Uitgelicht: Hans Kostense (Pelikaan)

Uitgelicht: Hans Kostense (Pelikaan)

Roze bril Kostense kleurt toekomst Pelikaan

DORDRECHT – Als voorzitter van het uit de eerste klasse gedegradeerde Pelikaan zegt Hans Kostense dat hij feitelijk nooit tevreden mag zijn. Maar als hij de Zwijndrechtse tweedeklasser zou moeten beoordelen, geeft hij grif toe dat met een roze bril te doen. De preses van de club, ingeklemd tussen buren Groote Lindt en ZBC’97, zegt dat een rentree naar de eerste klasse tot de prioriteiten behoort, maar niet het heilige doel is voor het seizoen 2016-2017.

Kostense behoort tot de steeds kleiner wordende groep van nuchtere voorzitter voor wie de belangrijkste bijzaak van het leven geen hoofdzaak dreigt te worden. De Rotterdammer verliest de realiteit niet uit het oog als hij over voetbal praat. Nuchter stelt hij trots te zijn op een hoofdmacht die voor driekwart uit spelers uit de eigen opleiding bestaat, maar dat een club die zijn selectie niet betaalt, het risico loopt om een sportieve stap terug te moeten doen. “Maar zeker niet van harte,” geeft Kostense direct aan. “Accepteren en leuk vinden zijn twee verschillende zaken,” aldus de preses van de club de Ron Tempelaar gewoon als trainer liet zitten. Het tekent de club die zich manifesteert in haar doelstellingen in de top 200 van beste jeugdopleidingen van ons land. Om die reden wordt de functie van voorzitter in november met goedkeuring van de leden ook in tweeën gesplitst.

Oud-voorzitter Pierre Korsius keert volgens plannen terug op sportpark Bakestein en gaat zich op het Pelidome meer bezighouden met voetbalzaken. Kostense gaat zich meer toeleggen op andere zaken die binnen de club spelen. Tot die tijd blijft hij de eerste man die in de tweede klasse zijn weg aan het vinden is. “Ik sprak tijdens een voorzitterscongres van de KNVB met de voorzitter van Klundert. Ook gedegradeerd, maar die moet dit seizoen voor alle tegenstanders naar Zeeland. Voor ons zijn het ook allemaal nieuwe clubs, maar in de regio. Maar ik kom voor het eerst weer in nieuwe bestuurskamers. En om heel eerlijk te zijn, valt mij de reactie van mensen dan op als ik iets over Pelikaan vertel. In vergelijking met andere verenigingen doen we het met 35/36 jeugdteams, vijftien senioren, twee meisjes en een vrouwenelftal nog niet zo slecht. Maar je moet het wel zien. Als je alles alleen maar afmeet aan het niveau van het eerste elftal heeft Pelikaan een stap teruggezet met de degradatie naar de tweede klasse.”

“Afgemeten aan wat clubs in de eerste klasse deden, was degradatie misschien niet eens zo verrassend, maar er is geen voorzitter te vinden die het leuk vindt om een stap terug te doen. Dus tevreden ben ik niet, maar over het geheel gezien gaat het goed met Pelikaan. We gaan nog meer inzetten op de opleiding van de eigen jeugd. Maar niet in te strakke kaders. Net als de KNVB zijn we voorstander om het plezier een veel belangrijkere rol te laten spelen bij de kleintjes. Kleinere velden, betekent minder lopen en meer voetballen. We zetten in op jeugd, hechtheid en doorstroming. Het kind en niet het voetbal komt centraal te staan. Dus is deze voorzitter tevreden? Met die rose bril op zeker. Dus, ja wel als het gaat om A-junioren die doorstromen naar de senioren. Daar scoren we aanzienlijk beter dan het gros in ons land. We hebben nu 900 leden en voor het eerst vrouwen en meisjes. Mensen blijven bij Pelikaan steeds meer hangen, maar dat zie je niet door naar de stand van het eerste elftal alleen te kijken,” aldus Kostense.

De preses van de Zwijndrechtse club besluit. “Maar we blijven in beweging en zijn nooit klaar. Door het splitsen van de functie van voorzitter hopen we in de toekomst beter in te kunnen spelen met Korsius op het product voetbal en met mij op andere zaken. We proberen de touwtjes in handen te houden om de volgende stappen voor de toekomst te maken. Een toekomst weer als eersteklasser. Ja, dat is onderdeel van de missie en visie.”

 

Lees meer over club: Pelikaan