Uitgelicht: Joop Hiele (Zwaluwen Vl.)

Uitgelicht: Joop Hiele (Zwaluwen Vl.)

VLAARDINGEN – Joop Hiele is net van een duurloop van 7,5 kilometer afgeblust met wat gymnastiekoefeningen. De opvolger van de naar Barendrecht vertrekkende Adrie Poldervaart bij Zwaluwen Vlaardingen zal zich bij de hoofdklasser niet profileren als de nieuwe Gertjan Verbeek, maar de oud-doelman van Feyenoord, SVV en het Nederlands elftal blijft graag fit. “Ik voel dat ik het nodig heb. Gemiddeld probeer ik driemaal per week te lopen en als ik daar niet aankom, merk ik dat het lichaam het nodig heeft. Noem het maar een soort van prettige verslaving.”

De inwoner van Maasdam maakt bij Zwaluwen Vlaardingen medio 2015 zijn debuut als trainer in het amateurvoetbal. Op het C.V. van de oud-international staan diverse clubs, waar hij als keeperstrainer actief was. En vijf jaar bij de Feyenoord Academy, dus ervaring kan hem niet worden ontzegd. Momenteel maakt Hiele deel uit van de technische staf van ASWH, maar Zwaluwen Vlaardingen wordt zijn eerste club waar hij de eindverantwoordelijk krijgt. “Ik kende de club vanuit de wedstrijden die vorig seizoen en deze competitie tegen ASWH zijn gespeeld. Toen Adrie Poldervaart zijn vertrek bekend maakt, heb ik mij een beetje in de club verdiept en besloten om er te solliciteren. Daarna is het snel gegaan. Een gesprek met de technische mensen en vervolgens met andere bestuursleden. Ik had na een avond al een goed gevoel, want op een gegaan moment was het al zo laat dat ik tegen Han Nijgh en Adrie Poldervaart zei dat het toch echt tijd werd om naar huis te gaan. We hadden lang over voetbal gefilosofeerd en ik was met een goed gevoel naar huis gereden. Maar je moet altijd maar afwachten of jouw goede gevoel wordt gedeeld door de andere partij.”

Dat bleek een geval en na een tweede gesprek werd Hiele aangesteld als trainer voor het seizoen 2015-2016. In principe voor een jaar met de optie om langer met elkaar door te gaan als beide partijen aan elkaar gewend zijn. “Wat ik mooi vind aan Zwaluwen Vlaardingen is dat het nog echt een vereniging is. Geen club waar het eerste elftal los van is komen te staan. Men heeft doelstellingen en wil zo goed mogelijk presteren, maar blijft bewust investeren in de jeugd. De accommodatie is aangepast en daarmee de mogelijkheden om vaker te trainen. Dat vind ik een enorm pluspunt aan Zwaluwen. Mijn heeft een visie en wijkt daar niet vanaf. Er is mij ook verteld dat er een budget is voor het eerste elftal en daar wordt niet vanaf geweken. Mijn wil de vereniging niet in de problemen brengen door opportunistisch te handelen. Dat spreekt van realiteitszin. Dat is in het amateurvoetbal wel eens anders. Bovendien is die manier uiteindelijk toch de weg om de totale vereniging omhoog te krijgen. Als de A-jeugd niet meer aansluit op de selectie, begint het kijken naar spelers van buitenaf. En daarmee verdwijnt ook een stuk binding,” aldus Hiele.

De oud-Feyenoorder, die ooit opzien baarde door een zevenjarig contract bij John van Dijk en SVV te tekenen, gaat in principe werken met de huidige technische staf. “Natuurlijk wil ik met de mensen praten en hoop ik dat we op een lijn zitten. Het is altijd goed om mensen in je staf te hebben die de club langer en beter kennen dan de nieuwe trainer. Je moet niet alles direct naar je hand willen zetten, maar het moet aan de andere kant wel klikken. Anders moet je zo eerlijk zijn om af te vragen of de samenwerking wel kans van slagen heeft, maar het ziet er voorlopig allemaal goed uit. Dat is ook het lastige, want Zwaluwen Vlaardingen heeft de laatste jaren goed gepresteerd en zoiets blijft niet onopgemerkt. Dan komen spelers in de belangstelling te staan. Ik heb begrepen dat er de weken gesprekken worden gevoerd met de selectie, dus binnenkort wordt duidelijk hoe de groep er voor volgend seizoen uit gaat zien. Het probleem is dat wanneer je vier tot vijf spelers kwijt raakt je die posities opnieuw moet gaan invullen. Maar dan moet je maar weer afwachten of het elftal zo goed blijft presteren als het nu onder Poldervaart doet.”

Hiele vervolgt: “Pas daarna begint mijn werk en ondanks dat het mijn eerste club is waar ik eindverantwoordelijk word, ga ik het niet anders doen dan bij de jeugd. Ik heb een manier van werken die op alle niveau nog succes heeft opgeleverd, dus aan dat stramien houd ik vast. Natuurlijk is dat geen garantie voor succes, maar wel de basis voor de manier waarop je bij een club werkt,” aldus Hiele. Die reisde afgelopen week met ASWH overigens niet mee naar Spanje voor het jaarlijkse trainingskamp in Marbella. “Ik heb in het laatste half jaar wat gas terug genomen en vond het niet gepast om dan mee op trainingskamp te gaan. Ik werk ook nog drie dagen in de week op het Schoonhovens College om kinderen naast de reguliere lessen op psychologisch vlak bij te staan. Dat zijn kinderen met een rugzakje waarvoor het fantastisch is om iets te kunnen betekenen. Dat doe ik overigens niet alleen daar, maar ervaar het als waardevol. Het is gaaf en bevredigend werk en laat zien dat er in de wereld meer is dan voetbal. Maar ja, voetbal is een blijft trekken,” aldus de voormalige sluitpost.

Die bekeek het oefenduel tussen VOC en Zwaluwen Vlaardingen (3-4) dinsdagavond in Rotterdam als aandachtig toeschouwer. “De wedstrijden van ASWH tegen Zwaluwen Vlaardingen volgde ik als elke andere wedstrijd. Nu heb ik naar individuele spelers gekeken, looplijnen en fysieke gesteldheid. Ik moet Poldervaart een compliment maken. Hij speelde in wisselende opstellingen en heeft iedereen zijn minuten laten maken, maar daar zijn dit soort oefenduels ook voor. Als wedstrijd had het voor mij dus niet zo heel veel waarde, maar ik heel spelers in ieder geval beter kunnen bekijken. Ik zal nog wel vaker een wedstrijdje meepikken en mij langzaam maar zeker gaan voorbereiden op de klus. Ja, ik kijk er naar uit om bij deze vereniging aan de slag te gaan. Het gevoel is goed en dat bleek gelukkig wederzijds.”

Lees meer over club: Zwaluwen Vlaardingen