Uitgelicht: Ben Kinds (Capelle)

Uitgelicht: Ben Kinds (Capelle)

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Voor aanvang van het seizoen gaf assistent-trainer Ben Kinds het bestuur van Capelle reeds te kennen dat hij aan het einde van het seizoen 2014-2015 zou vertrekken bij de Topklasser. De ex-doelman van Sparta, Feyenoord, ADO Den Haag, SVV, Nieuwenhoorn, DOTO en Leonidas had als vervanger van de ontslagen Theo de Boon aan het grote werk geroken en aangevoeld dat de tijd rijp was om zelf verantwoordelijk te worden voor een eigen spelersgroep. Beter gezegd, wederom verantwoordelijk te worden, want in het verleden leidde Kinds al eens de zondagafdeling van Soccer Boys. “Die laatste maanden van het seizoen 2013-2014 hebben duidelijk gemaakt dat ik te gedreven ben om assistent-trainer te blijven. Het is tijd voor een stap voorwaarts in mijn sportieve loopbaan.”

Kinds die al vervanger van de door Capelle weggestuurd Theo de Boon de club voor degradatie uit de Topklasse behoedde, maar vervolgens de districtsbeker West II en Regio Rijnmond Cup won, heeft het plaatje voor de toekomst al in zijn hoofd zitten. En tegelijkertijd hinkt de voormalige sluitpost op twee gedachten. “Ik zou graag bij een tweedeklasser of een derdeklasser met een goed verhaal en ambitie aan de slag gaan. Tegelijkertijd zou ik graag aan de cursus TC1 willen beginnen, maar dat betekent dat je stage moet gaan lopen bij bijvoorbeeld de jeugd van een BVO, dus ook dat is een optie. Ik heb de luxe dat ik keuze kan maken. Ik heb het bedrijf in dameskleding en partijgoederen dat ik samen met mijn broer heb een beetje op een laag pitje gezet. Ik ben begon als personal trainer en bijna geslaagd met de opleiding daartoe, dus ook in de sportscholen zet ik mijn eerste stappen. Ik ben bovendien parttime keeperscout voor Ajax. Het kan nog alle kanten op, maar ik ben gedreven en ambitieus, dus weet zeker dat ik een keuze zal maken die het beste voelt of perspectief biedt.” Kinds heeft geen voorkeur voor een club.

“Ik zal mijn keuze niet laten beperken door afstand. Ik vind dat je als trainer bij een club moet passen. Een bestuur moet een visie hebben en met een trainer doelen stellen en die willen bereiken. Dat hoeft niet om de hoek te zijn. Ik ben ambitieus, dus het maakt mij niet uit waar ik aan de slag kan gaan, als het voor mijn gevel maar de juiste club is,” aldus de assistent van Ton van Bremen bij Capelle. Er zijn op dit moment wat vage contacten, maar dat past in deze fase van het seizoen. Er moeten nog vee clubs beslissen of ze wel of niet met hun trainer door gaan en zo niet, wie dan de vervanger wordt. Ik maak mij geen zorgen, er liggen voldoende opties op tafel om de juiste keuze te maken. En als de goede club er niet bij zit, kies ik gewoon voor de opleiding TC1. Dat is allerminst een straf. Het lijkt mij geweldig om bij een betaald voetbalorganisatie in de keuken mee te kunnen kijken. Een jaar opleiding is zeker geen vertraging maar een verrijking.”

Volgens Kinds, die zijn eerste voetbalstappen bij Nieuwerkerk zette, is het overigens geen straf om het seizoen bij Capelle af te maken. “Absoluut niet, maar de laatste maanden van het vorig seizoen hebben duidelijk gemaakt dat de tijd rijp is om op eigen benen te komen te staan. Met 31-jaar de jongste trainer die de Regio Rijnmond Cup en districtsbeker heeft gewonnen, is geen garantie, maar het geeft misschien wel aan dat het goed is om zelf verantwoordelijk te worden. Om ergens zelf een stempel op te kunnen drukken. “Die laatste periode na Theo de Boon heeft voor mijzelf aangetoond dat ik het kan. Ik ben een winnaar en wil een team tot een eenheid smeden. Al snap ik dat dat in een jaar vaak lastig is, maar tegelijkertijd weet je dat tijd in het amateurvoetbal schaars is. Maar ik weet wat ik kan en wat ik een club te bieden heb. Ik ben communicatief sterk,  sociaal vaardig en weet mensen voor mij te winnen met discipline en plezier. Bij dat profiel moet een ambitieuze club passen. Ik weet ook dat er veel trainers op de markt zijn, maar heb het vertrouwen dat het zeker goed gaat komen.”