Uitgelicht: Fred Koster (Dubbeldam)

Uitgelicht: Fred Koster (Dubbeldam)

DORDRECHT – Fred Koster heeft de mindere tijden van Dubbeldam zo bewust meegemaakt dat hij kan genieten van de hoogtijdagen van de club. De duo-oefenmeester van de zondagselectie mag zich zelfs een van de architecten noemen van de wederopstanding van de zwart-witten aan de Dordtse Schenkeldijk. Ook nu de club als debutant in de tweede klasse E naar de voorlaatste plaats is weggezakt.  “Vier jaar geleden stond Dubbeldam met een been in de vijfde klasse. Frans de Bruyn vroeg toen ik niet samen met zijn zoon de club wilde helpen. De rest van het verhaal is niet simpel, maar wel snel verteld. Met het gros van de jongens uit dat elftal spelen we dit seizoen in de tweede klasse E.”

Koster is na zijn pensionering de man die bijna dagelijks bij Dubbeldam te vinden is. De Dordtenaar traint er inmiddels ook de D- en A-jeugd plus de kabouters van vier tot zes jaar op woensdagmiddag. Een leven zonder voetballen is voor Koster ondenkbaar. Zijn weekenden worden er mee gevuld en hij zou niet anders willen. “De club is terug op het niveau waar Gradus Roeland ze had gebracht.  Daarna volgde een vrije val die bijna in de vijfde klasse ophield. Ik ben blij dat ik iets aan de wederopstanding heb kunnen bijdragen,” aldus Koster op zijn bescheiden toon. Samen met Roy de Bruyn is hij verantwoordelijk voor het succes van de hoofdmacht, nadat hij oorspronkelijk achttien jaar bij Hardinxveld had getraind. Inmiddels is er in Dordrecht door het succes veel ten goede veranderd. De organisatie bij Dubbeldam staat beter, spelers krijgen een kledingpakket en vorig seizoen trok de selectie en tweede elftal met vijftig personen in de winterstop voor het eerst naar Spanje voor een trainingskamp.

Het voetballeven lacht Dubbeldam weer breed toe. “Natuurlijk valt succes op en helpt dat bij de keuzes die spelers maken. Dubbeldam stond al bekend als een club waar het gezellig is. Maar die gezelligheid gekoppeld aan het niveau van de tweede klasse maakt dat spelers makkelijk voor de club kiezen. Daardoor kunnen wij de kloof tussen het twee en eerste elftal verkleinen. Ook omdat we goede A-jeugd gaan inpassen. In Dennis Wols hebben we bovendien een goede trainer voor het tweede elftal gevonden. Dus werken Roy de Bruyn en ik nu in een soort van driemanschap met hem samen. Wij kennen geen hiërarchie en dat blijkt nog te werken ook. Goed samenwerken kan niet alleen aan de resultaten worden afgemeten,” aldus Koster.

Volgens de trainer is Dubbeldam na een jaar in de derde klasse opnieuw met een ontdekkingsreis begonnen. “Ook In de tweede klasse moeten we niets en gaan we weer zien hoe het afloopt. We hebben er weliswaar vijf goede spelers bij gekregen. Dan zie je wat succes doet, want ze moeten bij deze club het doen voor een broodjes kaas en twee consumptiebonnen. Wij zijn blij met de vijf nieuwe spelers, maar hebben inmiddels pijn in ons hoofd van de vele blessures in het begin van het seizoen. We zijn begonnen aan de competitie in de wetenschap dat een half elftal in de ziekenboeg verbleef. We konden nog niet zo lang geleden zeggen dat we over een brede selectie beschikten, maar breed is door alle blessures gewoon mager geworden. Erg is sprake van wel erg veel tegenspoed. Nu weer Sjors Volder die minstens een maand in het gips zit door een gebroken middenvoetsbeentje. Er lijkt geen einde aan de lijst met blessure te komen. Maar ook daar zullen we ons bovenuit moeten knokken als we ons willen handhaven.”

Koster besluit: “We kenden alleen Gilze dat achter ons was gepromoveerd uit de derde naar de tweede klasse. Verder is het net als in het eerste jaar derde klasse pas rond de winterstop kunnen inschatten wat er mogelijk is als we tegen de meeste clubs hebben gespeeld. Belangrijk is dat Dubbeldam weer terug is in de tweede klasse. Sneller dan gedacht. Nu nog zorgen dat we er blijven. Ondanks de blessures zullen er moeten staan.”

 

Lees meer over club: Dubbeldam
Lees meer over de spelers: