Uitgelicht: Jan van Doorn (DJS)

Uitgelicht: Jan van Doorn (DJS)

MIDDELHARNIS – Het was zaterdag een simpel eenregelig bericht dat vroeg om tekst en uitleg. “Geen fusie tussen De Jonge Spartaan en Flakkee.” DJS-voorzitter Jan van Doorn analyseert nuchter en helder dat er voorlopig geen sprake kan zijn van een aanstaand huwelijk. Dat laat volgens hem onverlet dat besturen wel in gesprek gaan, niet zozeer voor de toekomst, maar vooral over praktische zaken waar je als verenigingen beide mee te maken hebt. DJS groeit per seizoen, gelukkig met tientallen leden, en dat betekent dat we nu al te maken hebben met capaciteitsproblemen. Over hoe we dat samen met Flakkee kunnen oplossen, zijn we in gesprek. Goede contacten zijn dus nuttig zonder garantie over een fusie in de toekomst.”

De oud-wethouder is geen voor-, maar zeker ook geen tegenstander van een fusie tussen de beide clubs. “Ik draag geen verleden met mij mee. DJS is ontstaan vanuit Flakkee en daarom zitten er bij sommige leden nogal wat emoties. Veel emoties en daar is niets mis mee. We hadden dit onderwerp op de ledenvergadering in stemming kunnen brengen, maar de groep die er op tegen is, vertegenwoordigt een belangrijk deel van het kader. Dat hebben we zwaar laten wegen. We hebben naar de leden geluisterd en daar was de bijeenkomst voor. Een fusie moet je niet willen forceren, daar zijn we als bestuur ook niet op uit geweest. Ik heb geaccepteerd hoe diep bepaalde zaken hier zitten en hoe zwaar ze wegen.”

Van Doorn vervolgt. “We zijn met elkaar in gesprek geweest, hebben tegenstand geproefd bij een eventueel samengaan met Flakkee. Die duidelijkheid kan er maar zijn: op dat punt heb ik er wel een goed gevoel overgehouden. Een club bestaat uit leden en daar dien je als bestuur goed naar te luisteren. Dat hebben we gedaan en vervolgens het bestuur van Flakkee geïnformeerd. De tijd is nog niet rijp voor een weg die leidt tot een samengaan van beide verenigingen. Doordrukken is geen optie. De emoties vanuit het verleden spelen nog een te grote rol. Dat moet ik als voorzitter accepteren. Tegelijkertijd mag je van een bestuur verwachten dat ze een goede relatie onderhouden met andere clubs. Komt tijd, komt raad en wellicht een oplossing. Een fusie is geen moeten.”

Van Doorn is nu ruim twee maanden de opvolger van Govert Visser, welke door ziekte als voorzitter moest terugtreden. Vanaf 28 november is Van Doorn nu voorzitter, door de leden gekozen. “Ik heb de emoties vanuit het verleden niet aan den lijve ervaren. Dat is misschien ook maar beter in dit geval. Ik sta er blanco in en kan met iedereen praten. Tegelijkertijd moet ik die emoties bij de leden accepteren. Maar dat betekent ook dat ik van anderen verwacht open te staan voor argumenten en ontwikkelingen die juist wèl in de richting gaan van samenwerking. Ik snap dat het nu niet het momentum is. We hebben als bestuur van de club door de gesprekken met de collega’s van Flakkee de proloog geschreven van een boek dat nog moet worden geschreven. De tijd zal het leren.”