Uitgelicht: Aitor Spetter (Meeuwenplaat)

Uitgelicht: Aitor Spetter (Meeuwenplaat)

ROTTERDAM – Hij had de voetbalschoenen en de keepers handschoenen al opgeborgen en het hoofdstuk Zwervers al afgesloten toen Ronald van der Zalm hem belde. Of Aitor Spetter in december 2014 al wilde nadenken over een rentree bij Meeuwenplaat in het seizoen 2015-2016. De Capelse sluitpost hoefde niet lang na te denken, want de vertegenwoordiger in zoetwaren was voor zijn gevoel nog niet klaar. “Ik ben 36 jaar, maar nog niet klaar. En ik had na dertien jaar Zwervers nog wat te bewijzen. En gezien de klassering van Meeuwenplaat, de beste sinds jaren, heb ik hopelijk iets toe kunnen voegen. En als het aan mij ligt blijf ik nog twee tot drie onder de lat staan.”

Zwervers is een tere plek in de sportieve loopbaan van de Capelse doelman. Geschoold bij Spartaan’20, gescout door Feyenoord en verder bij FC Utrecht bijna de vaderlandse top bereikt. Daarna volgden Rijnsburgse Boys, Excelsior Maassluis, Zwart Wit’28 en vervolgens dertien jaar actief op sportpark Couwenhoek. Daar kwam zijn carrière tot een plotseling einde toen de toenmalige trainer in Capelle aan den IJssel, Ben Spork, hem passeerde ten faveure van de van Alexandria’66 met hem meegekomen Merrick Leijnse. “De beste moet keepen, maar ik ben toen niet netjes behandeld door de mensen die toen de selectie bepaalden. Mij werd verteld dat ik een eerlijke kans zou krijgen, terwijl Leijnse de verzekering had gekregen dat hij eerste doelman zou worden. Dat is niet netjes. Zeker niet van een club die je dertien jaar trouw bent gebleven. Maar goed het is gebeurd. Ik heb toen de situatie aangekeken en heb de eer aan mijzelf gehouden. Ik heb bedankt om bij de selectie op de bank te zitten. Ik heb het seizoen in een lager elftal afgemaakt en ben toen gestopt. Ik was even klaar met voetballen,” aldus Spetter.

Maar toen Ronald van der Zalm hem in december van het vorig jaar belde voor een rentree bij Meeuwenplaat, begon het bij de Capelse doelman weer te kriebelen. “Er bestonden wel wat vage contacten dus ik heb tegen de trainer gezegd dat hij op mij kon rekenen tenzij er een club van het niveau hoofdklasse zou bellen. Daar is uiteindelijk wel mee gesproken, maar het werd niet concreet, waardoor ik mijn woord naar Meeuwenplaat gehouden en ben daar in augustus begonnen. En eerlijk is eerlijk ik heb nog geen dag spijt gehad van die beslissing. Ik ben bij de club geaccepteerd en word er vooral ook gewaardeerd. Dat heb ik bij Zwervers in het laatste jaar gemist. Daar ben ik eerlijk in. Meeuwenplaat heb ik leren kennen als een volksclub met  warme mensen die het goed voor hebben met de vereniging. Er wordt door mensen hard gewerkt en er heerst een gemoedelijke sfeer. Ik vind het vooral voor die mensen leuk dat Meeuwenplaats in de top van de derde klasse staat. Deze vereniging is toe aan een stap naar de tweede klasse. Dat is mijn mening, maar ik gun het de kern van vrijwilligers en bestuur die zich altijd voor Meeuwenplaat inzetten.

Spetter ziet zichzelf ook volgend seizoen nog bij Meeuwenplaat keepen. “De gemiddelde leeftijd van de selectie is 27, maar als je de doelman van 36 weg laat, zakt de leeftijd. Ze kunnen dus nog jaren vooruit. De selectie bestaat uit een vaste kern en is aangevuld met nieuwe spelers en een oude doelman met veel ervaring,” zegt de doelman met een knipoog. “Ik ben al 31 jaar keeper en vind het nog steeds prachtig. Ik ben nog steeds niet te genieten als we verliezen. Die winnaarsmentaliteit zit erin en gaat nooit meer weg. Voetballen gaat bij mij nog steeds om winnen. Bij Zwervers, bij al die andere clubs waar ik heb gespeeld en nu bij Meeuwenplaat. Ik ben nog steeds niet te genieten als we hebben verloren.”

 

 

 

Lees meer over club: Meeuwenplaat
Lees meer over de spelers: