Uitgelicht: Jan Witman (OMC)

Uitgelicht: Jan Witman (OMC)

ROTTERDAM – OMC-oefenmeester Jan Witman behoort tot de groep van trainers die van mening zijn dat voetballen geen hogere wiskunde is. “Voetballen is gewoon doelpunten scoren. We moeten het niet veel ingewikkelder maken dan het is. We hebben vorig seizoen een keer een tegenstander laten bekijken. Die speelden drie weken later heel anders dan was gescout. Ja, dat was dus de laatste keer dat we dat hebben gedaan. Na vijf minuten heb je wel door hoe een tegenstander staat.”

Witman (51) is het type niet lullen, maar poetsen. Geen ingewikkelde teksten of theorieën. “Ik ga altijd uit van mijn eigen jongens en wij spelen altijd en overal 4-4-2. Ik weet wat mijn jongens wel en niet kunnen. Daar moet je naar spelen. Praten over voetballen is een sport op zich geworden.” De trainer van de Dordtse vierdeklasser is trots op een jonge doelman uit de eigen jeugd, Giuseppe van der Ende die volgens hem al als een grote vent staat te keepen. Verder zegt hij dat OMC beschikt over twee spitsen die tot de beste twee aanvallers van Dordrecht behoren. Desondanks is scoren van OMC het grote euvel. Ook in de voorbereiding op het seizoen 2015-2016 schoot de selectie van Witman vaak letterlijk tekort. “Kijk, je kunt wel goede spitsen hebben, maar ze moeten wel bediend worden, want anders kunnen ze ook niets. We zullen daar in de eerste weken van het seizoen toch de nadruk op leggen. Een aanvaller moet bruikbare ballen krijgen, want anders kan je moeilijk iets van die jongens in de voorste linie verwachten.”

Witman verloor drie spelers in de transferperiode van het amateurvoetbal, waarvan een vaste keus. Maar daarvoor kreeg de Dordtse oefenmeester er zes terug. Zonder met de buidel te rammelen, want die is er niet bij OMC. Ook niet door beloften, want daar houdt Witman niet van. “Als je spelers toezeggingen doet in de trant van kom naar OMC, want jij wordt mijn nieuwe linker middenvelder, dan moet je dat ook waarmaken. Die zes jongens zijn voor mij naar deze vereniging gekomen, omdat ze weten wie ik ben en hoe ik de boel aanpak. Ik begin hier aan mijn vierde seizoen bij de club en heb nog een overeenkomst voor een vijfde. Mensen weten wel wat ze aan mij hebben.” Met zijn selectie wil de Dordtse oefenmeester in mei 2016 naar de derde klasse opklimmen. “Ik heb van het bestuur begrepen dat we bij de bovenste zes moeten eindigen om daarvoor in aanmerkingen komen. Dat moet lukken, al heb je zaken als blessures en schorsingen natuurlijk nooit in de hand. Bovendien ken ik de kwaliteit van alle clubs niet. Het schijnt dat Be Ready redelijk veel nieuwe spelers heeft gekregen, maar of ze nu een beter elftal hebben, durf ik niet te zeggen. We gaan het wel zien, we moeten toch tegen iedereen tweemaal spelen.”

Dat geldt trouwens ook voor de mogelijk verhuizing van OMC. Al of niet door de gemeente opgelegd. “Ja,” zucht Witman, “ik hoor natuurlijk ook wel verhalen, maar daar laat ik mij niet door leiden. Ik heb er toch geen invloed op. Daar hebben we het bestuur voor en die zijn er volop mee bezig. Ik hoor weleens wat, maar wacht rustig af.” Tot aan die tijd schikt de trainer zich in zijn lot en traint op een veld dat volgens hem met een paar regenbuien natuurlijk op zijn Dordts naar de gallemiezen. “Maar nogmaals, we doen het met de middelen die we bij OMC tot onze beschikking hebben. Dat geldt zowel voor de velden die we nu nog van de gemeente mogen gebruiken en de selectie waarover de beschikken. Ik bemoei mij met het voetballen en niet met de politiek. Als het bestuur naar mij toe komt en zegt dat we volgend jaar ergens anders spelen, dan neem ik aan dat ze daar goed over nagedacht hebben en de juiste beslissing hebben genomen. Ik ben trainer en laten we eerlijk zijn, het is maar voetballen. Zoals ik eerder al zei, het gaat er om wie de meeste doelpunten maakt.”

 

Lees meer over club: OMC
Lees meer over de spelers: