Uitgelicht: Bert Kamp (TransvaliaZW)

Uitgelicht: Bert Kamp (TransvaliaZW)

ROTTERDAM – Hij is boos, verontwaardigd, teleurgesteld en verdrietig tegelijk. Bert Kamp, trainer van zowel de zaterdag- als zondagafdeling van TransvaliaZW is nog steeds niet over de klap heen die de KNVB de oefenmeester en de Rotterdamse derdeklasser anderhalve week geleden bezorgde. De nummer tien van de rangschikking werd niet toegelaten tot de nacompetitie in het zaterdagvoetbal en kreeg in plaats daarvan als straf een gedwongen degradatie naar de vierde klasse opgelegd. De aanleiding het op het formulier zetten van een 40-jarige speler van het derde zondagelftal. “Man, ik was en ben er nog steeds compleet door van de kaart. Hoe kan de voetbalbond een club nou zoiets aandoen,” aldus Kamp.

Thuis in de Rotterdamse wijk Beverwaard doet Kamp aan de eettafel zijn verhaal. Gezeten naar de computers om mails voor te toveren en met een vuistdik dossier doet de oefenmeester zijn relaas. De verontwaardiging over de handelswijze van de KNVB klinkt nog steeds door in zijn stem. Het gaat Kamp nog niet eens zo zeer over goed en fout als wel over de manier waarop de bond TransvaliaZW heeft behandeld. “Wij zijn als vereniging niet eens gehoord. Er is een klacht ingediend bij de KNVB en die is in behandeling genomen en vervolgens is er uitspraak gedaan. Klaar, over. Natuurlijk hebben we een idee wie de klacht tegen TransvaliaZW heeft ingediend, maar dat mag, dus daar zal ik niets over zeggen. Natuurlijk heb ik daar wel een mening over, maar die houd ik fatsoenshalve voor mij. Wat mij dwars zit is de manier waarop er met de club is omgegaan en het feit dat het systeem van de KNVB, Sportlink, niet werkt,” aldus Kamp.

Wat is precies het geval. In geval van nood deed Kamp voor de zaterdag een beroep op een 40-jarige speler van het derde zondagelftal om in geval van nood zich beschikbaar te stellen voor de hoofdmacht van de zaterdag. “Wij zijn geen grote club, betalen niet, dus dan ben je als trainer blij dat een echte clubman zich bereid verklaart om zaterdag op de bank te komen zitten in geval van nood. Want let, op we hebben een straf gekregen voor iemand die op het wedstrijdformulier heeft gestaan, maar niet heeft meegedaan. We hebben Van Persie niet illegaal opgesteld, want dat doet de straf vermoeden. Een 40-jarige clubman heeft zes maal op het formulier gestaan en in de dug-out gezeten in geval van nood. 14 december 2013 was de eerste keer en in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Westlandia voor de zesde en laatste keer.”

“In dat duel heeft iemand gehoord dat de bewuste man in de dug-out zat. Vraag niet hoe, maar op basis daarvan is er bij de KNVB een klacht binnen gekomen. De regel is dat dat iemand die in een ander elftal, zaterdag of zondag de helft plus een wedstrijd in de competitie heeft gespeeld niet meer voor een ander team mag uitkomen. En dus ook niet op het formulier mag staan. Strikt genomen heeft de KNVB op basis van de regels gelijk. Wij hebben ter goedertrouw gehandeld en zijn om die reden ook niet tegen de straf in beroep gegaan. TransvaliaZw is fout geweest, maar de onmacht zit vooral in de manier waarop de bond deze zaak heeft behandeld. De bewuste speler heeft dit seizoen negen maal op het formulier gestaan en dus is de straf op basis van negen overtredingen uitgesproken. De bewuste speler, die de club heeft nul minuten gespeeld, maar wel een boete gehad van 900 euro en zes wedstrijden schorsing voor het komend seizoen. En TransvaliaZW is door de tuchtcomissie teruggezet naar de vierde klasse. Er zijn zaken gebeurd waar clubs milder voor zijn gestraft.”

“waar het ons om gaat,” aldus Kamp, “is dat Sportlink niet deugt. Als ik een speler op het wedstrijdformulier invul die om welke reden niet gerechtigd is om te spelen, zou het systeem dat moeten aangegeven. Maar dat gebeurt niet, waardoor de KNVB achteraf de strafmaat bepaalt en afrekent. Er wordt direct 900 euro van de rekening af gehaald. De bond is een boetemachine geworden in plaats van een organisatie die het voetbal faciliteert. We zijn niet eens voor een gesprek uitgenodigd om zaken uit te leggen. Nogmaals wij blijken fout te hebben gehandeld, maar wij hebben de bewsute speler uit nood op de bank gehad. In geen enkele wedstrijd heeft de man invloed gehad op het resultaat. Dat bedoel ik met frustratie en onmacht. Wij zijn op Rotterdam-Zuid zo goed bezig bij deze club. Wij werken zo hard en dan overkomt je dit. Man, als ik de afgelopen dagen ergens op een complex kwam werd ik met de nek aangekeken. Mensen hebben vaak geen flauw idee wat er is gebeurd, maar wel gehoord of gelzen dat je elftal uit competitie is genomen. Dat moet je als club wel iets vreselijks hebben gedaan. Ja, een 40-jarige clubman heeft de zaterdagselectie negen keer willen helpen. Dat is inderdaad een ernstig vergrijp.”

Kamp zucht en laat een stilte vallen. “Geen derde, maar vierde klasse komend seizoen. Er gaan nu extra spelers weg en er komen spelers niet dat hadden toegezegd. Enkel en alleen omdat iemand bij de KNVB vindt dat regels regels zijn. Formeel hebben ze gelijk, maar menselijk zijn ze voor mij zo vreselijk door de mand gevallen. Laat ik er maar over ophouden. Ik kan er nog boos om worden.”