Uitgelicht: Egbert Hadders

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Hij is de ongekroonde koning van de scheidsrechterswereld in het Rijnmond-gebied. Ooit was hij zelf actief op de velden, maar lichamelijk ongemak zorgde er voor dat hij noodgedwongen moest stoppen met zijn hobby. Inmiddels is Egbert Hadders de drijvende kracht achter de database voor arbiters in het amateurvoetbal: scheidsrechter op maat. De naam van de kleine Capellenaar wordt in de regio West 2 en Zuid 1 door de mannen in het zwart met hoofdletters geschreven.

Een leven zonder fluit, vlag en voetbal is voor Hadders (foto in zwarte tenue midden) feitelijk niet denkbaar. Hij is consul voor de velden in Capelle aan den Ijssel. Hij ontvangt en begeleidt de arbiters bij Topklasser Capelle en staat aan de basis voor het vlekkeloos verlopen van diverse toernooi en vriendschappelijke wedstrijden. Er gaat feitelijk geen dag voorbij of Hadders is bezig met zijn hobby die redelijk uit de hand is gelopen. “Op een prettige manier,” lacht hij. “Ik vind het leuk, dus dan tel je geen uren. Het is nooit een plan geweest om een database met meer dan 300 scheidsrechters te beheren. Het is mij een beetje overkomen. Ik ben zeven jaar geleden op verzoek van wat clubs uit de omgeving van Capelle aan den IJssel begonnen met het regelen van arbiters voor vriendschappelijke wedstrijden en toernooi. Daarna heeft de telefoon nooit meer stil gestaan.”

Hadders is verantwoordelijk voor de arbitrale bezetting van onder meer de Regio Rijnmond Cup, Coen Moulijn Memorial Cup, Omroep Brabant Cup, het sterk bezette internationale Pinkstertoernooi van CVV Zwervers en tal van andere grote en kleine een- of meerdaagse evenementen. De hoeveelheid werk maakt in een oogopslag duidelijk dat de Capellenaar kortgeleden van de KNVB terecht de zilveren waarderingsspeld ontving. “Waardering voor je werk is altijd prettig. Want laten we eerlijk zijn, er wordt vaak geklaagd en gescholden op de mannen in het zwart, maar wedstrijden zonder arbiters worden een probleem. Het amateurvoetbal zou alleen al om die reden zuiniger moeten zijn op de mensen die hun vrije tijd offeren voor de hobby van 22 andere mensen,” aldus Hadders.

Tijdens het vraaggesprek wordt Hadders gebeld. Of hij op korte termijn nog een arbiter kan regelen voor een vereniging. De Capellenaar stelt de beller gerust. Kan niet, bestaat niet bij hem. “Het is soms wel eens lastig. Soms wel eens moeilijk, maar we slagen er altijd in om wedstrijden met een arbiter doorgang te laten vinden. Je kunt twee clubs toch niet naar huis sturen, omdat er geen scheidsrechter beschikbaar was.” Inmiddels bevat zijn database meer dan 300 namen en krijgt Hadders hulp van Ron Karremans en Remco van der Hul. De laatste doet de administratie en Karremans vervult de functie van adviseur. Allemaal op vrijwillige basis. “Een scheidsrechter krijgt een vergoeding voor het leiden van een oefenwedstrijd, maar wij doen het allemaal voor niets. De waardering is belangrijk. Daar kan ik de bakker niet van betalen, maar daar is het mij ook niet om te doen.”

Hadders zorgt bovendien goed voor zijn eigen scheidsrechters. “Voor de Regio Rijnmond Cup en Coen Moulijn Memorial Cup krijgen de arbiters bijvoorbeeld een tenue vanuit de organisatie. Dan hoef je scheidsrechters bijna niet meer te vragen of ze mee willen doen. Dan hebben we de datum van het toernooi of de speeldagen al bij aanvang van het seizoen in de agenda staan.” De glimlach van de werknemer van het Krimpense bedrijf Alewijnse verraadt zijn tevredenheid. “Nogmaals ik het nooit het idee dat dit ooit zo groot zou worden, maar nu iedereen je weet te vinden om een scheidsrechter te regelen voor een vriendschappelijke wedstrijd is het prachtig dat het zo goed loopt,” aldus Hadders.

De Capellenaar ziet zichzelf overigens niet als concurrent van de KNVB.  “Nee, natuurlijk niet. Er is maar een bond en die doet de competitie. Wij doen alleen toernooi en oefenduels. Er is een duidelijke scheiding. Dat houden we zo. Ik zou er niet eens meer werk bij kunnen houden.” De telefoon gaat weer. Een scheidsrechter informeert bij Hadders of hij toevallig nog een wedstrijd voor hem heeft. Hadders lacht met een knipoog. “Iemand uit groep 1. De top in de regio. Belt of ik hem kan helpen. Dat vind ik mooi.”