Uitgelicht: Janus van Peenen

Uitgelicht: Janus van Peenen

HEERJANSDAM – Janus van Peenen heeft geen haast met het oprichten van een zondagclub. De voormalige voorzitter van Heerjansdam liet bij zijn vertrek al doorschemeren dat zijn afscheid bij de eersteklasser geen definitief afscheid van het amateurvoetbal zou zijn. Inmiddels 72 jaar met ambitie en drive van een 27-jarige De meeste kleurrijke bestuurder uit de regio Rijnmond heeft geen vragen nodig om zijn verhaal te doen. “Ik begin geen zondagclub om ergens in de vierde klasse te blijven hangen.”

Het is vier weken nadat Jos Vis bekend maakte het voorzitterschap van Heerjansdam neer te leggen. Van Peenen schudt het grijze hoofd en constateert dat de club een groot probleem heeft. “De ene voorzitter gaat na 41 jaar weg. De ander na anderhalf seizoen. Dat is nog tot daar aan toe, maar het vervolgens allemaal beter doen, is wat anders. Roepen is zo makkelijk. Heerjansdam is nog steeds mijn club en zal het altijd blijven, maar wat er nu gebeurt is niet goed. Weer spelers wegsturen omdat ze niet in de Heerjansdam cultuur zouden passen en de trainer tot maart laten wachten of zijn contract wel of niet zal worden verlengd. Ja, zo werkt dat niet. Maar daar mag ik als buitenstaander misschien niet te veel over zeggen.”

Alhoewel, Van Peenen geen echte buitenstaander is. Hij komt nog bij de wedstrijden van de club en drinkt op De Molenwei ook nog zijn biertje. De navelstreng met Heerjansdam is nog niet definitief doorgeknipt. Natuurlijk kent ook hij de verhalen die nu in de wandelgangen rond zoemen dat Van Peenen maar terug moet keren als sterke man binnen het bestuur. Maar de voormalige preses en hoofdsponsor staat niet te trappelen om zijn rentree te maken. Daarvoor is er te veel gebeurd. Is hem te veel verweten en zijn er te veel zaken verdraaid. Een groep mensen heeft op het hart van Van Peenen gestaan en dat doet nog steeds pijn. Bovendien heeft de Heerjansdamse dakdekker volgens eigen zeggen weinig tot niets meer te bewijzen. Er komen verhalen over handje raden over de locatie voor de beslissingswedstrijd tussen Kozakken Boys en Heerjansdam voor de titel in de hoofdklasse. “De meeste mensen weten niet eens meer wat handje raden is, laat staan hoe we dat toen gedaan hebben. Maar Aart Groeneveld, toen voorzitter van Kozakken Boys, en ik vonden dat er geen derde club iets aan de beslissingswedstrijd moest verdienen. Toen het 0-0 werd in Werkendam hebben we de tweede wedstrijd bij ons gespeeld. Ja, daar hebben we toen de titel verspeeld aan de ploeg van Jan Everse.”

Er volgt een stortvloed van verhalen. Bijvoorbeeld over het ontlopen van degradatie bij ASWH dat niet helemaal goed begreep wat er was afgesproken, waardoor de Heerjansdam een sportieve stap terug moest doen. En nog tal van andere prachtige anekdotes. Verteld door Van Peenen wordt een verhaal nooit saai. Dus ook dat over de toekomst niet. “Ik ben bezig om met een zondagclub te beginnen, maar ik heb geen haast. Ik doe het goed of niet. Samen met mijn zoon Martin. En niet om in de vierde klasse te blijven spelen, maar net zoals Sportclub Feyenoord het op zaterdag doet. Zonder al te veel tijd te verliezen zo snel mogelijk naar de hoofdklasse. Ik doe het niet half, maar moet nog besluiten of we in het seizoen 2016-2017 van start gaan. Ik heb geen haast. Maar een terugkeer op sportpark De Molenwei kan alleen met een nieuwe zondagclub. Niet als voorzitter van Heerjansdam. Die optie lijkt mij vrijwel uitgesloten. Er is te veel gebeurd.”

Lees meer over club: Heerjansdam