Uitgelicht: Andre Stafleu (Zestienhoven)

Uitgelicht: Andre Stafleu (Zestienhoven)

ROTTERDAM – Hij had niet gesolliciteerd, maar toen clubs hem belden om als trainer aan de slag te gaan, gaf Andre Stafleu eerlijk toe aan een overstap naar een club toe te zijn waar hij weer eindverantwoordelijk zou worden. Dat werd de Rotterdamse derdeklasser Zestienhoven. “ASWH is een prima club en het tweede elftal een lekker groepje, maar ik ben daar elke week afhankelijk met welke jongens ik kan werken. En elk seizoen kan je als trainer van de B-selectie weer opnieuw beginnen. Jongens die te jong zijn of nog net niet goed genoeg voor het eerste, worden door clubs uit de regio zoals Rijsoord, Pelikaan en nog een handvol anderen weggeplukt. Bouwen doe je op deze manier maar een seizoen lang.”

Oud-Feyenoorder Stafleu was nog niet benoemd door Zestienhoven of de club besloot trainer Dennis Zaal op non-actief te plaatsen.  De trainer van het tweede elftal van ASWH was echter geen optie om plaats in de dug-out in te vullen. “Geen moment aan gedacht. Ze hebben het niet gevraagd, maar ik zou het ook niet hebben gedaan. Het tweede van ASWH doet nog mee om de titel, dus ik maak het daar gewoon netjes af. Mijn vertrek uit Hendrik-Ido-Ambacht heeft niets met de club te maken, want daar heb ik het prima naar mijn zin. Maar des te meer met de wens om weer een eerste elftal te trainen. PPSC was de laatste keer. Daarna ben ik nog technisch manager bij TOGR geweest, maar dat is wat anders dan een club trainen.”

Stafleu, die deze maand zestig wordt, solliciteerde niet bij een club, maar werd opvallend genoeg door diverse verenigingen benaderd. “De mensen van Zestienhoven waren het meest concreet en we waren er eigenlijk snel uit. Ze hadden een trainer die wat meer op de theorie zat en wilde wat meer een praktijkman. Natuurlijk heb ik de theorie ook onder de knie, maar ik ben waarschijnlijk een ander persoon dan de man die er zat. Ik kon niet vermoeden dat hij kort na mijn aanstelling zou moeten vertrekken. Er is nooit sprake geweest van een tussentijdse opvolging, want dat zou ik niet netjes vinden naar ASWH. Ik ken Dennis Zaal niet, dus wil daar ook geen oordeel over vellen, maar het is voor de club in ieder geval goed dat ze afgelopen zaterdag eindelijk weer gewonnen hebben. Ze moeten gewoon in de derde klasse blijven en dan zien we volgend jaar wel weer verder. Natuurlijk zijn er ambities, maar je moet eerst maar afwachten welke groep er staat als ik begin. Wat ik eerder al zei, bij het tweede van ASWH verloor ik vorig seizoen zes tot zeven spelers, dus dan kan je weer gewoon opnieuw beginnen. Des te knapper is het van de groep dat ze het dit jaar weer zo goed doen.”

Met zijn transfer van de B-selectie van ASWH naar de hoofdmacht van Zestienhoven krijgt Stafleu het onbedoeld iets makkelijker. “Met het tweede trainen we in Hendrik-Ido-Ambacht driemaal en in Rotterdam straks tweemaal. Ach, maar er zal ook daar genoeg te doen zijn. De doestelling is om op den duur hoger te komen, maar ik bekijk het altijd per jaar. Als de trainer en het bestuur tevreden zijn is er zo voor een nieuwe seizoen bijgetekend. Ik ben niet zo van de lange termijn. In het amateurvoetbal kan je nooit te ver vooruit denken en kijken. Ik ga volgend seizoen gewoon bij deze club beginnen en met zoals bij ASWH er mijn ziel en zaligheid in leggen. Dan komt het vast goed.”