Uitgelicht: Egon Bergmans (SC Emma)

Uitgelicht: Egon Bergmans (SC Emma)

ROTTERDAM – Als hij heel eerlijk is, twijfelt Egon Bergmans aan het nut van een trainingskamp. De trainer van Sportclub Emma begon aan de winterstop als de nummer vier van de ranglijst op een overbrugbare afstand van leider RCD. Maar nadat de Dordtse club Spanje had bezocht werden de overwinningen en punten schaars en moesten de rood-blauwen zelfs nog tegen degradatie vechten. “Ik doe daarom geen prognose meer. Ik heb als trainer een spoedcursus levenswijsheid gehad en waag mij er niet zo snel meer aan. Ik weet het binnen een seizoen om kan slaan en probeer dat in mijn tweede jaar bij SC Emma boven alles te voorkomen.”

Er moeten dingen volgens Bergmans gaan veranderen, maar nog voordat er in competitieverband ook maar een bal werd getrapt was er aan de Reeweg in Dordrecht al heel veel veranderd. SC Emma zag na een bewogen seizoen alle Dordtse tegenstanders die de afdeling kleur gaven verdwijnen. Kampioen RCD naar de derde klasse en degradanten SSW en OMC naar het vijfde niveau. Wat rest is een compleet Brabantse afdeling. “Ja, jammer natuurlijk, want de Dordtse derby’s gaven het seizoen natuurlijk kleur. Die wedstrijden trokken extra mensen en zorgden voor meer sfeer plus aandacht van de media. Dat zijn we allemaal kwijt. Er gaan weinig mensen van de club mee naar een tegenstander in Brabant en die clubs brengen ook amper toeschouwers mee naar Dordrecht. Hopelijk wordt het geen al te anoniem seizoen op deze manier.”

En Bergmans twijfelt dus ook over het plannen van een trainingskamp. “Voor de Kerst stonden we drie punten van de koploper af, maar na de jaarwisselingen en het trainingskamp in Valencia hebben we nog maar zes punten behaald. Ik zeg niet dat het door het trainingskamp komt, maar opvallend is het gegeven wel,” aldus de oefenmeester die zijn selectie kon uitbreiden met acht spelers van Oranje Wit, SSW, RCD, Kocatepe, Dubbeldam en vier uit de eigen jeugd. “Een absolute zegen voor de manier van werken,” aldus de Dordtse trainer. “Met een kleine selectie, moet je eigenlijk alleen maar accepteren. Je moet dan feitelijk een olifantshuid hebben, want voetbal wordt anders beleefd dan toen ik nog zelf speelde. Er wordt veel makkelijker over gedacht en een training over slaan is geen uitzondering. Maar als je geen alternatieven hebt, kan je niets anders dan dat accepteren. Soms knarsetandend, maar wat moet je anders. Als je zoals SC Emma alleen consumptiebonnen hebt te vergeven, reken je nergens op, maar deze uitbreiding zorgt voor een brede selectie en dus een volle dug-out. Als trainer kan je dan eindelijk een zeggen dat niet trainen ook niet spelen is.”

En als hij met deze veel bredere selectie dan toch een prognose moet doen, antwoordt Bergmans voorzichtig met het linker rijtje. “Er zijn weer nieuw clubs bijgekomen die ik niet ken, maar die, als ik heel eerlijk ben ook minder aanspreken dan RCD, OMC of SSW. Maar goed we doen het er mee. We zouden met Sportclub Emma graag naar de derde klasse op willen klimmen, maar niet ten koste van alles. De club wil haar eigen identiteit graag behouden en dat vind ik alleen maar verstandig. Nieuwe spelers zijn altijd welkom, maar ze moeten voor SC Emma kiezen. Wij gaan ze niet met geld lokken,” aldus Bergmans. De trainer zag overigens een gezichtsbepalend persoon uit zijn staf verdwijnen. Keeperstrainer en voormalig doelman Lawrence Kuijs stopte bij de club door drukke werkzaamheden. “Bij een amateurclub ben je als trainer eigenlijk nooit klaar. Jammer dat Kuijs moest stoppen, maar voetballen bij SC Emma is nu eenmaal bijzaak.”

Lees meer over club: SC Emma