Uitgelicht: Frank Zwakhals (RCD)

Uitgelicht: Frank Zwakhals (RCD)

DORDRECHT – Het kan bij het overzicht van de overschrijvingen in het amateurvoetbal feitelijk elk jaar blind worden ingevuld. RCD, gekomen niemand en vertrokken niemand. Voorspelbaarheid ten top. Het profiel van een familieclub waar nooit veel verandert. Ook trainer Frank Zwakhals bleef in Dordrecht aan, waardoor alles bij het oude bleef. Inclusief de voorspelling voor aanvang van het seizoen. Wat wel veranderde was het sportieve resultaat. RCD veroverde afgelopen zondag vrij onverwacht de eerste periodetitel in de vierde klasse van de afdeling Zuid.

“Zwakhals kan worden geplaatst in het lijstje van Jack van den Berg, Richard Mank en Robert Verbeek. Broodtrainers in het amateurvoetbal. Oefenmeesters die voor hun inkomen afhankelijk zijn van het werken bij clubs uit het amateurvoetbal. Op voormalig FC Dordrecht-trainer Verbeek na, die alleen VOC in Rotterdam onder zijn hoede heeft. “Ik vind het prachtig om op deze manier met voetbal bezig te zijn. En als de trainingsavonden op elkaar af te stemmen zijn, neem ik aan dat een club er ook geen bezwaar tegen heeft. Van den Berg heeft ASWH en IFC zondag en ik RCD op zondag en IFC op zaterdag. Wij doen allemaal ons werk, maar niet als bijzaak, maar als beroep. Ik vind het persoonlijk geweldig om dagelijks met mijn sport bezig te zijn. Voetbal is mijn passie en ik kan bij IFC en RCD de hele dag doen wat ik leuk vind. Wie kan dat nou allemaal zeggen.”

De 29-jarige inwoner van Dordrecht typeert zichzelf als iemand dat altijd alles voor het voetbal opzij heeft gezet. “En eigenlijk nog steeds. Ik heb altijd veel voor mijn sport gelaten. En nog steeds ga ik op vrijdag- en zaterdagavond niet weg, omdat ik de volgende dag fit aan de voorbereiding van een wedstrijd met mijn groep wil beginnen. Ik vind ook dat een trainer die geen werkdag van negen tot zes heeft, zijn werk beter kan voorbereiden. Maar dat is mijn mening. Het gros van de collega’s heeft immers een reguliere baan en doet het amateurvoetbal erbij. Voor mij zijn RCD en IFC mijn werkgevers. Daar probeer ik elke dag het beste voor te geven.” De oud-speler van Stadspolders (nu GSC/ODS), FC Dordrecht, DFC en IFC na drie jaar geleden afscheid van het voetballen na maar liefst acht knieoperaties. Vijf links en drie rechts. “Ik ben toen bij RCD begonnen en via de jeugd en assistent van Jack van den Berg op de zondag bij IFC trainer van de zaterdag geworden. Ik vind het echt geweldig. Na een seizoen snak ik na iedereen even naar een periode zonder voetballen, maar na twee weken begint het al weer te kriebelen. Ik ben en blijf een voetbaldier. Honger naar de bal.”

De werkdag van Zwakhals begint normaal gesproken in de sportschool, omdat hij niet zonder lichaamsbeweging kan. “Anders word ik echt gek. Daarna duik ik mijn kantoor in en ben ik met van alles voor RCD en IFC bezig. Trainingsschema’s, oefenstof, overleg met de medische staf en tal van andere zaken. Ik heb er echt een dagtaak aan.” De oefenmeester typeert Racing Club Dordrecht als een warme familieclub waar mensen zich thuis voelen. “Spelers die hier komen spelen, blijven er doorgaans hangen. Bij RCD is het voor een trainer is het prettig werken. Misschien wat voorspelbaar, maar ik kan het wel waarderen als mensen loyaal zijn aan een vereniging en niet na een seizoen weer vertrokken zijn. Ik ben graag begonnen aan mijn tweede seizoen, want als ik eerlijk ben streef ik altijd naar het hoogste. Maar hecht ik ook waarde aan de band die mensen hier met elkaar hebben. Dat maakt de periodetitel zo speciaal.”

Lees meer over club: RCD
Lees meer over de spelers: