Uitgelicht: KWF-actie Alblasserdam

Uitgelicht: KWF-actie Alblasserdam

ALBLASSERDAM – Het was op een middag in januari, tijdens het trainingskamp in Marbella, dat Alblasserdam-voorzitter Arjan Maat en trainer Fop Gouman op het Spaanse strand met de voeten in het zand het leven doornamen. Een goed gesprek van twee heren over de eersteklasser uit de Alblasserwaard. Het filosoferen ging echter verder dan alleen de selectie die zich op dat moment op de tweede helft van het seizoen 2013-2014 in de zon aan het voorbereiden was.

“Deze voorzitter is een betrokken man, dus kwam het onderwerp ook op twee leden die op dat moment in gevecht waren met de ziekte kanker. Selectiespeler Stefano Tavares (blauw tenue) en B-junior Geoffrey Faassen. Samen kwamen we tot de conclusie dat we eigenlijk diep respect moesten hebben voor de wijze waarop deze twee Alblasserdammers tegen hun ziekte aan het knokken waren. Er ontstond een gevoel dat dat we daar op onze manier een steentje aan bij moesten bijdragen, behalve de steun die wij hen daar waar mogelijk al boden. Zo zijn we uiteindelijk tot een actie voor het KWF-kankerfonds gekomen. Puur vanuit menselijk oogpunt. We hadden ook voor Kika kunnen kiezen, maar we wilden het graag iets breder trekken dan alleen kinderen. Maar Kika doet ook fantastisch werk, laat dat vooral duidelijk zijn. Dit is geen keuze, maar een bewijs dat wij als vereniging betrokken waren en zijn bij de strijd van dit tweetal bij het gevecht met hun ziekte,” aldus Gouman (foto rechts).

Het leven van een voetbaltrainer gaat dus verder dan winnen of verliezen op zaterdag en trainen naar de volgende wedstrijd. “Alblasserdam is een club met een grote mate van betrokkenheid. Dat siert deze vereniging, dus dit is ook een actie van de hele vereniging. niet iets dat de voorzitter en de trainer hebben bedacht voor rondom een wedstrijd van het eerste elftal. Niet dat dat niet goed zou zijn, maar een dergelijk actie heeft de meerwaarde dat er ook een stuk bewustwording groeit bij jonge leden. Gezond zijn, is soms heel kostbaar,” aldus Maat. Zijn oefenmeester vult hem naadloos aan. “Natuurlijk ontstaat het gevoel op het strand dat je iets moet doen, maar als je thuis komt, is er ook al weer snel de waan van de dag. Daardoor is de uitwerking van het plan even blijven liggen. Ten tweede hebben we even afgewacht hoe de ziekte zich bij Faasen en Tavares zou ontwikkelen. Maar nu we zeker weten dat het goed gaat met deze twee spelers, hebben we zaken geconcretiseerd.”

Maat en Gouman deden binnen Alblasserdam een beroep Jolanda Schouten van de activiteitencommissie die vervolgens haar hele ziel en zaligheid in de uitwerking gooide. “Het is prachtig om te zien welk momentum er binnen een vereniging ontstaan. De betrokkenheid is iets kostbaars. Het verenigingsleven is dan een kostbaar goed,” aldus Maat. Op de kalender naar zaterdag 8 november, de thuiswedstrijd van Alblasserdam tegen Sliedrecht, komen steeds meer activiteiten met als doelstelling om de opbrengst van de actie voor KWF kankerfonds te vergroten. Zaterdag in het bekerduel van de eersteklasser met het Kozakken Boys van oud-speler Danny Buys zal er voor het eerst rond het veld worden gecollecteerd. Op 8 november zullen de rammelende bussen tegen Sliedrecht wederom worden ingezet, maar de tegenstander van die dag zal ook worden gevraagd een bijdrage te leveren. “Maar het leuk is dat mensen vanuit enthousiasme, gecoördineerd door Jolanda Schouten, in actie komen. Kinderen gaan op 8 november in de kantine zakjes snoep verkopen, terwijl elk team een eigen activiteit zal verzinnen om geld bijeen te brengen. Dat kan het inzamelen van lege flessen zijn, tot een donatie. Alles is goed, mits het maar een bijdrage oplevert aan het totaalbedrag dat de club aan KWF kankerfonds over zal maken.”

Voorzitter Maat benadrukt dat de opbrengst een belangrijk onderdeel is van de actie, maar het feit dat de volledig collectie een actie adopteert misschien nog wel belangrijker is. “Dit is iets van de hele vereniging, dus feitelijk kan dit niet slecht aflopen. Er is een besef dat er twee leden een strijd tegen een slopende ziekte hebben geleverd en nog steeds in ons midden zijn. Hun strijd willen we waarderen met onze strijd. De strijd om zo veel mogelijk geld bijeen te brengen. En ongeacht hoe hoog het bedrag wordt, Alblasserdam gaat laten zien dat we een vereniging van betrokken mensen zijn. Dat is boven het bedrag dat bijeen wordt gebracht door de leden onbetaalbaar. Ik ben trots op mijn club.”