, tweede, en derde elftal als ook de onder 21 selectie. “Het schijnt dat er een Topklasse voor tweede elftallen komt en dat helpt in de aansluiting naar de eerste selectie die we talentvolle spelers voor ogen hebben”. Er moet met de technische commissie meer stabiliteit voor de toekomst komen. De afgelopen jaren zijn er teveel wisselingen geweest in de organisatie van de afdeling voetbal. Geen ramp, mits het fundament maar staat. Als Pruymboom nog eens bij Oranje Wit vertrekt moet het voor diens opvolger direct helder zijn wat de uitgangspunten van de club zijn. De blauwdruk waarmee hij aan de slag moet. En bij voorkeur in de hoofdklasse, want van het ene jaar dat we daar gespeeld hebben, hebben we als club veel geleerd. Wij willen op dat niveau terugkeren, maar niet ten koste van onze clubcultuur en kernwaarden. Met een stabiele structuur en mensen met de juiste competenties op de juiste plekken ziet de toekomst van Oranje Wit er zeer positief uit.

Mans, Manager Finance bij iPS, besluit: “Wij hebben bij Oranje Wit een cultuur waar we trots op zijn, we zijn ambitieus en willen zowel organisatorisch als voetballend een volgende stap zetten”.

 

Lees meer over club: Oranje wit