Uitgelicht: Jos Vis (Heerjansdam)

Uitgelicht: Jos Vis (Heerjansdam)

HEERJANSDAM – Als Jos Vis over Heerjansdam praat doet hij dat graag in de tegenwoordige tijd. De preses van de eersteklasser wil zichzelf en zijn beleid langs de meetlaat van zijn voorganger Janus van Peenen te leggen. “Hij heeft in zijn 42 jaar als voorzitter grote verdiensten voor de vereniging gehad. Geen enkele discussie over mogelijk.”

Maar desondanks is het volgens Vis niet goed dat een man binnen een bestuur zo lang een functie bekleedt. “Ik ben een heel ander type dan Van Peenen. Met een andere visie en stijl van werken. Dat gegeven laat zich niet vergelijken en het gaat bovendien niet om goed of beter. Maar ik ben vooraf naar alle leden wel heel duidelijk over mijn termijn. Minimaal drie jaar en maximaal zes jaar. Dan is het weer tijd voor nieuw bloed. Ik ben dus een overgangsvoorzitter. Verjonging is altijd de basis voor toekomst,” aldus Vis. Die werd nadat hij was gestopt met zijn werkzaamheden bij de Barendrechtse lokale zender Exxact FM gevraagd om zich beschikbaar te stellen voor de lege die Van Peenen na bijna een halve eeuw op sportpark De Molenwei had achter gelaten. “Bij de omroep wilden men ook vernieuwen en dan kan je beter zelf beslissen dat het tijd is om op te stappen, dan dat ze je wegsturen. Ik heb geen bezwaar tegen vernieuwing, wel tegen manier waarop die soms wordt afgedwongen.”

Vis komt uit Smitshoek, waar het verenigingsleven altijd een belangrijke rol heeft gespeeld, was de enige kandidaat voor de opvolging van boegbeeld Van Peenen. “Of niemand wilde, of dat men mij de aangewezen persoon vond, weet ik niet. Is ook niet belangrijk. Ik werd gevraagd en vond en vind het leuk om met andere mensen een nieuwe richting in te slaan. Een richting waarbij F8 net zo belangrijk is als het eerste elftal. Je moet natuurlijk wel proeven of er een basis voor een andere koers, want anders is er geen draagvlak. Toen die er binnen het bestuur en de leden bleek te zijn, heb ik besloten om de uitdaging aan te gaan.” Een van de eerste zaken die onder het bewind van het nieuwe bestuur onder leiding van Vis merkbaar was, was het feit dat ook selectiespelers contributie dienden te gaan betalen. “Dat doe ik als voorzitter ook, dus waarom een speler uit het eerste dan niet. Bovendien zijn de betalingen aan spelers afgeschaft. En het hoofdveld wordt niet meer alleen gebruikt door de selectie. Als een jeugdteam kampioen kan worden, spelen die ook op het hoofdveld en worden op de tribune gehuldigd. Dan ben je een echte vereniging.”

Vis zegt niets ten opzichte van het tijdperk Van Peenen te willen bewijzen, maar constateert wel dat hij mensen in Heerjansdam in beweging heeft gekregen. “Mensen zijn natuurlijk sceptisch en kijken de kat uit de boom. Maar ze hebben een geweldig jubileumfeest gezien, achterstallig onderhoud zien uitgevoerd en het eerste elftal zich op basis van teamgeest zien handhaven in de eerste klasse. Dat zijn zaken waardoor mensen in beweging komen. In mijn optiek is Heerjansdam weer een echte vereniging zoals een vereniging moet zijn.” De inwoner die woonachtig is in Albrandswaard en werkzaam in Barendrecht heeft ondertussen een andere vorm van aantrekkingskracht zien ontstaan. “Spelers willen graag naar De Molenwei. Niet voor het geld, maar voor de club en de sfeer. Tel daarbij op dat we met Fop Gouman een typische clubtrainer hebben aangetrokken. Zo’n man versterkt het proces dat op gang is gebracht. Hij is de juiste man op de juiste plek. Dat betekent geen automatisch succes, maar wel een trainer die snapt dat het bestuur meer aandacht heeft dan alleen voor de selectie.”

Vis voegt er direct aan toe dat Gouman dan vrij spel heeft. “Wij verwachten een plaats in het linker rijtje. Maar dat doen wij ook bij de het tweede, de A- en B-jeugd. En mensen die het daarmee of met andere zaken mogen ons aanspreken. Kritiek zet je als bestuur aan het denken en is in mijn optiek een vorm van betrokkenheid van de leden. Kritiek is dus prima. Mits maar fatsoenlijk geformuleerd mag iedereen zich met alles bij ons melden. Ook dat is Heerjansdam nieuwe stijl.”

 

Lees meer over club: Heerjansdam
Lees meer over de spelers: