Uitgelicht: Jasper de Muynck (Honved)

Uitgelicht: Jasper de Muynck (Honved)

ROTTERDAM – De naam van Jasper de Muynck geniet in Nederland vooral bekendheid als de man die eind 2013 bij hoofdklasser XerxesDZB plotseling door de zijdeur verdween. De oefenmeester raakte in het amateuveotbal vervolgens naar de achtergrond, al bleef een rechtszaak hem publicitair achtervolgen. Daarna pakte De Muynck de draad vrij anoniem weer op. In Hongarije werd hij technisch directeur bij Honved Boedapst, de club die hem deze week promoveerde tot tijdelijke hoofdtrainer na het ontslag van de Italiaan Vierchowod.

In een interview met VI radio vertelde De Muynck dat de resultaten in Boedapst achterbleven bij de verwachtingen van de club, waardoor de Italiaanse trainer het veld moest ruimen. Er komt op zeker een Nederlandse trainer naar Honved, omdat de eigenaar een advertentie heeft geplaatst bij de CBV, vereniging van oefenmeesters in ons land. De Muynck blijft derhalve niet in de dug-out zitten. Ongeacht de resultaten van de oude club van legende Puskas die momenteel in de rangschikking terug te vinden zijn op de achtste plaats. “Normaal speelt Honved in de top drie, maar het gaat dit seizoen niet naar wens, waardoor er is besloten om de trainer te ontslaan. Ik zit maar tijdelijk op zijn plaats, want de Amerikaanse eigenaar van de club heeft laten weten mij graag als technisch directeur te willen behouden.”

De Muyck was in Boedapest de opvolger van voormalig Heracles-trainer Gert Heerkens. “Maar die vertrok na twee maanden naar China. Toen is er nog een andere Nederlander hier aan het werk geweest, maar die was niet in het bezit van de juiste papieren en via Heerkens is de club bij mij uitgekomen.” Honved heeft aan kracht en kwaliteit moeten inboeten. In de jaren tachtig  was de club nog hofleverancier van het Hongaarse nationale elftal. “Maar er zijn meer clubs met rijke eigenaren bijgekomen, dis de kracht van de competitie is toegenomen. Normaal speelt de club rond de derde, vierde plaats, maar dit seizoen vallen de resultaten tegen, dus we staan nu elfde. Dan moet je optreden,” aldus de voormalig trainer van onder meer DOTO en XerxesDZB.

De Muynck heeft inmiddels genoeg kennis van het land en het Hongaarse voetbal om te stellen dat de cultuur de Hongaren min of meer in de weg zit. “Toen wij in 1988 Europees kampioen werden, was Hongarije nog geen vrij land. Dat is moeilijk voor te stellen. De Russische overheersing heeft een bepaalde cultuur met zich meegebracht. Mensen zijn gewend om opdracht te krijgen en uit te voeren en geen vragen te stellen. Wij zijn met name in de training bezig om dat aan te passen, om meer creatieve spelers te ontwikkelen. Hongarije heeft zich niet voor niets in 1986 pas voor het laatste voor het WK gekwalificeerd. Dat zegt iets over het voetbal in dit land.” De Muynck rekent op een tijdelijk verblijf in de dug-out als interim-trainer. “De eigenaar is gecharmeerd van de Nederlandse school, daarom was Gert Heerkens hier actief en ben ik aangesteld. Maar het probleem was dat je creatieve spelers probeert op te leiden die in het eerste elftal met een Italiaanse, defensieve stijl te maken kregen. Dat gaf problemen voor jonge voetballer. Er moet dus gewoon een Nederlandse trainer komen. We gaan het wel zien. Ik zit hier goed. Honved is een mooie club en Boedapest een prachtige stad.”