Uitgelicht: Danny Buijs

Uitgelicht: Danny Buijs

ALBLASSERDAM – Op de avond van FC Groningen – FC Twente vroegen de zoon van Danny Buijs op de bank voor de televisie voor welke van de twee clubs hun vader was. De inwoner van Alblasserdam iet zijn hart spreken en sprak op de van hem bekende eerlijke manier dat hij voor zijn oude club was. Dus FC Groningen. Het is een club uit de lijst van Buijs, waarop ook Feyenoord, ADO Den Haag, het Schotse Kilmarnock en Sparta staan. Een lijst die overigens niet meer verder wordt uitgebreid. Op een leeftijd van 31 jaar heeft de inmiddels bij Kozakken Boys in de Topklasse aangekomen middenvelder besloten om voor een toekomst als trainer te kiezen.

“ Ik bij Kozakken Boys gaan spelen met het idee dat ik daar op een goed niveau actief was en fit kon blijven mocht er zich een club voor mij melden,” aldus Buijs. Maar de juiste werkgever zat er voor de middenvelder niet tussen. “Ik wilde graag naar Australië of Amerika, landen waar ik mijn gezien mee naar toe kon nemen. Maar de aanbiedingen kwamen uit het Oostblok en uit landen waar ik zelf al niet heen wilde, laat staan met mijn vrouw en kinderen. Kijk als je een topper ben ga je daar veel geld ophalen. Dan zijn de voorwaarden extreem goed. Maar voor spelers als Buijs zijn het geen hele grote bedragen. Bovendien ken ik voldoende spelers die er heen gingen, maar zonder geld terug kwamen, omdat de salarissen niet werden betaald. Daar had ik om eerlijk te zijn geen trek in.”

In oktober 2013 hakte de speler uit de opleiding van Feyenoord de knoop door en meldde zich als ex-prof met meer dan 75 duels in het betaalde voetbal aan voor de Oefenmeester TC 2-cursus. De voetballer is op weg om ex-voetballer te worden toen het bestuur van Kozakken Boys besloot om hem samen met de huidige assistent-trainer ton Cornelisse aan te wijzen als opvolger van de IJsselmeervogels vertrekkende Dogan Cornelle. 31 en inmiddels definitief ex-prof. “Het was een goed moment om zaken op een rijtje te zetten. Daar komt bij dat ik het bij Kozakken Boys uitstekende naar mijn zin heb en de ambiance in de Topklasse beter vind dan in de Jupiler League. Toen het bestuur met het voorstel kwam om volgend seizoen samen met Cornellise voor de groep te gaan staan was het eigenlijk allemaal snel beslist. Dit is ook de beste keuze voor het gezin.”

Buijs nam het besluit ook omdat hij zich op sportpark De Zwaaier kan terugvallen op ervaren mensen uit de technische commissie van Kozakken Boys als Cees Spaan en Teus Blokland. “Uiteindelijk ben ik toch onervaren in deze functie en dan is het prettig om op goede krachten te kunnen steunen. Ik heb in mijn loopbaan veel trainers bij veel clubs meegemaakt en van iedereen iets opgestoken. Het is een cliche, maar wel waar. Ik ben een product van die periode en zal mij als trainer moeten ontwikkelen. Eerst maar eens TC 2 halen en dan toegelaten worden tot TC 1. Er is nog zat te winnen. Ik sta aan het begin van een nieuwe loopbaan,” aldus Buijs.