Uitgelicht: Cecilio Lopes

Uitgelicht: Cecilio Lopes

ROTTERDAM – nadat hij vlak voor het vertrek met de toenmalige winnaar van de Regio Rijnmond Cup, Capelle, naar het trainingskamp in de Spaanse badplaats Fuengirola zijn achillespees scheurde, werd het stil rondom Cecilio Lopes. De gewezen prof verdween feitelijk in de anonimiteit. Maar zelf voelde hij zich buiten de schijnwerpers prettig en besteedde zijn aandacht aan nieuwe carrière. De ex-spits van FC Dordrecht, Sparta en nog een handvol clubs richt zich op het coachen van mensen. “Ik coach mensen bij de manier waarop ze in het leven staan of willen komen te staan. Om zichzelf te vinden en hun ego minder centraal te laten staan.”

Het zijn twee totaal verschillende werelden. De ex-prof in de harde wereld van het betaalde voetbal die nu beweegt in de spirituele wereld. Lopes snapt dat veel mensen de transformatie niet kunnen voorstellen. “Het zijn bijna twee uitersten, maar mensen die mij goed kennen, weten dat ik hier eigenlijk al mijn hele leven mee bezig ben. Voetbal is een andere wereld, dit is een levenswijze. Dat is nadat ik bij Capelle voor het laatst tegen een bal heb getrapt. Dit heeft er bij mij altijd ingezeten. Ik geef er nu alleen meer gehoor en invulling aan en voel mij er goed bij dat ik dit kan doen. Voor mijzelf en voor andere mensen.” Lopes die in de jeugd van HOV begon, heeft nog geen eigen praktijk, maar wel een visie op de toekomst. De voormalige goaltjesdief zou graag met andere mensen een spiritueel centrum openen. “De plannen daarvoor krijgen steeds meer vorm. Tot die tijd bezoek ik mensen thuis en sta ik op beurzen. Ja, inderdaad paranormale beurzen.”

Het verhaal van Lopes voelt nog steeds vreemd aan. De harde spits in een zachte, zweverige wereld. Toch is de 36-jarige ex-prof duidelijk over de toekomst. “We zijn discreet over wie er bij ons komt, maar je zou verbaasd zijn welke mensen zich graag verder verdiepen. Net als ik dat zelf ook nog steeds doe. In deze wereld heeft het ego de laatste jaren veel en te veel overheerst. Mensen zijn zich gelukkig steeds meer bewuster van de spirituele kant en gaan daar naar op zoek. Hart en ziel boven ego. Daar helpen wij ze bij. Het leven is te veel gebaseerd geweest op ik ben wat ik heb of doe. Dat is mensen tegen gedaan in deze snelle consumptieve, materialistische wereld. Mensen gaan gelukkig meer naar binnen kijken en beseffen dat geluk niet alleen afhankelijk is wat je hebt. Hoe raar dat misschien ook mag klinken, daar was ik altijd al mee bezig. Ik snap dat mensen dat niet achter een oud-prof zoeken, maar ik heb altijd gevonden dat er belangrijkere zaken waren dan doelpunten scoren en geld verdienen.”

“Er is meer dan wij zien. Dat mag ik overbrengen en dat is fantastisch werk. Steeds meer mensen gaan op zoek naar die spirituele wereld en wij geven handreikingen daarvoor. Op beurzen, maar ook in alle rust bij mensen thuis,” aldus Lopes. De voormalige aanvaller is geen therapeut, maar noemt zichzelf ook niet zo. “Ik ben een leraar. Heel down to earth. Ik geeft mensen extra informatie om een andere kant van zichzelf te leren zien en voel mij daar fantastisch bij. Zeker als dat mensen gelukkiger en vrijer maakt. Deze wereld heeft zo veel meer te bieden, maar je moet wel bereid zijn om het te zien. Inzicht zorgt voor verruiming.” Ondanks dat hij na zijn herstelde achillespees nog aanbieden kreeg om in het amateurvoetbal verder te gaan, heeft Lopes zijn toekomst ingevuld zonder voetbal.

“Ik vond het spelletje fantastisch en was altijd bezig met de andere mensen in mijn team, maar het voetballen is een afgesloten hoofdstuk. Ik ben voor mijn gevoel rijker met de stappen die ik op dit moment zet. We zijn bezig met een website en er moet op den duur met andere coaches een eigen centrum komen. Als mensen nu met mij in contact willen komen, kan dat via Facebook of beurzen. Straks een centrum met een bordje op de deur: Cecilio Lopes coach. Ik snap dat mensen daar aan moeten wennen, maar voor mij is het inmiddels het volgende hoofdstuk in mijn leven. En ik voel mij er uitstekend bij.”

 

Lees meer over de spelers: