Uitgelicht: CION

Uitgelicht: CION

VLAARDINGEN – CION Vlaardingen, Galliërs aan de Maas

door Mischa Keemink

Tegenwoordig is het schering en inslag: gemaand door gemeentes op zoek naar grond of een afnemend ledenbestand zijn voetbalclubs steeds meer  genoodzaakt een gedwongen  huwelijk aan te gaan. De fusieverenigingen die daaruit ontstaan verhuizen vaak naar Multi complexen ver buiten de oorspronkelijke vestigingsadressen om daar te transformeren tot grote sportclubs waar de ziel en historie van de samengesmolten verenigingen vaak niet meer in te herkennen is. In het hedendaagse fusiegeweld is CION Vlaardingen een opvallende uitzondering. Deze oervlaardingse vereniging bewijst al meer dan 50 jaar dat saamhorigheid leidt tot grootse daden.

C.I.O.N is een van de vele clubs die na de oorlog vanuit een bedrijf zijn ontstaan. In het geval van CION was dit oliemaatschappij Chevron ( Chevron is onze naam). Oorspronkelijk heette de club Red Stars, naar de rode ster in het logo en de vlaggen van de Caltex-benzinestations. Later werd Chevron overgenomen door Texaco en verbrak de relatie. Wat overbleef was CION als naam, zonder de puntjes maar als begrip in de regio.

Wat opvalt bij de Vlaardingers is die enorme gedrevenheid die de club uitstraalt. Waar veel clubs kampen met een groot vrijwilligersgebrek zijn de CION leden altijd bereid om elkaar en de club te helpen, het betalen van contributie is een vanzelfsprekendheid en financieel zijn ze kerngezond. Het credo van de club: “groot geworden door klein te blijven” past ze als een jas. De saamhorigheid en fanatisme komt het meest tot uiting wanneer er gestreden wordt om het Vlaardings kampioenschap. “Waar dit vandaan komt weet ik ook niet precies, maar een feit is dat als wij tegen clubs spelen die uitstralen dat ze alles goed voor elkaar hebben, vinden dat ze hoger (moeten) spelen of vinden dat ze beter zijn, wij het best presteren,” aldus clubman Dennis Vuijk. Deze Mentaliteit bracht ze als relatieve kleine club twee keer het kampioenschap van Vlaardingen, de eerste keer door het grote Fortuna VL in de finale met 1-0 te verslaan. De uitslag was historisch gezien een geweldig resultaat, maar de aankomst per helikopter op het hoofdveld van gastheer Zwaluwen maakte deze dag Legendarisch.

Al vele jaren is hun onderkomen, genaamd het CIONDROOM een bijna niet te nemen vesting. De fanatieke aanhang schroomt er niet voor om de fakkels ter hand te nemen om zo voor een geweldige sfeer te zorgen. Het knusse complex, gelegen aan de Marathonweg in de Vlaardingse volksbuurt de westwijk, ademt voetbal zoals het bedoeld is. De knusse kantine, op wedstrijddagen van het eerste, nokvol met gelijkgestemden laat je denken dat je bij een wedstrijd uit de lagere divisies van het Engelse voetbal bent beland.

De Vlaardingers pendelden vele jaren tussen derde en vierde klasse, en ondanks dat er bij CION  geen cent wordt betaald “bij CION spelen kost alleen maar geld,” waren ze  twee keer dicht bij promotie naar de tweede klasse: In het seizoen 1997/1998 werd voor maar liefst 1500 toeschouwers in een wedstrijd met een knotsgek einde maar nipt van Zuidland verloren. Ruim 12 jaar later,in seizoen 2011/20012, zou CION opnieuw een kans krijgen om historie te schrijven. Op het eigen CIONDROOM, wat omgetoverd was tot een waar festival terrein, strandde het elftal van toenmalig trainer Han van Leeuwen ook nu in het zicht van de haven.

Maar net als de meeste verenigingen lijken nu ook de Galliërs uit de haringstad te maken te krijgen met de gemeentelijke  dadendrang , en zullen de CIONleden hun thuishonk na jaren van getouwtrek ook moeten verlaten. In eerste instantie zouden de Vlaardingers in de winterstop al intrekken bij stadsgenoot DVO ’32, enkele honderden meters verderop,  maar afgelopen maand hebben ze alsnog uitstel gekregen tot het einde van deze voetbaljaargang. Als het goed is zullen ze dit doen als derde klasser. Het team van trainer John van Leeuwen vecht tegen degradatie, maar met behulp van de fanatieke aanhang zal dit ongetwijfeld weer goed komen.

Wanneer CION over 4 maanden daadwerkelijk zal moeten verhuizen naar hun nieuwe onderkomen moet een ding duidelijk zijn: laat bij het nieuwe onderkomen in geen geval kunstgras aanleggen, want kunstgras en fakkels gaan niet samen. CION hoort op gras, slidings op echt zompig  gras…. in de miezerregen, dat is CION!