Uitgelicht: Hargasport

SCHIEDAM – Hargasport, in 2004 ontstaan uit een fusie tussen GTB, D.E.M.O.S en Schiedamse Boys komt maar niet van haar slechte imago af. Luttele maanden geleden was de zondagtak van de Schiedamse club al leidend voorwerp in de gestaakte wedstrijd tegen Pretoria. Hierbij werd Hargasport overigens vrijgesproken. Afgelopen zaterdag speelde hetzelfde scenario zich af in Kwintsheul, waar Hargasport al voor rust gedwongen de gang naar de kleedkamers moest maken. De vorig jaar aangestelde voorzitter Delano Pinas wil deze recente geschiedenis graag achter zich laten. Met het nieuwe bestuur heeft hij maar een missie, van Hargasport een mooie en gezonde vereniging maken.
 
Door: Mischa Keemink
 
In de 39-ste minuut van de wedstrijd tegen Quintus keren drie spelers van Hargasport zich verbaal tegen  scheidsrechter Den Hartog, dit als reactie op een vermeende racistische opmerking van de leidsman. Over de oorzaak en eventueel vonnis zal niet alleen de KNVB zich buigen, ook zal de rechterlijke macht een vinger in de pap hebben aangezien beide clubs en scheidsrechter Den Hartog de gang naar het politiebureau maakten om aangifte te doen. Quintus en scheidsrechter Den Hartog tegen Hargasport wegens mishandeling en Hargasport tegen de scheidsrechter wegens grove discriminatie.
 
Voorzitter Delano Pinas betreurt de gang van zaken: “Het is spijtig dat dit is gebeurd, het was een vriendelijke pot en we hadden ons al neergelegd bij de nederlaag totdat een van onze spelers een tweede gele kaart kreeg. Op dat moment werd er iets gezegd en ging het mis. We zullen nu het vonnis van de KNVB afwachten. Ik hoop dat er wordt gekeken naar de oorzaak van dit incident. Die jongens van mij reageren echt niet zomaar. Dat er iets is gezegd, lijkt mij duidelijk.”
 
Pinas, voetbaldier in hart en nieren, verruilde afgelopen voetbaljaargang noodgedwongen zijn plaats op het veld in voor een in de bestuurskamer. Dat Hargasport überhaupt behouden bleef voor het amateurvoetbal in de regio Rijnmond mag een klein wonder heten. “Na het opstappen van het vorige bestuur bleef de club met een grote restschuld zitten. Een faillissement lag op de loer. Samen met Omar Gokcen en erevoorzitter Jan Zwep hebben we vervolgens een plan gemaakt om de club er weer bovenop te helpen. Daarin zijn we inmiddels op de goede weg. Wel zijn wij ons er van bewust dat wij qua reputatie een grote inhaalslag moeten maken. We merken dat dit gegeven in wedstrijden tegen ons werkt. Het is daarom jammer dat we juist nu zo slecht in het nieuws komen, want er gebeuren een hoop goede dingen bij Hargasport.”
 
Met goede dingen bedoelt de preses de resultaten van beide eerste elftallen, zowel de zondag als de zaterdag strijdt dit jaar mee om promotie naar de derde klasse. Verder staat het plan in de steigers om volgend jaar de ontbrekende jeugdafdeling weer nieuw leven in te blazen en zijn er op dit moment tien seniorenteams actief  “Dit is ons eerste jaar met deze organisatie, we zien dit als een opstartjaar. We willen een gezonde club worden met als ledenbestand een goede afspiegeling van de samenleving waar een ieder zich thuisvoelt, buiten het sportieve vlak willen we ook op sociaal vlak een rol spelen. Hargasport moet weer uitstraling krijgen. En dat gaat lukken,” besluit de ambiteuze voorzitter.