Uitgelicht: Angelo Leendertse (Oranje Wit)

Uitgelicht: Angelo Leendertse (Oranje Wit)

DORDRECHT – Vorm. Het meest ongrijpbare fenomeen in de sportwereld. Ongeacht of het om profs gaat. Vorm is er en komt niet van zelf. Vorm verdwijnt en blijft vaak te lang weg. Feyenoord was na de winterstop de vorm van voor het Kerstreces volledig kwijt. Oranje Wit-speler Angelo Leendertse was in de eerste helft van het seizoen zijn vorm kwijt en is er eigenlijk nog steeds naar op zoek. “Het gaat wel beter, maar ik kan nog veel beter. Twee doelpunten in de competitie is een goed voorbeeld dat ik nog niet de vorm heb die ik zelf graag zou willen.”

De 19-jarige nummer tien van de Dordtse eersteklasser reageert opvallend volwassen op zijn matige eerste helft van het seizoen 2015-2016. Geen uitvluchten of excuses over zijn eigen presteren. “Ik kan en moet veel beter. De wedstrijden voor de winterstop waren vaak niet goed. De trainer heeft mij in het begin van het seizoen als linkerspits geprobeerd, maar ook dat was geen succes. Maar zoals ik speelde, was geen enkele positie een succes geworden.” De stroeve start van Leendertse, kind van de opleiding van de Dordtse club, staat misschien wel symbool voor het zwakke begin van Oranje Wit. “Ja, we begonnen niet goed en hadden al snel een achterstand op de top vijf. Gelukkig zijn we wel beter gaan spelen. Met de uitwedstrijd in Oud-Beijerland bij SHO misschien wel als de beste tot nu toe,” aldus de middenvelder.

Kampioen wordt Oranje Wit niet, maar in de sterke eerste klasse C zal dat niet de doelstelling van de club zijn geweest. “We gaan nog wel voor een periodetitel en deelname aan de nacompetitie. Verder doe we nog mee in de districtsbeker Zuid I en zitten we nog in de Regio Rijnmond Cup. We hebben alles dus nog in eigen hand. Als we goed eindigen is iedereen de mindere start al lang weer vergeten,” aldus de MBO-student aan het Da Vinci College in Dordrecht. Van zichzelf moet hij in ieder zelf ook tot aan het einde van het seizoen beter presteren. “Ik heb er tijdens het trainingskamp in Turkije met de trainer en de mental coach een paar maal over gesproken. Ik moet brutaler worden in het veld. De bal meer opeisen en meer mijn stempel op het spel drukken. Ik moet ook meer score en belangrijker worden voor het elftal. Dat wil iedere speler natuurlijk graag,” aldus Leendertse.

Maar voor de Dordtenaar is een noodzaak om terug te keren naar het betaalde voetbal. Leendertse verliet Oranje Wit als een voor Feyenoord en Sparta, maar slaagde niet in de Kuip en op het Kasteel. “De laatste keer had het niets met voetballen, maar met mijn thuissituatie te maken. Die was niet ideaal, waardoor ik besloot om van Sparta terug naar Oranje Wit te keren. Thuis is alles nu weer goed, dus ik hoop dat ik nog een keer een kans krijg om over te stappen naar het betaalde voetbal. Maar eerst maar weer eens goed voetbal en met Oranje Wit presteren. Dat is een eerste prioriteit. De rest komt zelf als ik weer goed ga spelen. Ik heb veel in eigen hand en moet naar mijzelf kijken. Mijn stempel op een wedstrijd drukken en met Oranje Wit het seizoen met een prijs een glans geven.”

Leendertse besluit: “Sparta of Feyenoord komt misschien later nog wel eens, maar als ik heel eerlijk ben, is betaalde voetbal natuurlijk een droom. Maar alles nu stapje voor stapje. Eerst maar weer mijn vorm vinden, dan heeft mijn moeder voortaan op zaterdag ook minder last van mij. Ja, slecht spelen schijnt aan mij te merken te zijn.”

Lees meer over club: Oranje wit