Uitgelicht: Egon Bergmans (SC Emma)

Uitgelicht: Egon Bergmans (SC Emma)

ROTTERDAM – Hij had niet direct ambities, maar leuk vond Egon Bermans trainen wel. Daarom nam hij bij Sportclub Emma de F-jeugd onder zijn hoede toen zijn zoon Tim bij de club aan de Reeweg lid werd. Het typisch verhaal van een voetbalvader die uiteindelijk in de dug-out terecht komt. Als trainer van inmiddels de A-jeugd van de rood-blauwen kreeg de Dordtse transportplanner de vraag of hij niet het diploma wilde halen, om zodoende door te schuiven als de vervanger van de naar EBOH vertrokken Hoessin Jouhri.

Of hij op de KNVB-cursus veel heeft opgestoken, wordt door Bergmans even lachend als luchtig beantwoord. De stand op de ranglijst gaat dat aantonen. Er wordt in het begin veel nadruk gelegd op de communicatie met spelers. Ik moet toegeven dat praten met senioren minder makkelijk gaat dan met jeugd. Tot de C-tjes zijn ze redelijk goed te kneden en daarna wordt het al lastiger. Bij de senioren heeft iedereen een mening, dus daar moet je weer anders mee om gaan dan met jeugd. Maar ik vind het tot op heden hartstikke leuk. Het gaat om het plezier dat we met elkaar beleven. Natuurlijk draagt winnen daar aan bij, maar het is bij Sportclub Emma niet alleen leuk, als we hebben gewonnen. Wij willen dat mensen bij deze club lekker spelen, plezier hebben, mensen ontmoeten en op maandag weer zonder zorgen en problemen naar hun werk kunnen. Dat gegeven is namelijk ook wat waard.”

Bergmans speelde zelf als libero in Rotterdam bij Voorwaarts, EDS (inmiddels AGE) en Xerxes. Twintig jaar geleden ontmoette hij zijn vrouw en verhuisde hij naar Dordrecht. Hij maakte zijn rentree op de amateurvelden toen zijn zoon zeven jaar geleden tegen een bal begon te schoppen. “Het klassieke verhaal van de voetbalvader, maar ik heb vooral teams getraind waarin hij niet speelde.” De manier van werken van Bergmans viel in eigen gelederen dermate op, dat het bestuur hem polste van intern door te schuiven naar het vlaggenschip van de Dordtse vierdeklasser. “Dat vond ik leuk om te horen en ik vind het leuk om te doen. Ik denk dat ik een goed duo vorm met Andre Aantjes. Ik ben iemand die de teamgeest probeert te stimuleren. Een teamtrainer. Mijn assistent is in sommige gevallen wat duidelijker dan ik. Dat kan af en toe ook geen kwaad, maar zo vullen we elkaar aan.”

Alhoewel de rood-blauwen op papier sterker zijn dan in het seizoen 2014-2015, waagt Bergmans zich niet aan spannende voorspellingen. “Je hebt het vorig seizoen gezien toen Sportclub Emma tot aan de winterstop er goed voor stond, maar na de kerst klapte het in elkaar. Presteren is ook afhankelijk van blessures en schorsingen. Maar als we daar van verstoken blijven kan Sportclub Emma bij de beste vijf, zes club van de afdeling mee. Het probleem bij deze club is dat er een aanzienlijk gat zit tussen het eerste en tweede elftal. Er moeten dus niet veel gekke dingen gebeuren, want anders komen we in personele problemen. Maar gelukkig hangt ons leven er niet vanaf,” relativeert de oefenmeester direct lachend.

Bergmans besluit: “Ik ervaar Sportclub Emma als een hele prettige vereniging met een groot familiegevoel. Saamhorigheid is misschien wel het beste woord. Van voorzitter tot materiaalman, alles hoort bij elkaar en hangt aan elkaar. Natuurlijk is winnen en succes leuk, maar het is bij deze club geen voorwaarde om het dan pas leuk met elkaar te hebben. Dat vind ik misschien nog wel de belangrijkste reden waarom ik mij bij Sportclub Emma zo thuis voel. Als vader, voetbalvader en nu ook als trainer van de selectie. Er is eigenlijk in al die jaren niets veranderd. Het is misschien zelfs wel leuker geworden. Dat zegt iets over de vereniging.”

Lees meer over club: SC Emma