Uitgelicht: Mark Zegers (Barendrecht)

Uitgelicht: Mark Zegers (Barendrecht)

BARENDRECHT – Op de vraag wat hij met zijn tijd zonder voetballen gaat doen, antwoordt Mark Zegers direct dat hij die in zijn vrouwen gaat investeren. “Ik kan de uren die ze samen zonder mij hebben doorgebracht niet compenseren, maar ik kan ze nu wel aan hen gaan besteden,” aldus de scheidend sluitpost van Barendrecht. Het komende seizoen dus ook geen functie voor de bij SSS geschoolde doelman. “Ik heb even overwogen om iets als trainer te gaan doen, maar vond feitelijk al snel dat mijn meiden maar eens voor moeten gaan. Mijn vrouw en dochter hebben genoeg tijd zonder mij doorgebracht. De lijst met prioriteiten wordt krijgt een nieuwe nummer een: de meiden.”

Zegers kan op 37-jarige leeftijd leven met zijn afscheid in de top van het vaderlandse amateurvoetbal. “Het is een proces geweest. Je wilt stoppen zo lang het er nog een beetje behoorlijk uitziet. Maar de fysieke ongemakken gingen mij steeds meer parten spelen. Dit seizoen heb ik veel last gehad van mijn rug. Het feit dat ik feitelijk weinig wedstrijden heb hoeven missen, is vooral een verdienste van de medische staf van Barendrecht geweest. Als ik daar weer eens op de tafel lag, begon ik mij toch te realiseren dat het allemaal niet meer zo soepel was als vroeger. Ik voel mij niet direct een oude man, maar het was gewoon tijd. Ik kan ook leven met het idee dat het over is.”

Zegers zegt met plezier terug te kijken op zijn sportieve loopbaan waarin hij de echte top vaak net miste. Soms kwam de goede club niet vrij en als Zegers in de markt was voor een transfer, waren clubs waarvoor hij graag zou hebben gespeeld reeds voorzien. De factor geluk werkte soms in zijn nadeel, want als doelman van Jong-Oranje genoot de sluitpost die tegenwoordig in Goederede resideert de status van beloftevolle doelman. Het profavontuur van de bij SSS opgegroeid doelman kwam echter nooit verder dan clubs zonder grote naam als Excelsior, Helmond Sport, Fortuna Sittard en Omniworld. “Het laatste seizoen bij die club was dermate teleurstellend dat ik besloot om het betaalde voetbal vaarwel te zeggen en mij op een maatschappelijke loopbaan te storten.”

Zegers koos voor Barendrecht, de club die hij tot en met dit seizoen trouw bleef. “Ik kan met tevredenheid terugkijken. Ik heb mooie dingen meegemaakt. Met Jong Oranje gespeeld en met Fortuna in een volle Kuip met 2-3 van Feyenoord gewonnen. Het zijn wedstrijden die voor altijd in je geheugen zijn opgeslagen en daar een speciale plek hebben. Zoals ik ook altijd met veel plezier aan de titel van Barendrecht mag terugdenken. Persoonlijk heb ik geen slechte ervaringen. Ik heb voor mijn sport geleefd sinds ik zes jaar was en alleen het laatste jaar bij Omniworld als teleurstellend heb ervaren. Verder heb ik nooit iets te klagen gehad. Ik heb altijd bewust mijn keuzes gemaakt en voetbal speelden daarin lang een centrale rol. Ik ben vorig jaar getrouwd, kreeg het op mijn werk drukker en wilde mijn dochter in het weekeinde meer aandacht geven.”

“Dan ga je op je 37-ste jaar toch anders over zaken nadenken. Het is de verdienste geweest van mijn huidige vrouw dat ik gezin, werk en voetbal zo lang heb kunnen volhouden. Zij was op zaterdag altijd met mijn dochter als ik ergens onder de lat stond. Per direct zijn de weekeinde voor ons drieën en dat idee voelt geweldig. Ik heb een fantastische tijd gehad, maar ik heb besloten dat andere zaken in mijn leven meer prioriteit dienen te krijgen dan voetballen. Dus vanaf nu is het alle ballen op de meiden.